Dit zijn de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen

Morningstar brengt het maandelijkse overzicht van aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen. De lijst bevat de meest ondergewaardeerde aandelen op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis uit de Morningstar European Market Large-Mid Cap Index. Bekijk welke aandelen de aantrekkelijkst gewaardeerde zijn voor september.

Robert van den Oever 14 september, 2021 | 9:25
Facebook Twitter LinkedIn

De Europe Large-Mid Cap Pick List biedt een overzicht van de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen. De lijst bestrijkt de meest ondergewaardeerde mid- en large-cap aandelen op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis uit de Morningstar European Market Large-Mid Cap Index. Deze lijst is niet bedoeld als een modelportefeuille. Wel dient de Europe Large-Mid Cap Pick List als ideeëngenerator voor beleggers met kansrijke aandelen verdeeld over een aantal sectoren.

De Morningstar European Market Large-Mid Cap Index steeg in augustus met 2,17% en sloot de maand af op een stand van 3.431. Daarmee is de markt momenteel iets overgewaardeerd, want de gemiddelde koers/Fair Value ratio van actief gevolgde aandelen uit de Morningstar Europe Market Large-Mid Cap Index indiceert een premie van 6% ten opzichte van de Fair Value, iets hoger dan de 5% per eind juli.

Op relatieve basis is gezondheidszorg de duurste sector in de Index, waarbij het gemiddelde aandeel noteert tegen een premie van 26% ten opzichte van de Fair Value die Morningstar ervoor berekent. De sector energie is nog altijd de goedkoopste en die kent een korting van 24% ten opzichte van de Fair Value.

Kijken we naar de Europe Large-Mid Cap Pick List, dan noteert die per ultimo augustus tegen een korting van gemiddeld 28% ten opzichte van de Fair Value. De goedkoopste sector is de energiesector die een gemiddelde korting van 69% ten opzichte van de Fair Value kent.

De nieuwkomers op de Europe Large-Mid Cap Pick List voor deze maand zijn met name te vinden in de sector financials, maar ook de van de lijst verdwenen aandelen komen merendeeels uit de financiële sector. Nieuw op de lijst zijn onder meer de volgende aandelen: 

Millicom International Cellular
Het draadloze netwerk van Millicom in acht Latijns-Amerikaanse landen is een sterk punt vanwege de groeikansen; van de totaal 120 inwoners van die landen kan Millicon via zijn kwalitatief sterke kabelnetwerken 12 miljoen huishoudens en bedrijven voorzien van breedband internet. Van de bevolking is nog slechts minder dan de helft in het bezit van een smartphone, dus dat biedt een enorm groeipotentieel. Het aanbieden van meerdere diensten aan klanten, het zogeheten convergence, zal de marge en kasstroom opstuwen.

HSBC Holdings
De blootstelling aan snelgroeiende economieën verzekert de bank van robuuste vraag naar zijn producten en diensten, variërend van spaarrekeingen en vermogensbeheer tot internationale handelsfinanciering. De voordelen van de geografische diversificatie bleken tijdens de crisis. Toen liepen de verliezen in Noord-Amerika op, maar elders ging het nog goed, zodat HSBC per saldo als geheel geen verlies leed. Door de spreiding is HSBC gewend aan het werken in veel verschillende banksystemen en dat heeft diepgaande kennis van lokale klantrelaties opgeleverd die moeiljk te evenaren is.

BMW
Hoewel de autoindustrie het momenteel moeilijk heeft door chiptekorten, blijft Morningstar positief over BMW. De Duitse autobouwer heeft concurrentievoordelen in technologisch intellectueel eigendom, vooral aandrijftechniek, en het bezit sterke merken die wereldwijd gewild zijn en de mogelijkheid geven tot premium prijsstelling. De wereldwijde aanwezigheid vermindert de afhankelijkheid van een bepaald gebied en spreidt risico's.

Sodexo
De markt voor food services die door derde partijen wordt verzorgd, is voor slechts de helft ingevuld, schat Sodexo. De cateraar ziet dan ook volop ruimte om zijn marktaandeel te vergroten. De retention rate, ofwel de mate waarin het klanten weet vast te houden, bedraagt 94% in de afgelopen jaren en dat is een indicatie voor de sterke klantenbasis. Sterke groei in het segment van vouchers en tegoedbonnen zal de komende jaren de operationele marges opstuwen.

 

De volledige lijst

Bekijk hier de volledige Europe Large-Mid Cap Pick List voor september:

 

ecpl 9 1

ecpl 9 3

ecpl 9 2

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten