Deze fondshuizen maken kans op de Morningstar Asset Manager Award

Morningstar maakt de genomineerden bekend voor de Morningstar Awards for Investing Excellence van 2022. Het is ieder jaar weer een bijzonder moment waar alle fondshuizen naar uitkijken. Voor het eerst reikt Morningstar twee fondshuis awards uit, namelijk die voor beste fondshuis en voor beste fondshuis duurzaam beleggen. Bekijk in dit artikel welke fondshuizen dit jaar meedingen naar deze prestigieuze prijzen.

Ronald van Genderen 07 maart, 2022 | 15:01
Facebook Twitter LinkedIn

Awards logo 2022

 

Asset Manager Award

De Morningstar Awards for Investing Excellence worden uitgereikt aan fondshuizen die zich niet alleen onderscheiden op basis van hun uitstekende prestaties van de door hun beheerde beleggingsfondsen, maar die ook naar de mening van de fondsanalisten van Morningstar beschikken over een uitmuntende beleggingscultuur en de belangen van beleggers voorop stellen. De Morningstar Awards for Investing Excellence zijn daarmee primair kwalitatief van aard, waarbij de fondshuis analyse die onderdeel is van de analyse die leidt tot de Morningstar Analyst Rating, een cruciale rol speelt.

 

Asset Manager Sustainable-Investing Award

Naast de reguliere fondshuis award introduceert Morningstar een nieuwe prijs, namelijk die voor beste fondshuis duurzaam beleggen. Deze award wordt uitgereikt aan het fondshuis dat niet alleen goed scoort op basis van de Morningstar Sustainability Rating, maar ook sterk gecommitteerd is aan de integratie van milieu, sociale en bestuurlijke factoren in het fondsaanbod. Deze fondshuizen hebben doorgaans een duidelijk gedefinieerde ESG filosofie, een sterke mate van ESG-integratie in beleggingsprocessen en adequate middelen om duurzaamheidsonderzoek te doen. Daarnaast kenmerken deze fondshuizen zich door hun degelijke engagement en proxy-voting activiteiten.

 

Genomineerde fondshuizen Morningstar Asset Manager Award

Hieronder volgen de drie genomineerde fondshuizen voor de Morningstar Asset Manager Awards (op alfabetische volgorde). Voor de Morningstar Asset Manager Sustainable-Investing Award worden geen genomineerden bekendgemaakt, maar onthullen we de winnaar op dinsdag 23 maart tijdens de Trends Investment Summit.

 

 

Capital Group

 

Parent Pillar Score: High

 De inspanningen van Capital Group om haar concurrentievoordelen volledig te benutten, versterkten haar High Parent Pillar-rating die werkt toegekend door fondsanalisten van Morningstar. Dit fondshuis is in de Verenigde Staten beter bekend voor zijn assortiment aan American Funds dan in de rest van de wereld. De actieve beheerder staat al langere tijd goed bekend om zijn bekwaamheid in aandelenbeleggingen, vooral dankzij zijn kenmerkende systeem van multi-managers.

De activiteiten in vastrentende waarden waren echter op de achtergrond geraakt, maar daar kwam verandering in nadat de sterke focus op bedrijfsleningen van het vlaggenschip American Funds Bond Fund of America in 2008 tot slechte prestaties leidde. Het bevorderen van een betere coördinatie van de meningen van obligatiebeheerders en het toevoegen van beleggingstalent en -instrumenten heeft zijn vruchten afgeworpen in het tumult van begin 2020, aangezien de obligatiestrategieën het grotendeels veel beter deden dan hun concurrentie.

Het bedrijf heeft ook geprobeerd zijn fund-of-funds-aanbod te versterken, met inbegrip van zijn dominante target-date fondsen. In januari 2020 richtte de onderneming de Capital Solutions Group op als een aparte investeringseenheid om nieuw personeel te huisvesten met asset-allocatie en kwantitatieve onderzoeksachtergronden. Capital Group heeft aandelenbeleggingen echter niet uit het oog verloren. Het houdt beheerders nog steeds aan hoge standaarden, terwijl het geduld toont met degenen wiens stijl niet in trek zijn. Toch deed de aandelen-line-up het afgelopen decennium niet zo goed als in voorgaande jaren. Om ervoor te zorgen dat het bedrijf zijn historische concurrentievoordeel behoudt, moet het alle zaken aanpakken die het een voorsprong kunnen opleveren, inclusief het verduidelijken van de capaciteitslimieten van haar strategieën.

 

 

JPMorgan

 

Parent Pillar Score: Above Average

 De sterke beleggingscultuur van J.P. Morgan Asset Management komt tot uiting in de lange dienstverbanden van zijn beheerders, de goed op elkaar afgestemde belangen tussen beheerders en beleggers en diepgaande analytische middelen. Deze positieve kenmerken ondersteunen een Above Average Parent Pillar rating. In de diverse activaklassen en regio's bevat de gevarieerde fondsenrange van het bedrijf veel Morningstar Medalists, oftewel fondsen met een Gold, Silver of Bronze Morningstar Analyst Ratings, zoals de hoog aangeschreven Amerikaanse aandeleninkomstenstrategie die wereldwijd beschikbaar is.

Er is de laatste tijd wat verloop geweest in het multi-asset team, maar het blijft zeer goed toegerust en ervaren. Het behoud van beheerders, de lengte van hun aanstellingstermijnen en de mate van belangenafstemming voor Amerikaanse beleggingsfondsen steken gunstig af bij de concurrentie. Het compensatiesysteem voor beheerders legt de nadruk op het bezit van de fondsen boven die van bezit in het aandelenkapitaal van het fondshuis zelf, wat over het algemeen kenmerkend is voor een beursgenoteerd bedrijf.

Het bedrijf blijft zijn fondsassortiment stroomlijnen en zijn teams en afdelingen verder integreren. Zo werd eind 2019 de multi-asset solutions divisie gecombineerd met de passieve capaciteiten. Het bedrijf heeft geen trendy producten gelanceerd, maar breidde de laatste tijd wel zijn passieve activiteiten uit. Echter, acquisitiegerelateerde liquidaties van fondsen en meer riskante fondslanceringen in het verleden wegen op zijn succesratio, dat het percentage fondsen meet dat zowel heeft overleefd als beter presteerde dan vergelijkbare fondsen. De beheervergoedingen worden wereldwijd regelmatig naar beneden bijgesteld; de fondsen zijn relatief goedkoper in de VS dan daar buiten. JPMorgan bouwt ook aan zijn ESG-capaciteiten en ondersteunt onderscheidende initiatieven op het gebied van diversiteit.

 

 

T. Rowe Price

 

Parent Pillar Score: High

 T. Rowe Price blijft goed gepositioneerd in een steeds competitievere industrie en verdient een High Parent-rating van de fondsanalisten van Morningstar. Het heeft de tegenwind voor actieve managers goed doorstaan met zijn rigoureuze onderzoeksproces, sterke prestaties in verschillende activaklassen en voortdurende investeringen in het researchteam. Het aantal medewerkers groeide met 9% in 2019, en de schuldenvrije balans van T. Rowe Price geeft het de flexibiliteit om mensen aan te blijven nemen tijdens een economische vertraging, zoals het deed in eerdere recessies.

Een uitbouw van het multi-asset-team in de afgelopen jaren ondersteunde verbeteringen aan zijn zeer gewaardeerde target-date fondsenrange in 2020, en het bedrijf versterkte zijn kwantitatieve capaciteiten voor intern en extern gebruik. Hoewel T. Rowe Price zijn talent doorgaans intern opleid en ontwikkelt, heeft de onderneming de laatste tijd ook verschillende ervaren aandelenanalisten aangenomen in een aantal belangrijke sectoren.

Het versterkte analistenteam heeft het bedrijf in staat gesteld om de verwachte pensionering van beheerders en het zeldzame onverwachte vertrek van sterbeheerders, zoals Henry Ellenbogen die in 2019 vertrok om zijn eigen bedrijf te beginnen, op te vangen op de karakteristieke vloeiende manier van het fondshuis. Toch evolueert T. Rowe Price vanuit zakelijk oogpunt. Het verbreedde de distributie buiten de VS, breidde zijn ESG-competenties uit en introduceerde semitransparante exchange-traded funds. Desondanks staat het fondshuis garant voor een weloverwogen, doordachte benadering ten aanzien van strategie-introducties en capaciteitsbeheer, met de belangen van haar fondsbeleggers voorop.

 

Bekendmaking winnaars

De winnaars van de Morningstar Awards for Investing Excellence worden op woensdag 23 maart tijdens de Trends Investment Summit bekend gemaakt.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten