Dit zijn de beste dividend aandelen volgens de Ultimate Stock Pickers

Morningstar volgt de Ultimate Stock Pickers bij de aan- en verkopen voor hun portefeuilles, en kijkt ook naar welke aandelen in hun portefeuilles de beste dividendaandelen zijn. Dit zijn hun dividendtoppers voor dit moment.

Robert van den Oever 10 oktober, 2022 | 11:41
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar zet behalve de aan- en verkopen die de Ultimate Stock Pickers doen ook op een rij welke aandelen in hun portefeuilles de aantrekkelijkste dividendaandelen zijn. Dat doen Morningstar's aandelenanalisten ieder halfjaar en die inventarisatie leidt tot twee lijsten.

De ene rangschikt aandelen met een Narrow of Wide Moat rating naar hoogste dividendrendement. De andere omvat de aandelen die een dividend uitkeren dat hoger ligt dan de S&P 500 en die tevens het meest in de portefeuilles van de Ultimate Stock Pickers voorkomen, om precies te zijn bij 5 fondsbeheerders of méér.

Uit de nieuwste analyse komt naar voren dat Ultimate Stock Pickers (de 26 Amerikaanse managers die Morningstar de beste en meest deskundige vindt), blijkt dat de aandelen in de defensieve sectoren gezondheidszorg en consumentengoederen het hoogste dividendrendement bieden en het meest voorkomen in de portefeuilles van de 26 fondsbeheerders.

 

Top-10 hoogste dividendrendement

Eerst krijgt u de Top-10 met het hoogste dividendrendement. Die is samengesteld op basis van dividenduitkerende aandelen die een houdbaar concurrentievoordeel hebben (Narrow of Wide Moat) en die naar verwachting hun dividend op langere tijd op peil kunnen houden of zelfs verhogen. Bekijk de Top-10 van aandelen met het hoogste dividendrendement in de portefeuilles van de Ultimate Stock Pickers:

 

 

Top-10 in meeste portefeuilles

Dan de dividendbetalers die het meest in de Ultimate Stock Pickers-portefeuilles voorkomen. Ook in deze lijst zetten de sectoren gezondheidszorg en consumentengoederen de meest voorkomende namen. De onzekerheid over de ontwikkeling van de wereldeconomie op korte termijn, gevoed door stijgende inflatie, monetaire verkrapping door centrale banken, stijging van grondstofkosten en traag herstel van verstoorde toeleveringsketens heeft de Ultimate Stock Pickers gedirigeerd naar sectoren die minder conjunctuurgevoelig zijn.

Defensieve consumentengoederen en gezondheidszorg maken respectievelijk 50% en 30% uit van zowel de top-10 van aandelen met het hoogste dividendrendement als die van de aandelen die het meest in de portefeuilles voorkomen. Bekijk hier de lijst:

 

 

Een ander kenmerk van de aandelen in de portefeuilles van de Ultimate Stock Pickers is de kwaliteit. In beide lijsten hebben zes van de tien aandelen een Wide Economic Moat, terwijl aandelen die geen concurrentievoordeel hebben slecht vertegenwoordigd zijn. Deze keuze strookt met de logica om te vertrouwen op solide bedrijven die het beste kunnen omgaan met tegenvallers, zoals de covid-pandemie en de plotselinge en sterke stijging van de grondstofkosten.

Het risico dat bedrijven in de toekomst hun huidige dividendniveaus niet zouden kunnen handhaven, is altijd reëel, maar het goede nieuws voor beleggers is dat de overgrote meerderheid van de aandelen op de twee lijsten momenteel noteert tegen een korting ten opzichte van de Fair Value. Zeven van de 10 aandelen uit de top-10 met het hoogste dividendrendement hebben 4 of 5 sterren, terwijl dat in de lijst van meest voorkomende aandelen in portefeuille slechts de helft is.

Wat waarderingen betreft vallen vooral Koninklijke Philips en GSK op die beide tegen een korting van ongeweer 40% noteren ten opzichte van hun Fair Values.

 

Voorkeuren gewijzigd

De Amerikaanse fondsmanagers hebben hun voorkeuren sinds het eerste kwartaal radicaal gewijzigd. Van de aandelen die in de twee lijsten zijn opgenomen, waren per einde van het eerste kwartaal 2022 alleen Altria en GSK aanwezig in de portefeuilles van de Ultimate Stock Pickers.

GSK (GSK) is een van de grootste farmaceutische en vaccinbedrijven. Dankzij talrijke patenten, schaalvoordelen en een krachtig distributienetwerk kan het bedrijf een sterk prijszettingsvermogen uitoefenen, waardoor het een rendement op geïnvesteerd vermogen kan genereren dat hoger is dan de kapitaalkosten. Om deze reden erkennen Morningstar-analisten het een Wide Economic Moat rating toe. Sinds het begin van het jaar is het aandeel meer dan 15% gestegen. Volgens Morningstar's analisten heeft het bedrijf te lijden onder rechtszaken over mogelijke bijwerkingen het vrij verkrijgbare medicijn Zantac. De analisten vinden deze reactie in de markt overdreven.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten