Fabrikanten van apparatuur voor het maken van wafers - dunne plakjes halfgeleidermateriaal zoals silicium, die nodig zijn om chips te maken – hebben zo ongeveer alles mee op het moment. Om te beginnen domineert een beperkt aantal spelers de markt. De vijf grootste partijen op deze zogeheten WFE-markt, de afkorting voor wafer fabrication equipment, hebben een marktaandeel van meer dan 70%.
Met andere woorden: Applied Materials, ASML, Lam Research, KLA en Tokyo Electron hebben een zeer comfortabele positie op deze grote markt, die een waarde vertegenwoordigt van meer dan 50 miljard dollar. Daar komt bij dat de WFE-markt minder cyclisch wordt, onder andere doordat halfgeleiders voor steeds meer doeleinden gebruikt (gaan) worden. Waren dat voorheen alleen pc’s en smartphones, nu worden chips bijvoorbeeld ook ingezet in de autoindustrie, voor kunstmatige intelligentietoepassingen, de cloud en de realisatie van het 5G-netwerk.
Consolidatie en stabielere omzet
Wat wafermachinemakers ook helpt, is dat de vraag naar hun producten stabieler wordt, dankzij een consolidatieslag aan de kant van de chipmakers. Daardoor wordt de klantenkring van WFE-makers kleiner maar fijner en zitten er klinkende namen tussen als TSMC, Samsung, Intel en Micron. Dat stelt hen in staat om consistent een hogere omzet te halen. Verder zorgen de diensten die de Big Five op WFE-gebied aan kopers van hun apparatuur verlenen ook steeds meer voor een stabiele inkomstenbron. Ook dat maakt ze minder cyclisch van aard.