Beleggen volgens ESG-criteria verkleint risico én volatiliteit

Duurzaam beleggen volgens ESG-criteria kan risico verminderen en rendement juist stimuleren. Dat blijkt uit Morningstar data bij analyse van fondsrendementen over de afgelopen 5 jaar.

Dan Lefkovitz 11 mei, 2021 | 11:14
Facebook Twitter LinkedIn

esg

Een recente studie van Morningstar naar bijna 70 Morningstar indices die zijn gericht op wereldwijde markten van 2016 tot en met 2020 laat zien dat beleggen volgens environmental (milieu), social (sociaal beleid) en governance (goed ondernemingsbestuur) waarde heeft toegevoegd en tegelijk volatiliteit heeft gedempt.

Als we inzoomen op het Verenigd Koninkrijk, dan zien we voor de Morningstar UK Sustainability Index over de vijfjaarsperiode een gemiddeld jaarlijks rendement van 5,7%, vergeleken met 4,6% voor de conventionele variant van deze index, de Morningstar UK Large-Mid Cap Index. De data laten tevens zien dat tijdens woelige perioden op de markten, zoals het vierde kwartaal van 2018 of het eerste kwartaal van 2020, de index minder sterk daalde dan de brede markt.

Het jaar 2020 was een cruciaal jaar voor duurzaam beleggen, want de corona pandemie en de impact op de maatschappij plus de aanhoudende dreiging van klimaatverandering versterkten de relatie tussen beleggen en de ESG-kwesties.

De toegenomen interesse bij zowel eindbeleggers als aanbieders leidde tot een sterke stijging van de instroom van vermogen in duurzame beleggingsproducten, zo hebben we eerder beschreven aan de hand van Morningstar's fund flow data over 2020.

De prestaties

Het is een hardnekkig misverstand dat duurzaam beleggen ten koste zou gaan van het financieel rendement. Eerder onderzoek van Morningstar heeft laten zien dat dat niet het geval is.

Een andere aanname is dat ESG gescreende beleggingen het de afgelopen tijd goed hebben gedaan op de golven van de stijgende technologiesector, omdat die doorgaans goed scoort op ESG-criteria, terwijl energie veel minder goed scoort, en die was juist achtergebleven. Meer recent echter is die beweging gedraaid, omdat er een rotatie plaatsvindt van de groei-stijl, waar technologie sterk vertegenwordigd is, naar waarde, waar energie onder valt.

Kijken we naar het jaar 2020 en de prestaties van Morningstar Indexes en hun diverse ESG-gescreende benchmarks, dan zijn dit de uitkomsten

  • 52 van Morningstar's 69 ESG-screened indexes (75%) outperformden hun brede markt equivalenten in 2020.
  • 57 van 65 ESG indexes (88%) outperformden in de vijf jaar tot en met 2020.
  • 59 van 65 ESG indexes (91%) verloren minder dan hun brede markt equivalenten gedurende neergaande markten in de afgelopen vijf jaar, inclusief de bear market in het eerste kwartaal van of 2020.
  • ESG outperformance gaat niet alleen om sector bias. Bijvoorbeeld; de Morningstar UK Sustainability Index dankt zijn outperformance over vijf jaar aan zijn blootstelling op aandelenniveau en niet aan zijn sector wegingen.
  • ESG screens hebben meer bijgedragen aan de performance buiten de Verenigde Staten dan op de Amerikaanse markt zelf.

 

De genoemde Morningstar UK Sustainability Index dankt zijn rendement aan bovengemiddelde weging in aandelen zoals Diageo (DGE), AstraZeneca (AZN) en Anglo American (AAL), terwijl bedrijven als HSBC (HSBA) en British American Tobacco (BATS) vermeden werden.

The index methodologie volgt die van de Morningstar Sustainability Rating voor fondsen. Andere index families die werden onderzocht, omvatten Sustainability Leaders, Low Carbon Risk (methodologisch verwant aan de Morningstar Low Carbon Risk toekenning), Renewable Energy en indexes die zijn gescreened op diversiteit en inclusiviteits criteria.

 

ESG wereldwijd

In de afgelopen jaren blijken ESG screens succesvoller te zijn buiten de Verenigde Staten. In Europa hebben aandelen als Allianz, Novo Nordisk en ASML de prestaties van Morningstar’s ESG indices opgestuwd. In Azië waren dat in het bijzonder Taiwan Semiconductor, Keyence en Alibaba.

De Morningstar US Sustainability Index bleef achter bij de markt in zowel 2020 al de hele vijfjaars periode, ondanks bovengemiddelde blootstelling aan technologie en lagere positie in energie. Sommige recente Amerikaanse top performers zoals Tesla (TSLA), Amazon (AMZN), Facebook (FB) en Alphabet (GOOGL) zijn niet opgenomen in de Morningstar US Sustainability Index vanwege hun ESG Risk levels zoals beoordeeld door Sustainalytics.

Verder blijken ESG indices beter in staat om te beschermen tegen neerwaarts risico. Morningstar ziet in de data een relatie tussen ESG Risk en Economic Moat, die de mate en de houdbaarheid van concurrentievoordeel van een bedrijf aangeeft. Kwalitatief robuuste bedrijven met economic moats neigen naar een lager ESG Risk en lagere volatiliteit. Morningstar’s ESG indexes’ lagere downside capture ratios dragen bij aan rendementen die boven die van de brede markt liggen in woelige periodes zoals het eerste kwartaal van 2020 of het vierde kwartaal van 2018.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Dan Lefkovitz  Dan Lefkovitz is Strategist, Indexes Product Management. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten