Dit zijn 28 aantrekkelijk gewaardeerde Europese aandelen

De verkoopgolf van begin 2022 heeft sectoren zoals technologie ineens interessant geprijsd gemaakt. Morningstar verkent de Europese aandelensectoren en pikt daar de aantrekkelijkst gewaardeerde aandelen met 4 of 5 sterren uit.

Valerio Baselli 21 februari, 2022 | 12:19
Facebook Twitter LinkedIn

stock markets

De aandelenmarkten hebben in de eerste weken van 2022 een flinke duik gemaakt als gevolg van zorgen over toenemende inflatie en stijgende rente. Dat heeft nieuwe koopkansen geschapen, want volgens de aandelenanalisten van Morningstar zijn Europese aandelen gemiddeld genomen ondergewaardeerd geworden na de verkoopgolf. Het gemiddelde aandeel in het Europese universum dat Morningstar volgt kent nu een korting van 4% ten opichte van de Fair Value die Morningstar hanteert.

Wel variëren de waarderingen per sector nogal. De meest ondergewaardeerde sectoren zijn momenteel technologie, financials en vastgoed; het meest overgewaardeerd zijn consumentengoederen, zowel de cyclische als de defensieve sector. We zetten per sector de interessantste ondergewaardeerde aandelen, dus volgens de Morningstar-criteria met 4 of 5 sterren, voor u op een rij:

 

Technologie

De uitverkoop van technologie-aandelen was fors in het begin van dit jaar. Aanwijzingen voor renteverhogingen door de centrale banken wereldwijd zetten onmiddellijk het mechanisme in werking dat groei-aandelen van de hand gaan, omdat een stijgende rente hun toekomstige kasstroom sterker ondermijnt dan bij waarde-bedrijvren.

Het gemiddelde technologie-aandeel in Morningstar's Europese coverage kent nu een korting van 8%. De Morningstar Developed Markets Europe Technology Index is sinds 1 januari 2022 met 16% gedaald.

Undervalued_Stocks_Tech_02_22

 

Communicatie

De sector communicatiediensten heeft een zwaar vierde kwartaal achter de rug en blijft al zes maanden achter bij de brede markt, op basis van de Morningstar Communication Services Index die 9,4% daalde en de Morningstar Europe Index die 2,7% prijsgaf. Het gemiddelde aandeel in deze sector kent nu een korting van 10% ten opzichte van de Fair Value. Het lijkt erop dat de markt geen vertrouwen meer heeft in groeikansen voor deze sector, aldus Morningstar's communicatie-analist Michael Hodel.

Undervalued_Stocks_CommSvs_02_22

 

Cyclische consumentengoederen

Deze sector bleef in het vierde kwartaal goed liggen en daardoor is de korting momenteel slechts 1%, waarmee de sector fair gewaardeerd is. Maar binnen de sector heeft bijna de helft van de aandelen 4 of 5 sterren, dus zijn ze koopwaardig. Aandelen in reizen en toerisme zijn weer interessant nu de wereld weer open gaat en mensen staan te trappelen om weer op reis te gaan en uitstapjes te maken, aldus Morningstar-analist Erin Lash.

Undervalued_Stocks_ConsCyc_02_22

 

Defensieve consumentengoederen

De meeste aandelen in deze sector zijn overgewaardeerd, want het gemiddelde aandeel knet een premie van 5%, maar kijk een naar deze drie. Sterke, gevestigde bedrijven met stabiele resulaten en kasstromen die toch in de range van 4 en 5 sterren noteren.

Undervalued_Stocks_ConsDef_02_22

 

Energie

Hoewel de energiesector de brede markt outperformde in 2021, is deze nog steeds 3% ondergewaardeerd. En interessant, want de ontwikkelingen in de olie-industrie wijzen op een aanhoudende balans tussen vraag en aanbod, zodat de prijzen hoog blijven. De OPEC-landen produceren minder dan eerder geraamd en de Amerikaanse bedrijven passen strikte kapitaaldiscipline toe, zodat het aanbod niet snel zal toenemen.

Undervalued_Stocks_Energy_02_22

 

Financials

Aandelen van banken en verzekeraars maakten een stevige come-back in 2021 na een eerdere diepe dip. Daarmee versloegen ze de brede markt met een flinke marge, maar toch staat de sector gemiddeld op een korting van 8%. De rentebewegingen later dit jaar zijn de sleutelfactor voor deze sector. Een stijgende rente kan de resultaten gaan opstuwen.

Undervalued_Stocks_FinSvs_02_22

 

Gezondheidszorg

Deze sector bleef de afgelopen zes maanden lichtjes achter bij de Europese markt en daardoor kent deze een gemiddelde korting van 7%. Onzekerheid over vergoedingenbeleid en de slagingskans van innovaties remde de koersen. Maar diverse grote namen met sterke pijplijnen en patenten zijn door de sectorbeweging nu aantrekkelijk geprijsd. 

Undervalued_Stocks_Health_02_22

 

Industrie

Inflatie en verstoring van leveringsketens zijn de belangrijkste bedreigingen voor deze sector die nu 1% overgewaardeerd is. Toch zijn deze drie namen interessant omdat hun lage koers ze tot 4 of 5 sterren aandeel heeft gemaakt:

Undervalued_Stocks_Indus_02_22

 

Vastgoed

Europese vastgoedaandelen deden het beter dan de markt in 2021, maar toch is er nu sprake van een korting van 9% ten opzichte van de Fair Value. Eén naam springt eruit:

Undervalued_Stocks_RealEst_02_22

 

Nutsbedrijven

Lichtjes over gewaardeerd met een premie van 1% zijn nutsaandelen het jaar sterk begonnen. De meeste bedrijven hebben sterke balansen en ambitieuze groeiplannen. Bovendien zijn het sterke inkomensaandelen met interessante en stabiele dividenden. Als de bedrijven stijgende kosten kunnen blijven doorberekenen, dan komen hun resultaten niet in gevaar en bl;ijven ze interessant volgens Morningstar-analist Travis Miller. Hij tipt deze drie 4-sterren aandelen:

Undervalued_Stocks_Utilities_02_22

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten