Beleggers stappen weer in Amerikaanse staatsobligaties. Waarom?

Beleggers zijn op zoek naar een aantrekkelijk rendement en een veilige haven. Dat komt nu weer samen in Amerikaanse staatsobligaties. Maar wat als de economie flink afremt? Zijn ze dan nog steeds interessant?

Sara Silano 09 november, 2022 | 13:04
Facebook Twitter LinkedIn

Dollaro

De sterke dollar weerhoudt Europese beleggers er niet van om weer in Amerikaanse staatsobligaties te stappen. Volgens data van Morningstar is er in de eerste negen maanden van dit jaar ruim €25 miljard aan nieuw vermogen naar actieve en passieve fondsen in deze categorie gevloeid. Dat betekent een autoome groei op jaarbasis van 54.7%. Kijken we specifiek naar ETF's, dan zien we dat die in het derde kwartaal binnen de obligatiecategorieën de best scorende waren met een plus van €2,8 miljard. 

Amerikaanse staatsobligaties zijn traditioneel een beleggeingscategorie voor beleggers die uit risicovolle assets stappen en naar een veilige haven vluchten in tijden van verhoogde turbulentie op de markt, zoals nu het geval is. Deze categorie biedt blootstelling aan de grootste economie ter wereld, waarvan bovendien de munt de dominante reserve-valuta voor de hele wereld is.

Nu de Amerikaanse obligatierente weer is gestegen naar niveaus boven de 3,5% zijn staatsobligaties niet alleen meer een een instrument voor diversificatie, maar is ook het rendement weer op een niveau dat tot een jaar geleden alleen haalbaar was met veel risicovollere obligaties, zoals high-yield of corporate bonds van bedrijven die omgeven zijn met meer risico's, legt Nicolò Bragazza uit, senior investment analist bij Morningstar Investment Management (MIM).

 

Redenen voor hernieuwde belangstelling

Er zijn twee fundamentele redenen aan te wijzen voor de hernieuwde belangstelling voor beleggingsfondsen en ETF's in Amerikaanse staatsobligaties:

1.) Het verschil in monetair beleid tussen de VS en andere delen van de wereld. "Al aan het eind van 2021 is de Federal Reserve begonnen met sterke signalen te geven dat het zijn beleid zou aanpassen om de toenemende inflatie te lijf te gaan," zgt José Garcia-Zarate, associate director research on passive strategies bij Morningstar. “Andere centrale banken, waaronder de ECB, waren veel voorzichtiger. Ook China bleef op een verruimend standpunt, omdat de economie daar niet gaat zoals verwacht. Daardoor zijn de bond spreads tussen de VS en andere regio's gunstig geworden voor Treasuries.”

2.) De Russische invasie in Oekraine heeft beleggers ertoe aangezet om een veilige haven te zoeken. “De huidige situatie herinnert ons eraan dat de US dollar de laatste safe haven is voor internationale beleggers,” aldus Garcia-Zarate.

Het is niet voor het eerst dat het monetair beleid van de Eurozone en van de VS zo verschilt. Bijvoorbeeld in onderstaande grafiek is het effect zichtbaar dat er was op staatsobligaties in maart 2020:

 

Waarom is de dollar zo sterk?

De super dollar is een niet te negeren variabele, omdat die Amerikaanse assets duur maakt voor non-US beleggers, waaronder Europese. De kracht van de dollar ten opzichte van de euro is deels toe te schrijven aan de verschillen in monetair beleid dit jaar tussen de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank. Maar de redenen liggen deels ook in het verleden.

"De US dollar is al 11 jaar sterker aan het worden en dat is de langste cyclus ooit," zegt Stephen Dover, chief market strategist bij het Franklin Templeton Institute. “Sinds mei 2021 is de nominale brede US dollar index - die de trade-weighted waarde van de US dollar afzet tegen andere valuta in emerging of advanced economieën - met 10% gegroeid. Dat is de grootste toename sinds 2014-2016 en heeft de index naar het hoogste niveau gebracht sinds 2002. Lange-termijn trends in wisselkoersen weerspiegelen doorgaans langdurige en standvastige verschillen in economische groei en kapitaalrendementen tussen regio's. In de afgelopen 15 jaar is de Amerikaanse economie gemiddeld het hardst gegroeid van alle ontwikkelde economieën."

Daarbij kwamen nog verschillen in rentes die gunstig waren voor de dollar. Na de grote financiële crisis van 2008 verlaagden de Europese en de Japanse centrale banken hun rentes tot in negatief terrein, terwijl de Fed zover niet wilde gaan met zijn renteverlagingen.

 

Is hedgen van euro/dollar verstandig?

Europese beleggers kunnen overwegen om het wisselkoersrisico van de euro/dollar af te dekken. De beoordeling daarvan vraagt om een holistische blik op de portefeuille, omdat aan de ene kant de dollar een interessante bron van diversificatie kan zijn, maar aan de andere kant de portefeuille kan blootstellen aan valutarisico. Accuraat balanceren bij het afwegen van alle risico's is dan nodig”, aldus Bragazza.

Bij die afweging speelt mee dat valutarisico kan zorgen voor significant hogere volatiliteit. Tegelijk leert de historie ons dat in tijden van hoge marktstress, Treasuries betere bescherming kunnen bieden dan Europese staatsobligaties, inclusief Duitse Bunds, zelfs als die zijn gehedged tegen valutarisico. Dat gebeurde bijvoorbeeld in maart 2020 bij de eerste golf van de covid-pandemie. Toen deden US dollar bonds met hedge het significant beter dan Duitse en andere eurozone staatobligaties. Onderstaande grafiek laat dat duidelijk zien:

 

US Treasuries in economische scenario's

Amerikaanse staatsobligaties worden gezien als min of meer risicovrij omdat ze de hoogste ratings krijgen van de kredietwaardigheidsbeoordelaars. Maar hoe gedragen ze zich onder uiteenlopende economische omstandigheden?

“Doorgaans is een scenario waarin hoge inflatie gepaard gaat met een sterk renteverhogend beleid behoorlijk negatief voor deze obligatiecategorie,” zegt Bragazza. "Maar aan de andere kant zal een recessie-scenario met een scherpe renteverlaging waarschijnlijk positieve effecten hebben op de performance. Voor minder vastomlijnde scenario's van een recessie of een inflatieschok geldt dat beleggers adequaat moeten balanceren tussen diversificatie en de zoektocht naar hogere rendementen. Het jaar 2022 heeft ons tot dusver geleerd dat ook de traditioneel veiligste obligaties hun risico's hebben."

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sara Silano

Sara Silano  è caporedattore di Morningstar in Italia

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten