Top-5 Aandelen Eurozone Value: NN aan kop

Waardeaandelen binnen de Eurozone presteren dit jaar iets wat sinds 2016 niet meer is voorgekomen. Over de eerste 8 maanden van het jaar behalen ze namelijk een beter rendement dan de brede markt. En toch zullen beleggers in fondsen die in dergelijke aandelen investeren weinig reden tot juichen hebben.

Ronald van Genderen 12 september, 2022 | 9:43
Facebook Twitter LinkedIn

Europe map

Net als elders in de wereld presteren waardeaandelen dit jaar relatief goed binnen de Eurozone. Over de periode van januari tot en met augustus behaalde de MSCI EMU Value index een rendement van -13,74%, waarmee deze een beperkter verlies boekte dan de bredere MSCI EMU index die een verlies van 17,11% registreerde. Dat is een vrij uitzonderlijke prestatie, want we moeten terug naar het jaar 2016 voor het laatste kalenderjaar waarin de waardestijl een outperformance liet zien.

Toch hebben beleggers in Eurozone aandelenfondsen met een waardestijl weinig reden om te juichen. Allereerst, omdat de Eurozone dit jaar wereldwijd een van de zwakst presterende regio’s is. Ter vergelijking, de MSCI Europe index noteert een verlies van 11,84%, terwijl de MSCI World 7,02% in de min staat. Voor waardeaandelen is dat beeld niet anders, ook de waardevarianten van de eerdergenoemde indices laten een beter rendement zien dan de MSCI EMU Value index. Het verlies voor de MSCI Europe Value index is minder dan de helft met -6,07%, terwijl de MSCI World Value index zelfs een geringe plus behaalt van 0,68%.

Aandelenmarkten onder druk
Die matige prestaties dit jaar zijn eenvoudig te verklaren. Oplopende inflatie en, als reactie daarop, de renteverhogingen van centrale banken hebben aandelenmarkten wereldwijd onder druk gezet. De inval van Rusland in Oekraine en de oplopende grondstofprijzen hebben dit plaatje alleen maar doen verslechteren. Het zijn met name de landen uit de Eurozone die de gevolgen het hardst voelen.

Een andere reden voor teleurstelling voor beleggers in Eurozone waardeaandelenfondsen is de ondermaatste prestaties van deze producten in het lopende jaar. De Morningstar categorie Aandelen Eurozone Large-Cap telt in totaal 114 fondsen waarvan de portefeuille een waardestijl hebben. Slechts 30 fondsen weten per eind augustus de MSCI EMU Value index te verslaan. De underperformance van de beheerders zorgt daarmee in veel gevallen voor een dubbele teleurstelling.

De Top-5
In de top-5 van deze week krijgt u een overzicht van de vijf best presterende fondsen in de Morningstar categorie Aandelen Eurozone Large-Cap op basis van hun prestaties in 2022 tot en met augustus. Om in aanmerking te komen voor deze rangschikking dienden de portefeuilles van deze fondsen tevens een waardekarakter hebben volgende de Morningstar Style Box.

De eerste plek is voor NN (L) Euro High Dividend. Het fonds wordt geleid door de ervaren Nicolas Simar, die hier al sinds 1999 betrokken is bij het fonds en tevens hoofd is van de zogenaamde Equity Value boutique van het Haags fondshuis. Sinds juni 2018 wordt hij daarbij ondersteund door de eveneens ervaren co-manager Robert Davis. Hun benadering richt zich op het identificeren van bedrijven die een aantrekkelijk en duurzaam dividend uitkeren, hetgeen de portefeuille een waardekarakter geeft. Desondanks schuwen ze ook aandelen met een groeiprofiel niet, zoals blijkt uit posities in LVMH en ASML die beide tot de drie grootste belangen behoren in de portefeuille. Onder de best presterende aandelen dit jaar treffen we oliemaatschappijen Shell en TotalEnergies aan, alsmede Deutsche Telekom en Deutsche Boerse.

Het fonds Invesco Euro Equity staat op de tweede trede van het podium. Oliver Collin en Steve Smith vormen het beheerdersduo dat het fonds onder hun hoede heeft. Hoewel Collin’s ervaring in de vermogensbeheerwereld terug gaat tot 2000, was dit tot 2015 niet gerelateerd aan het beheren van portefeuilles. Sinds 2016 beheert hij dit fonds en vanaf eind 2020 doet hij dat samen met Smith.

Hun beleggingsfilosofie richt zich op langetermijn beleggingen waarbij er een sterke focus is op de waardering van aandelen. Vaak duurder geprijsde groeiaandelen komen dan ook niet voor in hun portefeuille. Hoewel we ook hier Deutsche Telekom en TotalEnergies in de portefeuille aantreffen, zijn het CaixaBank, Galp Energia en AstraZeneca die vooralsnog in 2022 de beste prestaties laten zien.

Op de onderste trede van het podium vinden we Lazard Alpha Euro SRI. Régis Bégué is de hoofdbeheerder van dit fonds en kan bogen op bijna drie decennia aan ervaring in de financiële industrie, waarvan 17 jaar als hoofd aandelen bij het Franse Lazard. Zijn beleggingsstijl is opportunistisch en hij probeert een outperformance te behalen op basis van het identificeren van specifieke thema's, zoals het inspelen op economsiche cycli of het inzetten op bepaalde stijlen waaronder groei en waarde. Daarbij integreert hij duurzaamheid door het toepassen van een zogenaamd best-in-class beleid op basis van ESG criteria.

Hoewel de portefeuille al geruime tijd een waardestijl heeft, mixt Bégué wel degelijk aandelen met verschillende stijlen. En ook in zijn portefeuille treffen we bijvoorbeeld ASML en LVMH aan onder de topposities. De drie best presterende aandelen in de portefeuille dit jaar zijn AtraZeneca en wederom Deutsche Telekom en TotalEnergies.

 

 

Top-5 Aandelen Eurozone Value

top 5 euroz value be

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten