In deze situaties is dividend niet gunstig

Veel beleggers houden van dividend. Maar er zijn situaties waarin het uitkeren van dividend niet gunstig is voor een bedrijf, en ook niet voor de belegger, hoe tegenstrijdig dit ook klinkt. Morningstar schetst twee scenario's waarin dividend niet het beste idee is.

Morningstar Benelux 14 juli, 2022 | 10:35
Facebook Twitter LinkedIn

Savings Image

Beleggers houden van dividend. Hoewel de rentes in veel markten snel stijgen, zijn ze, in het licht van de langere historie, nog steeds relatief laag. Deze lage rentes betekenen dat beleggers die traditioneel een stabiele inkomstenstroom zoeken via obligaties, nu op zoek zijn naar een manier om de reguliere cashflow aan te vullen in de vorm van dividenden, wat verder bijdraagt aan de algehele populariteit van deze aandelen.

Het uitkeren van dividend is een teken dat een bedrijf waarde teruggeeft aan u, de aandeelhouder, in plaats van diezelfde opbrengst intern opnieuw te investeren in een project dat kapitaal vergt, bijvoorbeeld het uitbreiden van de productie of het doen van onderzoek en ontwikkeling om toekomstige potentiële inkomsten verder uit te breiden. Dit is dezelfde reden waarom dividendbetalende bedrijven over het algemeen groot zijn, zich in volwassen sectoren bevinden en gemiddeld minder marktvolatiliteit vertonen in vergelijking met jonge bedrijven die nog in een fase van groei zitten.

Aan de andere kant, wanneer stabiele dividendbetalende bedrijven hun dividenden verlagen of zelfs helemaal schrappen, kan het marktsentiment snel omslaan. Veel beleggers zien zo'n stap van een bedrijf als falen van het bedrijfsmanagement om de waarde en cashflows op peil te houden, en anderen zien dividendverlagingen in een specifieke sector als een teken van tegenwind. Er zijn twee situaties waarin het ontvangen van dividend niet ideaal is.

 

Scenario 1: als dividend niet houdbaar is

Dit bekijken we vanuit het perspectief van belegger die een regelmatig inkomen zoekt. Als uitgekeerde dividenden in de toekomst waarschijnlijk niet houdbaar zullen zijn, lopen beleggers die afhankelijk zijn van die dividenden voor hun eigen cashflows het risico dat ze niet in staat zullen zijn om aan hun maandelijkse financiële vereisten te voldoen - dat is slecht.

Een manier om erachter te komen of dit het geval is, is door het dividendbedrag dat wordt uitgekeerd te bekijken als een percentage van de winst per aandeel van een bedrijf (of in het geval van nuts- of vastgoedbedrijven, hun kasstromen of fondsen uit operaties). Deze maatstaf, de pay-out ratio, geeft u een idee of het bedrijf te veel of te weinig uitbetaalt, en of de winst hoog genoeg is om de verwachte dividenden te kunnen uitbetalen. Als de pay-out ratio hoger is dan 100%, betekent dit dat het meer uitbetaalt dan het aan winst binnenkrijgt.

Dat kan natuurlijk niet eeuwig doorgaan, tenzij het bedrijf van plan is in de balans te duiken of meer schulden uit te geven (geen van beide belooft veel goeds voor de financiële gezondheid van het bedrijf). Dit is een punt van aandacht bij een aandeel met een exorbitant hoog dividendrendement. Kijk dan naar de pay-out ratio om te zien of dit houbaar is.

 

Scenario 2: als een bedrijf dividend uitkeert in plaats van te investeren in groei

Dit bekijken we vanuit het perspectief van een groei-belegger. Die kan de voorkeur geven aan opnieuw investeren van de winst in de groei van een bedrijf, in plaats van uit te keren aan aandeelhouders. Waarom? Omdat groei-beleggers een lange investeringshorizon hebben en vinden dat kapitaal de beste kans heeft om te groeien als het wordt gebruikt om een bedrijf uit te breiden, in plaats van in de zakken van aandeelhouders te verdwijnen.

Dit is een van de redenen waarom het moeilijk is om snelgroeiende technologiebedrijven te vinden die dividend uitkeren. Deze bedrijven belonen beleggers door middel van groei van hun business en daarmee potentiële toekomstige inkomsten, en door stijging van de aandelenkoers, maar niet door winstuitkeringen.

In dit scenario kan een groeibedrijf dat dividenden begint uit te keren, het signaal afgeven dat het geen goede investeringsmogelijkheden meer ziet. Met andere woorden: het beste gebruik van de cashflow is om die terug te geven aan de aandeelhouderr. Dit kan worden gezien als een omslagpunt voor wanneer een bedrijf volwassen wordt. Voor een op groei gerichte belegger is het dan misschien tijd om naar iets anders te kijken.

 

Tips voor dividendbeleggers:

- Controleer hoe dividendinkomsten in uw land worden belast. In veel landen worden vermogenswinsten tegen een lager tarief belast dan dividenden.

- Houd de 'ex-dividend datum' in de gaten. Dat is de dag waarop u de aandelen in bezit moet hebben om het laatst aangekondigde dividend te ontvangen. Dee markt prijst de waarde van het dividend doorgaans snel in de aandelenkoers in op die ex-dividend datum.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar Benelux

Morningstar Benelux  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten