Dit zijn de betrouwbaarste Europese dividendbetalers

Morningstar's aandelenanalisten hebben het Europese universum geanalyseerd op dividendrendement. Dit zijn de 28 aantrekkelijkste Europese dividendaandelen.

James Gard 16 maart, 2022 | 15:18
Facebook Twitter LinkedIn

European bank notes of different denominations

Europese dividendbeleggers zijn nog maar net bekomen van de corona-pandemie en nu worden ze alweer meteen geconfronteerd met stijgende inflatie. Die is in de Eurozone al opgelopen naar bijna 6%, en dat betekent dat het dividendrendement van veel aandelen niet opweegt tegen de prijsstijgingen die nu gaande zijn.

Ook problemen in de toeleveringsketens van diverse sectoren zijn een punt van zorg. Verder kunnen stijgende rentes later dit jaar inkomens onder druk zetten, aangezien schuld duurder wordt. Bovendien raken bij een stijgende rente groei-aandelen uit de gratie, omdat een stijgende rente hun toekomstige waarde drukt en daarmee vermindert de aantrekkelijkheid van deze beleggingsstijl voor beleggers.

De aandelenanalisten van Morningstar hebben 300 bedrijven uit het universum dat Morningstar volgt bekeken en geanalyseerd welke namen daarvan het best door deze woelige tijden heen kunnen navigeren. Daar komen 28 namen uit rollen die uit allerlei verschillende sectoren afkomstig zijn. Ze hebben de volgende eigenschappen gemeen: pricing power, ofwel het vermogen om het prijsniveau in een industrie te dicteren, vaak als gevolg van een Economic Moat, lage schuldenniveaus en sterke cash flows.

Nutsbedrijven, banken en energiebedrijven waren de belangrijkste dividendaandelen voordat de pandemie toesloeg en zij zijn (nog steeds) sterk vertegenwoordigd in deze lijst. De financiële sector bijvoorbeeld is onverminderd interessant voor beleggers die op zoek zijn naart dividend. Maar ook op consumenten gerichte bedrijven zoals Hugo Boss (BOSS), BMW (BMW) en H&M (HMB) bieden een aantrekkelijk dividend, net als Tesco (TSCO) en de farmareuzen Novartis (NOVN) en Sanofi (SAN) die allebei een Wide Moat rating hebben.

Morningstar's senior aandelenanalist Michael Field wijst erop dat Europese dividendbeleggers die houdbare hoge dividendrendementen zoeken momenteel meer keus hebben dan in voorgaande jaren: “De rally op de aandelenmarkten in 2021 heeft de koersen opgedreven en de dividendrendementen gedrukt. Ook het klimaat van langdurige rente speelt mee. De diversiteit aan namen op onze lijst is een stimulans voor beleggers. Het is mogelijk om een solide inkomen van 4% gemiddeld dividendrendement te halen zonder al te sterk op bepaalde sectoren te hoeven leunen,” aldus de analist.

De werkwijze van Field's team

Zo gingen analist Field en zijn collega's te werk met de criteria om tot de lijst met dividendnamen te komen:

  • Bedrijven moeten lage of goed beheersbare schulden hebben, ofwel een geringe financial gearing, uitgedrukt in schulden als percentage van de winst: “Net debt/EBITDA”
  • De moeten ook voldoende cash flow hebben om hun dividend mee te kunnen uitbetalen. Dit komt tot uitdrukking in de drie of vijfjaars free cash flow yield, ofwel rendement op vrije kasstroom. We hebben hier een hurdle rate van 3% rendement voor gesteld;
  • Idealiter moeten bedrijven enige vorm van concurrentievoordeel hebben. Op de lijst prijken 18 namen die een Narrow of Wide Economic Moat hebben.

 

Europese aandelen zijn goed gepositioneerd in het huidige marktklimaat, vindt analist Field. De Europese Centrale Bank zal waarschijnlijk minder snel de rente verhogen dan de Federal Reserve en dat geeft bedrijven wat meer lucht. Maar renteverhogingen zijn ook positief voor “short duration” namen die focussen op hier en nu cash genereren. Bedrijven met schulden blijven het moeilijk hebben.

Ondanks de kans op renteverhogingen is het verschil tussen rendement op staatsobligaties en dividend op aandelen nog altijd groot. Voor inkomensbeleggers zijn obligatierendement nog steeds niet interessant, ook niet na de recente stijgingen. Dat maakt het makkelijk kiezen, en in europa nog meer dan in de Verenigde Staten, aldus Field.

Pas op voor dividendverlagingen

Dividendbeleggers werden in 2020 onaangenaam verrast door een hele reeks dividendverlagingen. Die waren deels het gevolg van daadwerkelijke winstdalingen bij bedrijven als gevolg van de disruptie door de corona-pandemie en deels het gevolg van angst en voorzorg bij bedrijven die er nog wel goed voorstonden. Dat was een wake-up call: ook al biedt een bedrijf een goed dividendrendement, het gaat erom of dat op langere termijn houdbaar is. Het jaar 2020 bracht een schifting aan in degenen die dat inderdaad konden en zij die in problemen kwamen.

“We kijken specifiek naar de cash flow projecties in verhouding tot de winsten om na te gaan of er geen mismatch is tussen wat beleggers aan dividend verwachten en wat bedrijven realistisch gezien kunnen betalen met wat ze weten te verdienen,” aldus Field. Niets is zeker in de beleggingswereld, maar analyse van toekomstige kasstromen geeft wel meer vertrouwen in de capaciteit om dividend te kunnen blijven betalen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

James Gard  James Gard is editor bij Morningstar.co.uk.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten