Marktbarometer januari: sterk begin van 2023

Twee aandelensectoren die eerder de markt omlaag trokken, veren aan het begin van 2023 op: technologie en cyclische consumentengoederen geven het nieuwe jaar een goede start, zo laat de Morningstar Marktbarometer over januari zien. Dat leidt tot een fors verschil in prestatie tussen de waarde- en de groeistijl.

Fernando Luque 07 februari, 2023 | 14:32
Facebook Twitter LinkedIn

De voorbije maand januari brengt ons een volledig groene Morningstar Style Box, waarbij de meeste segmenten zelfs diepgroen zijn. Het begin van 2023 laat een krachtige opwaartse beweging zien.

De Morningstar Europe Index won een significante 6,7% in januari, maar toonde wel belangrijke verschillen tussen de beleggingsstijlen. Large-cap groei-bedrijven wonnen 9,2% tegen een winst van 6,7% voor large-cap waarde aandelen. Bij de small-cap bedrijven was het verschil tussen de waarde- en de groei-stijl zelfs nog groter.

mb 23 1 1

 

Sectoren

Op sectorniveau waren er twee sectoren die eruit sprongen: technologie met 12,3% winst en cyclische consumentengoederen met een nog grotere plus van 14,5%. Samen zijn ze verantwoordelijk voor het grootste deel van de koersstijgingen bij de groei-stijl.

Voorbeelden van sterk presterende technologie-aandelen in januari zijn de Nederlandse chipmachinemaker ASML Holding met 19,6% winst na sterke cijfers en een hoger dan geraamde verwachting voor de komende maanden en ook voor de middellange termijn, en Prosus dat 14,5% pluste. Consumentenaandelen LVMH en Hermes, beide actief in de luxe-goederensector, wonnen respectievelijk 17,7% en 18,6%.

Het stijlsegment large-cap waarde had te lijden onder magere prestaties van de energiesector. Die verloor 0,2% en was daarmee de enige sector met een verlies in januari. Een van de grootste verliezers was het Noorse oliebedrijf Equinor met een min van 12,5%.

In de financiële sector waren er wel winnaars; die sector wist met een winst van 9,5% het verlies van de energiesector te compenseren, dankzij BNP Paribas met 18,1% winst en ING Groep met een plus van 17,1%.

De defensieve sectoren boekten wel koerswinsten, maar die lagen onder het marktgemiddelde; bijvoorbeeld nutsbedrijven won 1,5%, gezondheidszorg 1% en defensieve consumentengoederen 3,1%. Farmaciereus Roche daalde 2,8% in koers en branchegenoot Novartis verloor 2,4% en dat raakte het stijlsegment large-cap gemengd.

mb 23 1 2

 

Waarderingen

Door de koersstijgingen die in sommige sectoren, zoals geschetst, best behoorlijk waren, zijn de waarderingen ook opgelopen in vergelijking met ultimo december 2022. De onderwaarderingen in alle 8 stijlsegmenten met een koers/Fair Value verhouding van onder de 1 zijn kleiner geworden en de overwaardering van large-cap groei is verder opgelopen van 2% naar 11%.

mb 23 1 3

Bij de waarderingen per sector valt op dat de energiesector nog altijd relatief goedkoop is, ook na de sterke stijging van 14% in de laatste 12 maanden. De enige overgewaardeerde sector in Europa is cyclische consumentengoederen met een koers/Fair Value van 1,08 en daarmee momenteel dus ook de duurste sector.

mb 23 1 4

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten