15 ondergewaardeerde Europese aandelen

Morningstar zet 15 ondergewaardeerde Europese aandelen op een rij die een Wide Moat rating hebben en een fikse korting ten opzichte van hun Fair Value calculaties. Want ondanks het herstel van de afgelopen tijd op de Europese aandelenbeurzen, zijn er altijd interessant gewaardeerde aandelen te vinden.

Jocelyn Jovene 24 januari, 2023 | 9:19
Facebook Twitter LinkedIn

stock markets

Ondanks hun herstel kunnen beleggers nog steeds waarde vinden in Europese bedrijven van hoge kwaliteit in uiteenlopende sectoren. Morningstar zet 15 large-caps op een rij die een Wide Moat rating hebben, oftewel voorsprong op hun concurrenten. Die noteren momenteel tegen een gemiddelde korting van 20% ten opzichte van de Fair Value die ze volgens de analisten van Morningstar hebben.

Bedrijven met Wide Moat rating hebben in de filosofie van Morningstar een langdurig houdbare voorsprong op hun concurrenten en worden geacht om gedurende ten minste 20 jaar een hoger rendement te kunnen genereren dan hun kapitaalkosten. Dit zijn de 15 meest ondergewaardeerde Europese aandelen die het overwegen waard zijn voor de beleggingsportefeuille:

 

GlaxoSmithKline

GSK is een van de grootste farmaceutische en vaccinbedrijven met een gediversifieerde productportfolio die verschillende medische gebieden omvat. Deze portefeuille maakt het bedrijf weerbaar bij problemen met een specifiek medicijn. Bovendien heeft GSK volgens Morningstar's farmacie-analist Damien Conover medicijnen van een volgende generatie ontwikkeld op het gebied van de luchtwegen en HIV, die moeten helpen de concurrentie tussen generieke en A-merk geneesmiddelen te verminderen.

Copnover heeft onlangs zijn Fair Value verlaagd van 2.230 Britse pence (GBX) naar 2.200, rekening houdend met de tegenwind van de Inflation Reduction Act (IRA) in de VS, die Medicare-prijsstijgingen beperkt tot inflatie en Medicare-kortingen verplicht stelt als medicijnen al een langere periode op de markt zijn.

 

Roche

Het Zwitserse Roche is een van de grootste farmaceutische en diagnostische bedrijven ter wereld. Het is marktleider in zowel biotech als diagnostiek. Roche profiteert van een sterke uitwisseling van informatie tussen Genentech en zijn eigen onderzoekers, wat een positieve invloed heeft op de R&D-productiviteit en heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van gepersonaliseerde geneesmiddelen, gebruikmakend van zijn diagnostische activiteiten.

Onlangs is de Fair Value verlaagd van 433 Zwitserse frank naar 428 nadat analist Conover het kandidaat-geneesmiddel voor de ziekte van Alzheimer uit zijn waarderingsmodel had verwijderd. Hij gaat er nog steeds van uit dat de farmaceutische divisie van Roche tot 2026 de omzet met 5% per jaar kan laten groeien.

 

Sanofi

Sanofi's geneesmiddelenportfolio omvat verschillende topgeneesmiddelen, waaronder immunologiegeneesmiddel Dupixent, dat goed gepositioneerd is om een piekomzet van 14 miljard euro te bereiken. Dit medicijn heeft een sterk prijszettingsvermogen en een groot blockbuster-potentieel voor verschillende medische indicaties. De Fair Value is verlaagd naar 110 euro van 112 om rekening te houden met de tegenwind die de IRA veroorzaakt. Sanofi zou nog steeds in staat moeten zijn om zijn omzet met bijna 5% per jaar te laten groeien, grotendeels dankzij zijn Dupixent-franchise.

 

Anheuser-Busch Inbev

AB Inbev is de grootste bierproducent ter wereld, het resultaat van verschillende baanbrekende deals voor Interbrew en Anheuser-Busch, gevolgd door de overname van Grupo Modelo, Oriental Brewery en SABMiller. Het management heeft merken gekocht met een solide groeipotentieel, het distributienetwerk uitgebreid en synergieën verkregen om de winstgevendheid te verbeteren. De Fair Value van 80 euro per aandeel impliceert een koers/winst-verhouding van 24 in 2023 en een vrije-kasstroomrendement van 4 %.

 

Adyen

Adyen is een van de toonaangevende online betalingsplatforms. Het bedrijf heeft een snelle groei doorgemaakt dankzij het vermogen om complexe betalingsbehoeften van grote en internationale handelsbedrijven op te lossen. Adyen biedt oplossingen die de gehele waardeketen in de retail bestrijken, waardoor verkopers hun kosten kunnen verlagen en de klant in staat wordt gesteld extreem snel wereldwijd op te schalen. Adyen heeft ook geprofiteerd van de snelle groei van e-commerce, mede geholpen door de pandemie. De Fair Value is onlangs verhoogd van 1.770 euro naar 1.870.

 

Bayer

Bayer is een groot farmaceutisch bedrijf en ook actief in gewasbeschermingsmiddelen. De gezondheidszorgdivisie profiteert van de recente lancering van biologische geneesmiddelen die de groei op lange termijn kunnen ondersteunen. Bayer heeft solide franchises in hemofilie en oogheelkunde (Eylea). Het had ook een solide franchise in cardiovasculaire medicijnen met Xarelto, maar dit medicijn dreigt zijn octrooibescherming in 2026 te verliezen, wat de groei kan belemmeren, aangezien dit middel 10% van de totale omzet vertegenwoordigt.

In de gewasbeschermingsindustrie heeft Bayer zijn positie versterkt dankzij de overname van Monsanto in 2014. Hoewel dit zijn concurrentiepositie in de sector heeft vergroot, heeft het ook geleid tot een grotere blootstelling van Bayer aan rechtszaken over de bijwerkingen van glyfosaatgebruik. Meldingen over verband met het middel cander leidden tot grote class action rechtszaken tegen Bayer met een juridische schikking van 15 miljard dollar tot gevolg.

 

London Stock Exchange Group

Na de overname van Refinitiv is de LSE Group een verticaal geïntegreerd bedrijf dat zich uitstrekt van pre-trading data en analyses tot post-trade clearing en rapportage. De groep bezit een aantal solide franchises, zoals zijn FTSE Russell-index activiteiten, evenals zijn dominante marktdata-verkoper Refinitiv of zijn eigendom van LCH's clearingactiviteiten in post-trade-activiteiten. Onze Fair Value van GBX 9.800 gaat uit van een omzetgroei van 5% ten opzichte van onze expliciete periodeprognose en een stijging van de EBITDA-marge tot 54% in 2026.

 

Airbus

Airbus is een van de grootste fabrikanten van commerciële vliegtuigen en profiteert van zijn duopolie met aartsrivaal Boeing op de markt van vliegtuigen met 130 zitplaatsen en meer. De divisie commerciële vliegtuigen heeft twee hoofdproductlijnen: vliegtuigen met een smalle romp die worden ingezet op korte-afstandsroutes en vliegtuigen met een brede romp voor lange-afstandsroutes. Airbus is ook sterk vertegenwoordigd in de defensiesector en in de productie van helikopters.

Onze Fair Value van 149 euro per aandeel zorgt voor een langzaam herstel van de pandemie met leveringen van vliegtuigen in 2023 die iets onder het niveau van 2019 zullen liggen. De belangrijkste drijfveer voor onze Fair Value is het vermogen van het bedrijf om de levering van zijn narrow body vliegtuigen te vergroten, wat een positieve bijdrage levert aan de marge.

 

Safran

Safran is een Franse leverancier van ruimtevaartapparatuur met een sterke aanwezigheid in motoren. De voortstuwingsdivisie is goed voor 65% van de bedrijfswinst en is een belangrijke drijfveer voor de koersontwikkeling van het aandeel op de lange termijn. Het is ook sterk afhankelijk van het vermogen van Safran om de voortstuwingstechnologie van de volgende generatie efficiënt aan te bieden.

Het bedrijf breidde zijn aanbod van vliegtuiguitrusting uit toen het Zodiac Aerospace overnam, dat een solide aanwezigheid heeft in interieuruitrusting, maar een grondige herstructurering nodig had. Onze Fair Value van 160 euro draagt prijst een herstel van de winstgevendheid van de voortstuwingsactiviteiten in tegen 2024, dankzij het herstel van het wereldwijde luchtverkeer.

 

Assa Abloy

Deze in Zweden gevestigde specialist op het gebied van sluitsystemen staat klaar om te profiteren van twee lange-termijntrends in de industrie: de verschuiving naar softwaregestuurde producten, die de functionaliteit, productiviteit en kostenvoordelen vergroten en de groei in opkomende markten die meer geavanceerde sluitoplossingen omarmen.

Assa Abloy heeft een van de breedste portfolio's van vergrendelingsproducten, van mechanische basissloten tot aan softwaregestuurde systemen. Onze Fair Value van 300 Zweedse kronen per aandeel gaat uit van een gemiddelde jaarlijkse omzetgroei van 8% en een operationele winstmarge op middellange termijn van 16%-17% naarmate het bedrijf  verder opschaalt en synergieën genereert uit lopende acquisities.

 

ASML

Het Nederlandse ASML is de onbetwiste leider op het gebied van lithografische apparatuur voor de halfgeleiderindustrie. De bouwer van machines voor de productie van chips plukt de vruchten van zijn sterke inzet op Extreme Ultra Violet (EUV)-technologie die tegenwoordig wordt beschouwd als de sleutel tot de meest geavanceerde productieprocessen voor chips. Die processen worden beheerst door slechts een zeer beperkt aantal chipmakers (TSMC, Samsung Electronics en Intel).

De machines van ASML stellen chipmakers in staat om de wet van Moore na te streven die correct heeft voorspeld dat het aantal transistors op een plak silicium voortdurend kan toenemen. Onze Fair Value van 700 euro per aandeel is gebaseerd op onze verwachting dat ASML in staat zal zijn om de bovengrens van de bandbreedte van 24 tot 30 miljard euro voor de verwachte omzet in 2025 uit te komen.

 

ABB

ABB is een Zwitsers-Zweedse leider op het gebied van elektrische apparatuur en industriële automatisering. Automatisering is een van de snelst groeiende categorieën in de industriële ruimte en ABB is een van de best gepositioneerde actoren in wat "Industrie 4.0" of het industriële internet der dingen wordt genoemd. De robotica en industriële controllerapparatuur hebben een leidend marktaandeel en genieten van loyale klantenbestanden die het voor concurrenten moeilijk maken om een plek te veroveren.

De evolutie van de vraag vanuit de industrie heeft ABB en zijn concurrent niettemin gedwongen om te innoveren en hun productaanbod te vernieuwen. ABB is ook achtergebleven bij zijn belangrijkste concurrenten, Siemens en Schneider Electric, in software, hoewel de groep een partnerschap heeft met Dassault Systemes. Onze Fair Value van 35 Zwitserse frank is gebouwd op een gemiddelde omzetgroei van 4% en op 6% EBITA-groei tussen 2022 en 2025.

 

Schindler

De in Zwitserland gevestigde liftspecialist Schindler haalt ongeveer 70% van zijn omzet uit westerse markten. Daar is de groei meer afhankelijk van upgrades van de geïnstalleerde basis dan van de levering van nieuwe liften. Dit komt grotendeels overeen met hoe de wereldmarkt voor liften is gestructureerd, aangezien de VS en Europa goed zijn voor 60% van de wereldmarkt voor liftupgrades.

We schatten dat de helft van de Europese liften 20 jaar of ouder is, wat een vervangings-/renovatiecyclus zou moeten stimuleren die de groei van Schindler op middellange termijn stimuleert. Onze Fair Value is verlaagd naar 210 Zwitserse frank tegen eerder 225 frank vanwege lagere omzetverwachtingen voor 2022. Verder wordt verwacht dat de EBIT-marge zal stijgen van 8,1% in 2022 tot 12% in 2026.

 

Reckitt Benckiser

Onze analist is van mening dat de portefeuille van Reckitt goed gepositioneerd is in categorieën die profiteren van langdurige groeifactoren op het gebied van consumentengezondheid en hygiëne. De recente overname van Mead Johnson heeft een leidende positie in kindervoeding toegevoegd, een bedrijf dat beschikt over prijszettingsvermogen en gezonde marges.

Toch heeft dit bedrijf de gevolgen ondervonden van een dalend geboortecijfer en scherpere concurrentie in China, waardoor Reckitt zijn Chinese activiteiten in 2021 moest verkopen. Dat biedt een kans om meer te focussen op sneller groeiende activiteiten en om de obrengsten van zijn kostenreductieplan te herinvesteren in onderzoek & ontwikkeling en in e-commerce. Onze Fair Value van GBX 6.700 verklaart de recente ontberingen van Reckitt en vertrouwt op onze prognose van een operationele marge van 24% op middellange termijn.

 

Kone

Nu de marktdynamiek in China en Europa aan het verschuiven is, heeft Kone relaties opgebouwd met ontwikkelaars en eindgebruikers die zijn positie als wereldwijde topspeler in liften moeten beschermen. Kone is de grootste speler in China en de op een na grootste in Europa voor nieuwe apparatuur. Liften zijn meer software-intensief, waardoor een beter gebruiksbeheer mogelijk is om het energieverbruik te verlagen en de toegang voor veiligheidsdoeleinden te controleren.

Kone investeert ook om het grootste deel van zijn bestaande liften, de zogeheten 'installed base' met de cloud te verbinden, door online diagnose te bieden om downtime te minimaliseren. Onze Fair Value van EUR 56 is gebaseerd op een omzetgroei op middellange termijn in de periode 2022-2026 van ongeveer 4 % en op een herstel van de EBIT-marge ten opzichte van onze prognose op middellange termijn van 11 % in 2022 tot ongeveer 14% op midcycle-niveau.

Alle 15 aandelen met hun kerngegevens in een handzaam overzicht:

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jocelyn Jovene

Jocelyn Jovene  is editor van Morningstar in Frankrijk.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten