Overal ondergewaardeerde aandelen in de staart van 2022

We gaan de laatste maanden van 2022 in met hoge inflatie, stijgende rentes en escalatie van de oorlog in Oekraïne. Vrees voor recessie domineert het sentiment en dat doet de markten dalen. Juist die onderwaardering in alle sectoren schept kansen, vindt Morningstar's Equity Market Strategist Michael Field. Hij laat zien waar die kansen liggen voor het vierde kwartaal en noemt Morningstar's top picks.

Robert van den Oever 13 oktober, 2022 | 14:05
Facebook Twitter LinkedIn

sparkly map 

Het beleggersvertrouwen is gedaald tot een dieptepunt dat sinds het allereerste begin van de coronaviruspandemie niet is gezien. Dit is niet verwonderlijk gezien de reeks risico's die er zijn: hoge inflatie, stijgende rentetarieven en een mogelijke escalatie van de oorlog in Oekraïne, die allemaal culmineren in een toenemende kans op een recessie in Europa. In 2022 zijn de Europese aandelenmarkten elk opeenvolgend kwartaal gedaald, wat neerkomt op een verlies van meer dan 20% sinds het begin van het jaar.

In een marktomgeving als deze vallen beleggers terug op kwaliteitsaandelen met een Narrow of een Wide Moat ratings. Morningstar's Equity Market Strategist Michael Field blikt vooruit op de resterende maanden van 2022. Hij vindt dat de markt zich te veel op de korte termijn richt en het lange termijn potentieel over het hoofd ziet. We nemen alle aandelensectoren onder de loep en noemen de top picks in elke sector.

 

Alle sectoren ondergewaardeerd

De inflatie ligt rond de 10% in Europese landen en dat maakt inflatiebescherming een belangrijk thema. Voor de nabije toekomst zal de inflatie naar verwachting de komende winter relatief hoog blijven. In hun voortdurende strijd om de inflatie te drukken tot omstreeks 2% te krijgen, zullen de centrale banken de rente in de komende tijd verder verhogen, dus daar kunnen we de komende kwartalen min of meer op rekenen.

Als inflatie belangrijkste factor is, kunnen beleggers op zoek gaan naar bedrijven die daar het beste mee om weten te gaan. In elke sector vinden de aandelenanalisten van Morningstar bedrijven die in staat zijn om hun stijgende kosten door te berekenen aan hun klanten om hun winstgevendheid op peil te houden. Deze aandelen bieden opwaarts potentieel, zelfs vanuit hun huidige waarderingen.

Bij de huidige marktwaarderingen bieden alle 8 sectoren die Morningstar volgt opwaarts potentieel ten opzichte van de Fair Value cijfers die de analisten van Morningstar berekenen. Alles bij elkaar heeft 75% van het door Morningstar gevolgde Europese aandelenuniversum 4 of 5 sterren. Dat is een heel ander beeld dan vorig jaar, toen de helft van Morningstar's Europese universum fair gewaardeerd was en 30% overgewaardeerd.

 

 

Aantrekkelijke prijzen in cyclische sectoren

Kansen zijn vooral te vinden in de sector cyclische consumentengoederen, waar 80% van het gevolgde universum 4 sterren heeft en 60% zelfs 5 sterren. In deze sector hebben bijvoorbeeld internetretailers robuuste resultaten laten zien tijdens de pandemie. Als we kijken naar e-commerce in kleding, zijn er aandelen met aantrekkelijke waarderingen zoals Zalando en Inditex.

Voor maaltijdbezorgers was de pandemie een buitenkans, aangezien veel meer mensen hun diensten gingen gebruiken, waardoor het aantal transacties en het aantal nieuwe gebruikers tot ongekende niveaus is gestegen. De laatste tijd bezorgen de stijgende rentetarieven, inflatie en krappere kapitaalmarkten deze zwaar gefinancierde bedrijven problemen en hun aandelenkoersen onder druk gezet. Beleggers moeten selectief zijn en zoeken naar bedrijven met sterke balansen, een duidelijk pad naar winstgevendheid en dominante marktposities als marktleider of nummer twee. De beste keuze van Morningstar hier is de Nederlandse maaltijdbezorger Just Eat Takeaway.

 

Verschuiving naar defensieve aandelen

De afgelopen maanden was er een verschuiving merkbaar van cyclische naar defensieve aandelen. Met toenemende onzekerheid zijn beleggers massaal naar defensieve sectoren gegaan, zoals defensieve consumentengoederen en nutsbedrijven. De nutssector weet goed weerstand te bieden tegen de hoge inflatie, vooral met de huidige torenhoge elektriciteitsprijzen. De sector leed minder verliezen dan de brede Europese aandelenmarkt. Bovendien zijn nutsbedrijven aantrekkelijke dividendaandelen. De huidige mediaan voor het dividendrendement is 4,7%, in lijn met de historische mediaan. De top picks onder nutsbedrijven zijn Centrica, Engie en RWE.

Als we naar de sector defensieve consumentengoederen kijken, dan zien we dat de grote Europese supermarktbedrijven tot nu toe hun hogere kosten hebben kunnen doorberekenen aan consumenten die bereid waren hogere prijzen te betalen. In de komende kwartalen zal die bereidheid verder op de proef worden gesteld, aangezien de grondstofprijzen blijven stijgen en de supermarkten zullen proberen om de marges niet te laten krimpen zolang de consumenten dat toelaten.

De grote voedingsbedrijven, waaronder de bierbrouwers, ondervinden tot nu toe geen echte schade van inflatie, maar dat kan veranderen als de Europese economieën in een recessie belanden, zoals door velen wordt gevreesd. Brouwer Anheuser-Busch InBev behoort tot de topkeuzes, evenals koffiebrander JDE Peet's en de voedingsproducenten Barry Callebaut  en Unilever.

 

Energiesector versus ESG

In de energiesector noteren de grote oliemaatschappijen Shell, BP en Total nog steeds met aanzienlijke kortingen van 20-25% ten opzichte van de Fair Values die Morningstar voor ze calculeert. Het verschil met Amerikaanse oliereuzen als Chevron en Exxon, die redelijk of licht overgewaardeerd zijn, is opmerkelijk.

Een reden zou kunnen zijn dat in Europa de impact van duurzaam beleggen big oil schaadt. Het vermogen van beleggers stroomt naar beleggingsfondsen die onderwogen zijn in oliemaatschappijen. Bovendien hebben Europese beleggers meer twijfels over de ESG-strategieën van traditionele energiebedrijven die de overstap maken naar hernieuwbare energiebronnen. De groene intenties en investeringen in innovatie van die bedrijven zullen veel tijd vergen; bovendien zijn zulke investeringen afhankelijk van financiering vanuit de aanhoudende winsten in de bedrijfsonderdelen met fossiele brandstoffen.

De recordwinsten leiden tot aantrekkelijke dividenden in de energiesector. De top pick van Morningstar is hier TotalEnergies. Niet het hoogste dividendrendement op dit moment vanwege de conservatieve houding van het bedrijf, maar wel een prima opwaarts potentieel gezien de sterke balans en kasstroom die een hoge dividend mogelijk maken. Twee andere favorieten zijn ExxonMobil en Schlumberger.

Meer weten over Morningstar's outlook voor Q4 2022?

Bekijk het webinar met analisten Michael Field en Matthew Donen

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten