Een vreemd verschijnsel in opkomende markten obligaties

VIDEO - Veel opkomende markten volgen een heel ander tijdspad met hun monetair beleid dan Europa of de Verenigde Staten. Morningstar's fondsanalist Elbie Louw legt in deze video uit wat dat betekent voor obligatiebeleggers.

Lukas Strobl 03 januari, 2023 | 13:20
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Lukas Strobl: Obligaties zijn helemaal terug. Dat wil zeggen, staatsobligaties zijn terug en leveren opnieuw ongeveer evenveel op als dividendaandelen, terwijl centrale banken de inflatie bestrijden met renteverhogingen, en beleggers veilige havens zoeken te midden van wereldwijde onzekerheid. Nu, in de wereld van hoger renderende obligaties, is het beeld veel gedifferentieerder. Morningstar's senior fondsanalist Elbie Louw heeft gekeken naar obligaties van opkomende markten in lokale valuta, die eigenlijk vrij goed standhielden. Elbie, waarom is dat?

Elbie Louw: Hi, Lukas. Obligaties uit opkomende markten die in lokale valuta's noteren, zijn dit jaar gedaald. Maar vergeleken met verliezen van in euro's luidende obligaties zijn hun prestaties geweldig geweest; vergeleken met de daling van 7,1% in de JP Morgan Global Bond Indexes Emerging Market Global Diversified Index met een daling van 16% in de Bloomberg Euro Aggregate. Dat zal velen misschien verbazen, aangezien een behoorlijk deel van het mandje opkomende markten bestond uit schuldpapier van Rusland, wat een totale afschrijving is geweest.

Dit is mogelijk omdat veel opkomende markten bijvoorbeeld eerder zijn begonnen met het verhogen van de rente en mogelijk al op het hoogtepunt van hun renteverhogingen zijn. Voorbeelden zijn Brazilië en Zuid-Afrika. Dat is natuurlijk in tegenstelling met ontwikkelde markten, waar de inflatie nog lang niet onder controle is, en we kunnen alleen maar speculeren over wanneer en op welk niveau deze verhogingen hun hoogste punt zullen bereiken. Een andere grote hulp was de sterke interne groei in veel opkomende markten, vooral in die waar het BBP wordt gedreven door grondstoffen.

 

Strobl: Maar niet alle opkomende markten zijn grootmachten in grondstoffen, en ze zijn niet allemaal klaar met renteverhogingen, toch?

Louw: Klopt. Opkomende markten zijn een beetje een allegaartje. De rentetarieven in China en Brazilië hebben een positieve bijdrage geleverd aan de prijsindices voor obligaties van opkomende markten. Centraal-Europese economieën daarentegen zijn uiterst kwetsbaar voor energieprijzen. Die centrale banken zullen dus langer met inflatie worstelen. Als gevolg hiervan hebben we aanzienlijke prijszwakte in die obligaties gezien. Al met al was de impact van lokale rentes op een typische obligatieportefeuille met opkomende markten in lokale valuta negatief. Aan de valutakant waren er veel krantenkoppen over de verzwakking van valuta's van opkomende markten. Maar vanuit het perspectief van Europese en Britse beleggers was ook dat niet zo erg, simpelweg omdat de euro en het pond ook dramatisch verzwakten.

 

Strobl: Moeilijke wateren om te bevaren. Hoe gaan fondsmanagers hiermee om?

Louw: Nou, neem bijvoorbeeld Kirstie Spence die het Capital Group Local EM Debt Fund beheert. Zij gelooft dat sommige opkomende markten beter zijn in het beheersen van inflatie dan hun tegenhangers in ontwikkelde markten. En over het algemeen zijn de binnenlandse economieën van veel opkomende marktlanden redelijk gezond. Haar team is van mening dat de inflatie in Latijns-Amerika dicht bij het hoogste punt zou kunnen zijn of al een hoogste punt heeft bereikt.

In andere landen, zoals Zuid-Afrika, is dat een tegenstelling met ontwikkelde markten. Het managementduo Antoon de Klerk en Werner Gey van Pittius, portefeuillebeheerders van het Silver-rated Ninety One Emerging Markets Local Currency Debt Fund, zegt dat de fundamentals van opkomende markten relatief gezond blijven met aantrekkelijke waarderingen. Het team had eind oktober 2022 een lichte overweging in de Mexicaanse peso en de Indonesische roepia.

Ondertussen was het Bronze-rated Barings Emerging Markets Local Debt Fund positief over Zuid-Afrikaanse en Mexicaanse lokale schuld met respectievelijk 15,3% en 12,4% blootstelling, tegenover de toewijzing van de benchmark van elk 10%. Het team daar gaf ook de voorkeur aan Zuid-Afrika vanwege het effectieve beheer van de inflatie, omdat regeringen hun fiscale doelstellingen kunnen halen.

 

Strobl: Klinkt als allemaal fondsmanagers die jouw visie delen over waar emerging markets debt momenteel aantrekkelijk kan zijn. Dank je voor je inzichten, Elbie. Voor Morningstar ben ik Lukas Strobl.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Lukas Strobl  is editorial manager voor de regio EMEA bij Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten