'Deal', zegt Twitter en gaat akkoord met bod Musk

Twitter was er verrassend snel uit. Het platform zegt 'ja' tegen het voorstel van Elon Musk. Voor $44 miljard krijgt Musk Twitter in handen en kan hij zijn plannen het het 'wereldwijde dorpsplein' gaan uitvoeren.

Ollie Smith 27 april, 2022 | 10:43
Facebook Twitter LinkedIn

Musk

Twitter (TWTR) heeft aangekondigd dat het een definitieve overeenkomst heeft gesloten om te worden overgenomen door een entiteit van Elon Musk, de CEO van Tesla, voor $54.20 per aandeel in contanten. Die prijs betekent een totale transactiewaarde van zo'n $44 miljard. Musk zal Twitter van de beurs halen.

De overnameprijs betekent een premie van 38% op Twitter's slotkoers van 1 april 2022, de laatste handelsdag voordat Musk bekendmaakte dat hij een belang van 9% in Twitter had genomen.

Twitters's chairman Bret Taylor zei in een toelichting op de bekendmaking van de overname: "De Twitter Board heeft Elon's voorstel beoordeeld met een focus op waarde, zekerheid en financiering. De voorgestelde transactie betekent een substantiële cash premium, en we denken dat dit de beste weg voorwaarts is voor Twitter's aandeelhouders."

Elon Musk zelf zei: "De vrijheid van meningsuiting is het fundament van een goed functionerende democratie en Twitter is hte digitale dorpsplein waar over alles wat relevant is voor de toekomst van de mensheid gediscussieerd kan worden."

Musk zei verder: "Ik wil Twitter beter maken door het nieuwe features te geven en het algoritme als open source bekend te maken om het vertrouwen te vergroten en om spam bots te verslaan. Twitter heeft een geweldig potentieel – dat wil ik ontsluiten."

De transactie is unaniem goedgekeurd door Twitter's Board of Directors en zal naar verwachting in 2022 afgerond worden. Aandeelhouders en toezichthouders moeten zich er nog over buigen en goedkeuring geven.

Musk zegt dat hij voor $25,5 miljard aan financiering met leningen en schulden heeft klaarstaan en daarnaast ook nog voor $21 miljard in aandelen. 

Toen Musk zijn wens tot overname van Twitter voor deze prijs bekendmaakte, was er weerstand vanuit Twitter zelf en vanuit enkele grootaandeelhouders. Morningstar's senior aandelenanalist Ali Mogharabi schatte toen de kans van slagen voor een deal op 50%. Wel zei hij toen dat Musks interesse hoe dan ook tot veranderingen bij Twitter zou gaan leiden.

Intussen heeft het aandeel Tesla (TSLA) te lijden onder Musks besognes met Twitter. Beleggers vrezen dat Musk een deel van zijn aandelen Tesla zou kunnen gaan verkopen om de financiering van het bod op Twitter zeker te stellen. Tesla sloot dinsdag 12% lager op $876. Analist Mogharabi vindt het aandeel overgewaardeerd en hanteert een Fair Value van $750.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ollie Smith  is editor van Morningstar UK

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings