Apple mist verwachtingen volkomen. Wat is er aan de hand?

Apple kampt met tegenwind bij zijn verkopen én in de toeleveringsketen. Daardoor miste het de analistenramingen voor de kwartaalcijfers volkomen. Wat is er aan de hand?

Robert van den Oever 07 februari, 2023 | 8:47
Facebook Twitter LinkedIn

Apple Store

De iPhone 14 Pro had een vliegende start moeten krijgen, maar dat pakte anders uit. Want trage en onvoldoende leveringen in de productieketen leidden tot lager dan verwachte verkoopcijfers. Daardoor vielen zowel omzet als winst van Apple over het eerste kwartaal van boekjaar 2022/2023 lager uit dan vooraf geraamd. De omzetdaling was met 5,5% zelfs de grootste in een kwartaal sinds september 2016.

Het onzekere economische klimaat, het gedaalde consumentenvertrouwen en de hoge inflatie remden de koopkracht van consumenten en daarmee de verkochte aantallen apparaten. Daarbovenop kwam voor de nieuwe iPhone 14 Pro specifiek dat er problemen ontstonden in de toeleveringsketen, waardoor er minder toestellen voorradig waren dan bedoeld.

De omzet van de iPhone als geheel daalde 8%, die van de Mac met 29% en wearables  incasseerde een daling van 8%. De omzet uit iPad's steeg juist 30% en die uit services 6%, en compenseerde gedeeltelijk de daling bij de rest.

 

Aarzelende consumenten

Morningstar-analist Abhinav Davuluri verwacht dat de komende kwartalen "uitdagend zullen blijven" omdat consumenten op de korte termijn nog voorzichtig en aarzelend zullen zijn bij hun bestedingen.

Recentelijk verhoogde de analist de Economic Moat rating van Apple van Narrow naar Wide Moat. De reden daarvoor is dat hij een groter vertrouwen heeft in de concurrentievoordelen die bepaald worden door de hoge drempel om over te stappen naar een ander merk. Het ecosysteem dat Apple heeft gecreëerd rondom iOS maakt het lastiger om zonder gevolgen te switchen, omdat er zoveel andere apparaten aan verbonden zijn. 

Behalve deze software-factor speelt ook de kwaliteit van de hardware, de apparaten mee: het ontwerp en ook de bouwwijze maken Apple onderscheidend. Veel consumenten zijn bereid daar extra voor te betalen, hetgeen Apple pricing power verschaft.Bovendien is de hoeveelheid gebruikers inmiddels zo groot, dat de installed base aan consumenten een machtsfactor op zich is geworden.

Tegelijk met de Economic Moat upgrade heeft analist Davuluri de Fair Value voor het aandeel Apple verhoogd van $130 naar $150, omdat het kapitaalrendement naar verwachting bovengemiddeld zal zijn vanwege de geschetste concurrentievoorsprong. Desondanks zullen de komende kwartalen uitdagend zijn, herhaalt de analist het perspectief voor de korte termijn.

 

A shaded line chart showing the historical price/fair value ratio of AMZN stock.

 

CEO Tim Cook kijkt vooruit

Ook Apple-CEO Tim Cook zelf is voorzichtig over de ontwikkelingen voor de korte termijn. Hij gaf geen concrete outlook in cijfers, maar verwacht wel dat het lopende kwartaal, dat eindigd in maart, "een vergelijkbare omzet zal laten zien als het kwartaal dat eindigde in december". De omzet van iPad en Mac zal met dubbele cijfers dalen vanwege de lastigere vergelijkingsbasis met het vorige boekjaar.

Cook stelde verder dat de leveringsproblemen omtrent de iPhone goeddeels opgelost zijn en dat de iPhone verkopen "zullen accelereren", want "de productie is nu op het niveau dat we willen". Volgens de CEO "ligt het probleem nu achter ons".

Zo ver wil Morningstar’s analist Davuluri niet gaan: "Wij denken dat de iPhone omzet nog eens met 9% zal dalen, want verbeterde levering in China voor de iPhone 14 Pro modellen zal niet genoeg zijn om de overall lagere vraag naar smartphones te compenseren."

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten