5 grafieken over de actuele marktsituatie

De euro zakt naar het laagste niveau ten opzichte van de dollar in 20 jaar en er komt duidelijke taal vanuit Jackson Hole, waar de centrale bankiers bijeen zijn. En de energiecrisis duurt voort. Kortom, geen makkelijke maand voor beleggers.

Antje Schiffler 07 september, 2022 | 10:43
Facebook Twitter LinkedIn

gas

De euro bereikte op 22 augustus 2022 een nieuw laagterecord ten opzichte van de dollar. Sindsdien bewegen de twee munten rond pariteit ten opzichte van elkaar. Behalve tegen de dollar bereikte de euro ook ten opzichte van de Zwitserse frank een nieuw laagste punt, op een stand van 0,958 frank.

De Europese munt is verzwakt door de energiecrisis, maar vooral is het de relatieve kracht van de dollar die de toon zet. Niet alleen ten opzichte van de euro, maar ook in verhoduing tot andere belangrijke wereldmunten. De Fed in de Verenigde Staten heeft stevige actie ondernomen om de inflatie te bestrijden en dat betaalt zich nu uit.

 

 

Ferme taal vanuit Jackson Hole

Fed-president Jerome Powell liet er in zijn toespraak op de bankiersbijeenkomst in Jackson Hole geen twijfel over bestaan dat hij hoge prijzen te lijf zal gaan met alle middelen die hij tot zijn beschikking heeft, ook als dat pijn gat doen bij bedrijven en huishoudens. "Het herstellen van prijsstabiliteit vereist waarschijnlijk voor langere tijd een restrictief beleid. De geschiedenis leert dat we dat niet te snel los moeten laten", aldus de Fed-president. 

De Fed zal naar verwachting aanvullende verkrappingsmaatregelen nemen, ook als de Amerikaanse economie gaat vertragen, verwachten marktvolgers. Ook speelt mee dat de dollar als veilige haven fungeert. Dat effect werkt nog sterker in het nadeel van de euro dan de energiecrisis. Ook andere valuta zijn verzwakt ten opzichte van de dollar.

 

Eind nog niet in zicht

De energiecrisis blijft Europa in zijn greep houden. Vergeleken met februari dit jaar is de gasprijs in Europa bijna negen keer zo hoog geworden. In de VS bedraagt de stijging zo'n 40% en dat valt dan mee, afgezet tegen Europa.

Op de Nederlandse TTF, de belangrijkste Europese gashub, waren prijzen te noteren van 360 euro per MWh. Op 23 februari van dit jaar was dat nog een heel stuk lager: 76 euro per MWh. Onderstaande grafiek brengt duidelijk in beeld hoe de gasprijs in korte tijd omhoog knalt:

 

Wel zijn de gasprijzen iets gedaald ten opzichte van de pieken in de afgelopen twee weken. Dat komt omdat veel Europese landen hun gasvoorraden inmiddels bijna of helemaal hebben gevuld tot de gewenste niveaus voor komende winter. De TTF prijs zakte naar 240 euro per MWh. Het doel van de Europese landen was om hun gasvoorraden per 1 november voor 80% gevuld te hebben. Veel landen zitten daar nu al aan.

Het Russische Gazprom blijft een onbetrouwbare leverancier, want het legde op 31 augustus de Nord Stream 1 pijpleiding stil met als argument dat er onderhoud zou plaatsvinden. De levering is nog niet hervat, en volgens de Russische president Poetin gaat dat pas gebeuren als het Westen de sancties tegen Rusland opheft. Onderstaande grafiek geeft weer hoevele gas er door Nord Stream 1 heen gaat. Daarin komen eerdere kortstondige leveringsonderbrekingen duidelijk naar voren:

 

Vrees voor recessie

Vooral de enorme stijging van de energieprijzen en de gevolgen die voelbaar zijn in allerlei sectoren en bij huishoudens, wakkeren de vrees voor een recessie de laatste tijd steeds verder aan. Daardoor worden beleggers risicomijdend. Dat is te zien op de aandelenmarkten en ook in de fondsstromen waar beleggers vermogen weghalen uit risicovolle beleggingscategorieën en verplaatsen naar meer risico-averse beleggingen.

De resultaten van de beursgenoteerde bedrijven die naar voren kwamen in de jongste cijferregen zijn nog altijd goed, maar in specifieke sectoren zijn al wel signalen van vertraging. De vraag is nu of in de komende kwartalen de sterk gestegen kosten tot uitdrukkingen komen in bijvoorbeeld margedruk of verlaging van investeringen.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Antje Schiffler  is editor voor Morningstar in Frankfurt.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten