Hoe verder te gaan als een bubbel knapt?

Alle goede bedoelingen van iedereen om u heen ten spijt, als de markt crasht helpen die allemaal niet. Juist na het knappen van een bubbel kunt u de vraag stellen wat voor belegger u bent: definieer uw beleggingsfilosofie en stel duidelijke doelen.

Morningstar 09 juni, 2022 | 14:07
Facebook Twitter LinkedIn

Deflated Balloon

De wereld is gek geworden. Amerikaanse beleggers verwachten een gemiddeld jaarlijks rendement van 17,5%, blijkt uit een studie van 2021 van de wereldwijde vermogensbeheerder Natixis. Laat dat eens tot je doordringen: in dat tempo verdubbel je je geld elke vier jaar. Voor beleggers met een behoorlijke portefeuille betekent 17,5% per jaar een kans om de Kardashians bij te houden. Maar voordat je naar Parijs vliegt voor de modeweek, laat ik je nederig opnieuw kennismaken met de realiteit: 17,5% per jaar gaat niet gebeuren.

Om ons heen wordt wanhopig gepraat over trendlijnen, verkoopgolven en belangrijke steunniveaus voor de S&P 500 - zinloos gebabbel dat probeert de willekeurige zoektocht van miljoenen individuele marktdeelnemers tot een optimistische soundbite te versimpelen. De markt zal stoppen met dalen wanneer de droom van 17,5% dood is, wanneer de droom van "aandelen stijgen alleen maar" een vage herinnering wordt. Markten zullen stoppen met dalen als de waanzin eindelijk capituleert.

 

Hoe een bear market te spotten

Berenmarkten zijn niet fraai. De media worden steeds schreeuweriger naarmate aandelen die magische negatieve drempel van 20% naderen. "Hoe laag kan het gaan?" zal een tv-reporter uitroepen. “In 1929 daalde de markt met 89%”, zal een stoffige economieprofessor vanachter zijn bril antwoorden. Een snelle berekening bevestigt dat u inderdaad op het werk zult overlijden als dat zou gebeuren. Familie en vrienden zullen zeggen: "Ik zei het toch". Beleggen was een vergissing, zullen ze zeggen, in hun vuistje lachend bij elke marktdaling.

Vervolgens komen de goedbedoelende vrienden en collega's die u vertrouwt. Ze zullen verstandig klinkende dingen zeggen als "de markt is op dit moment gewoon een beetje riskant, dus het is logisch om cash aan te houden totdat de markt veiliger is". Het zal je als muziek in de oren klinken. Verkoop in de herfst en koop op de bodem. Zo eenvoudig is het.

Het advies zal je zo goed in de oren klinken omdat het een manier biedt om de pijn te stoppen. De pijn van het kijken naar een snel krimpend saldo. De pijn van het moeten uitleggen aan dierbaren waarom het appeltje voor de dorst een wormstekig en gerimpeld prul is geworden. De pijn van het gevoel een mislukkeling te zijn. Het advies lijkt een uitweg te bieden, een manier om een kapseizend schip weer vlot te krijgen. Een manier om iets te doen.

 

Doelen stellen en vasthouden

De grote vraag is hoe je de ondergang van Bubbleville kunt doorstaan zonder te bezwijken voor de angst en schaamte die uiteindelijk je investeringsdoelen zullen ondermijnen. Ik weet dat velen van jullie aanbevelingen willen over waar in te beleggen, een magisch aandeel of fonds dat het rendement zal opleveren om je uit het gat te trekken. De beleggingsindustrie wil dat u zo denkt. Maar redding zal niet komen van een of ander gehyped product. Het komt van binnenuit.

Begin met te erkennen dat je in beweging wil komen voor een oplossing. En dat is goed. Niet alle actie is slecht. Dit is het moment om terug te gaan naar de basis.

  • Heb je een goed gedefinieerd doel? Zo niet, maak er dan een aan.
  • Weet u hoe groot uw portefeuille moet zijn om uw doel te bereiken? Zoek het uit.
  • Bepaal wanneer je je doel wilt bereiken.
  • Bepaal hoeveel u jaarlijks bespaart voor uw doel. Hiermee kunt u uw gewenste rendement berekenen.

 

Onthoud dat perfectie de vijand is van vooruitgang. Doelen evolueren in de tijd. Een bepaald doel van vandaag biedt een basis van waaruit u de afwegingen kunt maken om een nieuwe carrière na te streven, een pauze te nemen van uw werk of uw spaarquote aan te passen.

 

Een beleggingsfilosofie kiezen

Beleggen gaat net zo goed over sentiment als over klinkende munt. Wie je bent na Bubbleville kan heel anders zijn dan vandaag. Dit is het moment om een stap terug te doen en na te denken over wat voor soort belegger u wilt zijn. Dat klinkt zweverig, maar deze vraag is de sleutel tot een succesvolle belegger worden.

In hun haast om u producten te verkopen, laat de beleggingssector het feit dat er veel manieren zijn om een succesvolle belegger te zijn links liggen. Maar verschillende manieren om een succesvolle belegger te worden, betekent niet dat alles bij u past. Onderzoek van Morningstar toont aan dat de gemiddelde belegger over een periode van tien jaar met 1,7% per jaar onder het gemiddelde beleggingsrendement presteerde. Waarom? Slechte timing. Mensen kopen op de piek en verkopen op de bodem. Van tulpen tot Terra is het zo gegaan. Onze neiging tot domheid is de reden waarom we een beleggingsfilosofie moeten vinden die voor ons werkt; een mast om ons aan vast te binden als de cryptosirenes betoverende liedjes zingen over onmiddellijke rijkdom.

Mijn persoonlijke filosofie betreft dividenduitkering, niet-cyclische bedrijven en bedrijven met een geringe onzekerheid. Een benadering die saai is, maar ik ben oké met saai. Het past bij mijn temperament en weerspiegelt de harde lessen die ik heb geleerd tijdens de ineenstorting van de dotcom bubbel. Ja, ik heb ondermaats gepresteerd sinds Bubbleville ballistisch werd. Ja, ik heb het de afgelopen zes maanden heel goed gedaan. Maar door dit alles ben ik op het goede spoor gebleven om mijn doelen te bereiken - de enige reden waarom ik investeer.

 

Filosofie herontdekken

Dit is het moment om je filosofie af te stoffen of te ontdekken. Voor de meer ervaren beleggers die lezen, zijn er misschien een paar investeringen in uw portefeuille geglipt die niet in overeenstemming zijn met uw filosofie. Volledig begrijpelijk - de sirene-oproepen van snelle rijkdom en FOMO zijn echt. Maar nu is het tijd om te snoeien. Voor de nieuwe investeerders is dit het perfecte moment om een filosofie te definiëren.

Tijdens de dotcom-crash werd mijn wereld opgeschrikt door Jeremy Siegel's Stocks for the Long Run en The Future for Investors. Ze hebben me een diepgewortelde behoefte ingeprent om dividenden te herinvesteren en ze gedurende tientallen jaren samen te stellen. Zoals ik al zei, saai. Uw filosofie kan er anders uitzien. Zoek het uit. Schrijf het op. Vind passende investeringen. Ik vermoed dat ze goedkoper zullen worden als Bubbleville sterft.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar  

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten