Morningstar over beleggen in de VS

De Verenigde Staten zijn in de ban van de midterm-verkiezingen op 8 november. Er staat veel op het spel, want de machtsverhoudingen in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat kunnen kantelen. Morningstar kijkt deze week daarom naar beleggen in de Verenigde Staten.

Robert van den Oever 07 november, 2022 | 10:38
Facebook Twitter LinkedIn

bandiera-Usa

Op 8 november worden in de Verenigde Staten tussentijdse verkiezingen gehouden, die halverwege de ambtstermijn van president Joe Biden vallen. Alle 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden en 34 van de 100 zetels in de Senaat worden herkozen. Daarnaast er is ook de verkiezing van 36 van de 50 gouverneurs. Dit jaar dreigen de risico's van een economische recessie en record-hoge inflatie de tussentijdse verkiezingen te overschaduwen. De financiële markten zijn zich daar zeer van bewust.

"Als de Democraten winnen, blijft hun meerderheid zo dun als een scheermesje. Hetzelfde geldt overigens ook voor de Republikeinen, voor wie een goede stemming nog steeds zou resulteren in een al even krappe meerderheid", zegt Libby Cantrill, algemeen directeur Public Policy bij PIMCO. “Een Republikeinse Senaat zou een uitdaging zijn voor president Biden, aangezien de Republikeinen dan de agenda controleren. Dat zou het het voor hem veel moeilijker kunnen maken om zijn kandidaten voor de rechterlijke macht en het bestuur voor te dragen; zolang het Huis echter Republikeins is, zal de Senaat een klein probleem zijn voor de markten ”.

 

Markten en recessierisico

Het spook van de recessie is daarentegen angstaanjagender. Er is een brede consensus in de markten dat de snelle stijging van de rente een trigger kan zijn voor een recessie. Vooral de vastgoedsector loopt grote risico's. In de economische vooruitblik op de VS van oktober zei Preston Caldwell, Morningstar's hoofdeconoom voor de Verenigde Staten, dat "een harde landing nu waarschijnlijker lijkt".

Caldwell verlaagde zijn groeiprognoses voor 2023 en 2024 ten opzichte van die van september: "Onze voorspellingen komen overeen met een kans van ongeveer 50 procent dat er tussen nu en eind 2023 een formele recessie wordt uitgeroepen. Maar we verwachten dat als er een recessie komt, deze relatief mild en van korte duur zal zijn."

Wat de inflatie betreft, verwacht Morningstar echter volgend jaar een terugkeer naar een normaler niveau. Onderstaande twee grafieken tonen Morningstar's verwachtingen voor de economische groei en voor de inflatie in de VS:

Le previsioni di Morningstar su Pil e inflazione USA

Bron: Bureau of Economic Analysis, Morningstar. Data per 18 oktober 2022.

 

Themaweek over de VS bij Morningstar

Vanwege de verkiezingen stelt Morningstar de Verenigde Staten de week centraal. In deze themaweek kijken we naar de best presterende beleggingsfondsen in Amerikaanse aandelen die een Morningstar Analyst Rating van Gold, Bronze of Silver dragen.

Ook richten we de blik op een van Amerika's beeldbepalendste aandelen van de laatste jaren; Tesla, en wel op twee manieren: hoe doet Tesla het ten opzichte van zijn concurrenten in de automotive industrie en hoe invloedrijk is het aandeel in indices. Want door zijn omvang is het aandeel vertegenwoordigd in allerlei indices en daarmee is het dus ook aanwezig in de portefeuilles van beleggers die niet per se in groei-aandelen of in automotive willen beleggen. Bovendien is de weging mettertijd flink groter geworden en daardoor heeft dit aandeel veel meer invloed dan menig belegger zich realiseert.

Aanhakend bij het cijferseizoen over het derde kwartaal belichten de de grote technologie-aandelen die de afgelopen tijd flink zijn afgestraft. Wat komt er naar voren uit hun resultaten en hun verwachtingen? 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten