Dit zijn de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen

Morningstar brengt het maandelijkse overzicht van aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen. De lijst bevat de meest ondergewaardeerde aandelen op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis uit de Morningstar European Market Large-Mid Cap Index. Bekijk welke aandelen de aantrekkelijkst gewaardeerde zijn voor april.

Robert van den Oever 06 april, 2022 | 11:04
Facebook Twitter LinkedIn

De Europe Large-Mid Cap Pick List biedt een overzicht van de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen. De lijst bestrijkt de meest ondergewaardeerde mid- en large-cap aandelen op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis uit de Morningstar European Market Large-Mid Cap Index. Deze lijst is niet bedoeld als een modelportefeuille. Wel dient de Europe Large-Mid Cap Pick List als ideeëngenerator voor beleggers met kansrijke aandelen verdeeld over een aantal sectoren.

De Morningstar European Market Large-Mid Cap Index steeg in maart met 0,96% en sloot de maand af op een stand van 3.359. Daarmee is de markt momenteel fair gewaardeerd, want de gemiddelde koers/Fair Value ratio van actief gevolgde aandelen uit de Morningstar Europe Market Large-Mid Cap Index indiceert een korting van 5% ten opzichte van de Fair Value, terwijl per eind februari nog sprake was van een korting van 4%.

Op relatieve basis is energie de duurste sector in de Index, waarbij het gemiddelde aandeel noteert tegen een premie van 9% ten opzichte van de Fair Value die Morningstar ervoor berekent. De sector cyclische consumentengoederen is de goedkoopste en die kent een korting van 19% ten opzichte van de Fair Value.

Kijken we naar de Europe Large-Mid Cap Pick List, dan noteert die per ultimo maart tegen een korting van gemiddeld 39% ten opzichte van de Fair Value. De goedkoopste sector is cyclische consumentengoederen die een gemiddelde korting van 70% ten opzichte van de Fair Value kent.

De nieuwkomers op de Europe Large-Mid Cap Pick List voor deze maand zijn onder meer de volgende aandelen:

 

BASF
De portfolio van BASF is aan het verschuiven in de richting van speciaalchemie en activiteiten op maat en dat moet de pricing power versterken en tevens de cyclische geveligheid verminderen. Kostenbesparingsprogramma's zijn altijd goed uitgevoerd en dat geeft vertrouwen voor het huidige doel om er nog eens 2 miljard euro vanaf te schaven. Het eigen Verbund productieproces levert sterke resultaten op, ondanks hogere kosten voor olie-gerelateerde grondstoffen.

Admiral Group
De co-verzekerings en herverzekeringsactiviteiten van Admiral helpen om het bedrijf te laten groeien als de marktomstandigheden goed zijn. Meer samenwerkingsverbanden verbreedt de inkomstenstroom significant. Concurrenten proberen Admiral's businessmodel te kopiëren, maar geen ervan is er nog in geslaagd om daar net zo succesvol mee te worden als Admiral zelf

Philips
De reeds in de markt aanwezige hoeveelheid imaging apparatuur (de 'installed base') in ziekenhuizen is een voordeel, omdat Philips daardoor aan cross-selling kan doen en deze partijen ook andere apparatuur kan verkopen. Dat maakt het lastiger voor kleinere concurrenten om zich in deze markt in te vechten. Philips is marktleider in grote onontgonnen markten, zoals die voor slaapapneu en voor elektrische tandenborstels, en dat biedt sterke groeimogelijkheden. Desinvesteringen van grote bedrijfonderdelen haalt het imago van inefficiënt conglomeraat weg bij beleggers die daardoor beter zich krijgen op kasstromen en toekomstige groeipaden. 

Kion
Met het onderdeel Dematic heeft Kion een marktleider in huis gehaald, naast het eigen marktleiderschap in markten waar het vanaf nu nog dominanter kan worden. Met Dematic erbij kan Kion nog meer profiteren van de verschuiving naar vergaande automatisering van distributiecentra. Dat kan volgens Morningstar-analist Denise Molina leiden tot een gemiddelde jaarlijkse omzetgroei van rond de 5%. Uitbreiding van de capaciteit in China zal ook zorgen voor groei, aangezien de markt voor logistieke dienstverlening daar nog volop ruimte biedt.

 

De volledige lijst

Bekijk hier de volledige Europe Large-Mid Cap Pick List voor april:

 

ecpl 2022-04 1

ecpl 2022-04 2 ecpl 2022-04 3

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten