Aegon ruimt op, maar nog niet genoeg

Het gaat minder beroerd met Aegon dan een paar jaar geleden. Volgens Morningstar-analist Henry Heathfield heeft huidig topman Lard Friese sinds zijn komst in 2020 positieve stappen gezet. Maar er is nog lang niet genoeg gebeurd. Particuliere beleggers zijn ook voor dividendrendement beter af bij Aegons concurrenten - denk aan Allianz, Axa en Zurich Insurance.

Rentsje de Gruyter 10 februari, 2023 | 10:48
Facebook Twitter LinkedIn

Aegon hq Den Haag

"Een steeds verder uitdijende puinhoop", zo definieerde Morningstar's aandelenanalist Henry Heathfield verzekeringsconcern Aegon een paar jaar geleden. Geen karakterisering om blij van te worden als directielid van Aegon. Maar klopt die beschrijving nog steeds in Heathfields ogen of is de verzekeraar veel beter gaan functioneren sinds bestuursvoorzitter Alex Wynaendts in 2020 het veld ruimde en plaatsmaakte voor Lard Friese?

Die vraag beantwoordt de analist in zijn jongste analyse over Aegon (AGN), die in januari is gepubliceerd. Om alvast een kort antwoord op de vraag te geven: het houdt volgens Heathfield nog steeds niet over met Aegon's resultaten.

Wel gaat het intussen de goede kant op, concludeert Heathfield na de jaarcijfers die Aegon op 9 februari bekendmaakte. De jaarwinst kwam iets lager uit dan hij had geraamd, maar het verschil is klein. Er zijn een aantal operationele verbeteringen te zien, zo wijst de analist aan.

Bijvoorbeeld een dubbelcijferige groei in nieuwe individuele levensverzekeringen in de Verenigde Staten. Dat komt mede doordat Amerikaanse dochter Transamerica heeft zijn aandeel binnen het distributiekanaal WFG met 10 procentpunten weten te vergroten in een jaar tijd, en nu op weg is naar de top-5 positie in de markt. Nieuwe polissen bij de Amerikaanse divisie US Workplace Solutions daalden juist met $1 miljard vanwege toegenomen onzekerheid door dalende aandelenmarkten en stijgende rente. En in Nederland en het Verenigd Koninkrijk wist Aegon beduidend méér spaargeld op te halen.

Het allesoverheersende punt in de jaarcijfers is dat de verkoop van de Nederlandse activiteiten aan ASR een gat slaat in de jaarrekening vanwege een enorme afwaardering, zodat er onder de streep een verlies resteert van €2,5 miljard.

 

Stroomlijnen

Het houdt dus nog steeds niet over, vindt Heathfield, al heeft de nieuwe topman, die zijn sporen in de verzekeringswereld al ruim verdiend had bij NN voor zijn komst naar Aegon, wel zinnige beslissingen genomen sinds zijn aantreden, vindt de analist. Maar genoeg is het nog bij lange na nog niet.

Waarom niet? Ter illustratie het rendement op het geïnvesteerde vermogen – dus het rendement voor aandeelhouders: dat lag de afgelopen 12 jaar gemiddeld op slechts 4,5% per jaar, terwijl Morningstar in de verzekeringsbranche uitgaat van 11%. De problemen hebben zich gaandeweg opgestapeld bij Aegon en die hebben niet alleen betrekking op de schuldgraad en solvabiliteit, maar ook op de strategie en efficiëntie van het verzekeringsconcern dat van Morningstar een No Moat rating krijgt.

Al is Heathfield wat minder negatief geworden over Aegon's functioneren, bovengenoemde problemen zijn nog steeds niet opgelost. Ja, Friese is Aegon aan het stroomlijnen, waarbij het de bedoeling is dat het bedrijf zich op zijn drie hoofdmarkten concentreert: de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en tot voor kort ook Nederland.

 

Te veel markten tegelijk

En ja, Aegon heeft haar activiteiten in Centraal- en Oost-Europa nu verkocht (aan Vienna Insurance) en de verzekeringstak in Nederland ook (aan ASR). Maar tegelijkertijd houdt zij wel vast aan de activiteiten in Portugal, Spanje, Brazilië en China, wat volgens Heathfield afleidt van de hoofdmarkten: "too many fingers in too many pies", noemt de analist dat.

Een ander probleem is volgens de analist dat het verzekeringsconcern geen heldere propositie heeft met een geconcentreerde, waardevolle portefeuille die een stabiel rendement biedt. En Aegon heeft overnames gedaan die het bedrijf nog meer in de hoek van laagrenderende financiële producten duwt, aldus Heathfield. Ook over Aegons balans is analist Heathfield niet te spreken: die is in zijn ogen zwak, vanwege de te hoge schulden.

Verder heeft het concern nog steeds problemen met haar variabele lijfrenteproducten. Aegon wil stoppen met het aanbieden van die lijfrenteproducten die gevoelig zijn voor hogere rentes en is bezig een ‘dynamisch hedging-programma' in te voeren voor de variabele lijfrenteproducten dat ze minder rentegevoelig moet maken. Dat wil Aegon bereiken door een reeks aanpassingen, waaronder het verlengen van de looptijd van assets. Doel is om uiteindelijk de volatiliteit die variabele annuiteiten met zich mee brengen volledig te elimineren.

 

Aandeel is overgewaardeerd

En hoe gaat het op de beurs? Aegon maakt al tijden deel uit van de AEX, de hoofdindex van in Nederland gevestigde bedrijven, maar als je kijkt naar haar reële waarde is de verzekeraar volgens analist Heathfield op het moment licht overgewaardeerd. Schommelt het aandeel op de Amsterdamse beurs rond of iets boven de €5, de Fair Value die Morningstar eraan toekent bedraagt €4,95.

Het dividendrendement ligt bovendien lager dan dat van de concurrenten, zo blijkt uit Heathfields rapport. Bij Aegon is dat 3,79% versus 4,89% bij Allianz, 5,45% bij Axa en 4,84% bij Zurich Insurance. Voor alle drie de concurrenten geldt verder dat zij momenteel licht ondergewaardeerd zijn op de beurs of een beurskoers hebben die rond het niveau van hun Fair Value ligt, en dus fairly valued zijn volgens Morningstar.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Rentsje de Gruyter  Rentsje de Gruyter schrijft freelance voor Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten