Twitter nog steeds interessant nu Musk afziet van overname

Het aandeel Twitter krijgt een klap nu Elon Musk afziet van zijn plan om het platform over te nemen. Een slepende rechtszaak dreigt, omdat Twitter hem eraan wil houden. Intussen is het aandeel Twitter volgens Morningstar nog altijd aantrekkelijk gewaardeerd.

Ollie Smith 11 juli, 2022 | 12:15
Facebook Twitter LinkedIn

Elon Musk

Morningstar heeft de fair value voor het aandeel Twitter (TWTR) verlaagd nadat Elon Musk  heeft aangegeven dat hij afziet van de voorgenomen overname van het sociale media platform.

Musk had er eerder $54,20 per aandeel voor over, maar afgelopen vrijdag maakte zijn advocatenteam bekend dat de deal niet doorgaat, omdat volgens hen Twitter onvoldoende informatie heeft verschaft over nep-accounts. Die zouden volgens Twitter hooguit 5% van het totaal bedragen, maar het bewijs dat Twitter daarvoor aandroeg is voor Musk onvoldoende.

Ook speelt mee dat Twitter volgens Musk wijzigingen heeft aangebracht in het senior management van het bedrijf die in strijd zouden zijn met het overname-akkoord.

Het bod van $54,20 was een flinke premie boven op de koers van Twitter van de afgelopen tijd. Na het bekendworden van het afketsen van de overname daalde het aandeel Twitter en sloot het vrijdag op $36,81.

Twitter is van zins om Musk aan zijn intenties te houden en daarom dreigt nu een slepende rechtszaak over het al dan niet doorzetten van de deal, zegt Morningstar's senior aandelenanalist Ali Mogharabi . "De uitkomst daarvan is erg onzeker, maar wij denken dat Twitter de beste uitgangspositie heeft. Wat ook nog kan, is dat beide partijen tot een nieuwe deal komen tegen een lagere prijs."

Ondanks alle onzekerheid die er nu ontstaan is, denkt de analist nog altijd dat Twitter zijn omzet kan laten groeien, maar dan mogelijk langzamer dan eerder werd aangenomen voordat Musk zijn oorspronkelijke bod deed.

Wel is dit alles reden voor analist Mogharabi om zijn fair value calculatie te verlagen. Die gaat naar $47 van eerder $54,20, de hoogte van het bod. Voordat het bod werd uitgebracht, hanteerde de analiste een fair value van $58 per aandeel.

De huidige situatie en de aankomende rechtszaken leidt volgens analist Mogharabi af van Twitters groei-inspanningen en dat zal onmiskenbaar zijn effect op de resultaten hebben. De fair value van $47 betekent nog altijd opwaarts potentieel, maar het zal volgens de analist langer duren om die waarde te bereiken dan eerder gedacht.

 

Wie gaat er winnen?

Er zijn verschillende redenen waarom Twitter best een sterke case kan hebben in de rechtszaak om Musk aan de overname te houden. Het dispuut over de nep-accounts en de 5% die uit eigen onderzoek van Twitter kwam rollen, is gebaseerd op een steekproef en is dus niet in steen gebeiteld. Bovendien is het volgens analist Mogharabi logisch dat Twitter niet zomaar grote hoeveelheden data deelt met derden.

Aan de andere kant is het volgens de analist zo dat Musk geen afdoende bewijs heeft aangedragen voor zijn bewering dat het aantal nep-accounts boven de 5% ligt. 

Kijkend naar de toekomst zijn de vooruitzichten van Twitter voor de verwachte groei van gebruikersaantallen en omzet aan de voorzichtige kant en dat is begrijpelijk, omdat een overdracht naar een nieuwe eigenaar op deze schaal gebruikers laat aarzelen en dat heeft altijd gedurende enige tijd een remmend effect op de groei.

 

Risico voor beleggers

Morningstar denkt dat het risico voor beleggers in Twitter is teogenomen op de korte en middellange termijn. Het anaddel zou flink kunnen dalen als Elon Musk zou besluiten om de aandelen Twitter die hij al bezit, te verkopen. Zij belang in Twitter beloopt iets minder dan 10%. Op de lange termijn blijft Twitter "een van de top-5 sociale media platforms voor adverteerders", zegt Mogharabi.

"Op de korte termijn zullen de marges worden aagetast door hogere kosten voor alles wat samenhangt met de komende rechtszaken. Daarnaast zullen de aanhoudende investeringen om de groei aan te jagen op de korte termijn leiden tot marketinguitgaven die hoger liggen dan de omzetgroei. Daarom hebben we onze verwachting voor de omzetgroei verlaagd naar 16% voor de vijfjaars cumulatieve groei tegen eerder 20%. Voor de marge verwachten we 8% gemiddelde operationele margin (inclusief de 3% negatief voor dit jaar) tot aan 2026, tegen onze eerdere verwachting van 13%."

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ollie Smith  is editor van Morningstar UK

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten