Top-5 Aandelen Nederland: VanEck AEX ETF aan kop

De interesse voor Nederlandse aandelenfondsen is al jaren tanende. Verrassend, want de prestaties zijn in een Europees perspectief zowel op korte als lange termijn uitstekend. Bovendien lijkt de exodus van bedrijven ten positieve gekeerd en de samenstelling van de hoofdgraadmeter voor de Amsterdamse beurs is met haar tijd meegegaan.

Ronald van Genderen 04 oktober, 2021 | 8:20
Facebook Twitter LinkedIn

De interesse voor Nederlandse aandelenfondsen is al jaren tanende. Eind 2007 hadden beleggers nog voor in totaal 7 miljard euro belegd in deze categorie, maar per eind augustus 2021 is dat bedrag fors gedaald en resteert er minder dan 1,4 miljard euro aan belegd vermogen. In de tussentijd hebben beleggers ook steeds minder keuze. Zo waren er 14 jaar geleden nog tientallen Nederlandse aandelenfondsen verkrijgbaar, maar tegenwoordig is dat aantal precies op twee handen te tellen. En het is maar de vraag of dat geringe aantal nog gehandhaafd blijft in de nabije toekomst, want drie fondsen hebben minder dan 30 miljoen euro aan beheerd vermogen en het is moeilijk denkbaar dat dit levensvatbare (lees winstgevende) niveaus zijn voor de betreffende fondshuizen.

Aan de prestaties van de aandelen op het Damrak kan het niet liggen. Zowel op korte als lange termijn presteert de AEX een stuk beter dan bijvoorbeeld de MSCI Europe index. Zo staan Nederlandse aandelen dit jaar tot en met eind augustus maar liefst 28% in de plus, hetgeen ruimschoots beter is dan de 20% voor Europese aandelen. Vorig jaar belandde de MSCI Europe index zelfs met 3% in de min, terwijl de AEX het jaar positief afsloot met een winst van bijna 6%. Ook over langere termijn zien we een soortgelijke outperformance. Zo bedraagt de voorsprong voor Nederlandse aandelen meer dan 4 procentpunt over 10 jaar en ruim 2 procentpunt over een periode van 15 jaar.

Nieuwe beursintroducties
Inmiddels komen er weer nieuwe bedrijven naar de Amsterdamse beurs. Jarenlang was er een exodus gaande. Bedrijven werden overgenomen, sommige andere gingen over de kop, maar het echte probleem was dat er nauwelijks sprake was van nieuwe aanwas. De laatste jaren lijkt die trend gekeerd en hebben we diverse beursintroducties gezien.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid