Wat gaat er met de plannen voor renteverhoging gebeuren?

De invasie in Oekraine door Rusland heeft grote gevolgen voor de rest van de wereld en de economieën. Beleidsvoornemens komen op de helling te staan, bijvoorbeeld het pad voor renteverhogingen waar de markt zich op voorbereidde.

Fernando Luque 25 februari, 2022 | 11:12
Facebook Twitter LinkedIn

De vraag was inmiddels niet meer of, maar wanneer de centrale banken wereldwijd de rente zouden gaan verhogen. De Federal Reserve in de Verenigde Staten hintte al op meerdere verhogingen op niet al te lange termijn en de Europese Centrale Bank (ECB) zou naar verwachting in het vierde kwartaal van dit jaar een eerste verhoging doorvoeren, niet veel later in het eerste kwartaal van 2023 gevolgd door een tweede, en na enige tijd mogelijk nog meer, zo gaf Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank en ECB-bestuurslid, onlangs aan.

De renteverhoging is nodig om de inflatie te beteugelen die door de economische voorspoed door het herstel na de corona-pandemie plosteling vrij snel aan het oplopen was.

De oorlog in Oekraine kan een rem zetten op de wereldeconomie als handelsstromen en leveringen van olie, gas en grondstoffen verstoord raken. Dat kan prijsstijgingen in de hand werken, dus mogelijk nog meer inflatie. De olieprijs schoot donderdag bij het begin van de aanval al direct door de $100 per vat. Maar het remmende effect van een internationaal gewapend conflict op de wereldwijde economie is veel groter. Dat drukt de inflatie in bredere zin dan juist omlaag, ondanks de prijsstijgingen in specifieke sectoren.

Olieprijs als rem
Een snel stijgende olieprijs maakt alles duurder en daardoor gaat de vraag dalen, zeker als de prijsstijging snel en hevig is. Door de vraaguitval wordt de economie afgeremd. Dat hebben we in het verleden vaker gezien. 

We kennen natuurlijk de oliecrisis in de jaren '70, toen een stijgende prijs de economie deed ineenstorten met hoge werkloosheid en hoge inflatie. Maar er zijn oook periodes geweest van olieprijsstijgingen, bijvoorbeeld in de late jaren '90 en vroege jaren '00, waar geen crisis volgde, maar slechts afkoeling. 

andamento-petrolio

De voorgenomen renteverhogingen door de centrale banken beogen precies datzelfde afkoelende effect. Maar als de stijgende olieprijs al voor afkoeling zorgt, dan hoeft de rente niet, of in elk geval minder sterk omhoog. Anders zou het nadelig kunnen uitpakken en partijen met veel schuld in problemen brengen bij herfinanciering, bijvoorbeeld huizenbezitters die hun hypotheek moeten oversluiten of bedrijven die krediet afsluiten.

Een snel stijgende olieprijs en een renteverhoging kunnen dus hetzelfde effect hebben, maar liever niet op hetzelfde moment. Daarom moeten de centrale banken hun voornemens mogelijk nog eens tegen het licht houden.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten