Recorduitstroom uit Europese ETF's in maart

De Europese ETF-markt heeft in de voorbije maand maart een record gevestigd. In negatieve zin dan, want de uitstroom aan vermogen bereikte een niet eerder geziene piek van 21,9 miljard euro als gevolg van de corona-crisis. Zelfs tijdens de financiële crisis van 2008 vond niet zo'n sterke neergang plaats. De uitstroom trof zowel aandelen- als obligatie-ETF's.

Jose Garcia Zarate 09 april, 2020 | 14:16
Facebook Twitter LinkedIn

De ETF-markt ontkomt niet aan de angst bij beleggers voor de gevolgen van de corona-crisis. Door de verkoopgolf van de voorbije weken vestigt de maand maart een nieuw record in negatieve zin: de uitstroom aan vermogen uit Europese ETF's bedraagt 21,9 miljard euro.

Zelfs in de donkerste dagen van de financiële crisis van 2008 waren niet zulke slechte cijfers te zien. Om het in perspectief te plaatsen; de slechtste maand tot dusver was augustus 2019 toen de spanningen tussen de Verenigde Staten en China en een dreigende handelsoorlog de markten in hun greep hielden. De uitstroom over die maand bedroeg 8,3 miljard euro. 

Die augustusmaand werd gevolgd door een scherp herstel met maandelijkse instroomniveaus van gemiddeld 15 miljard euro in de periode september 2019 - januari 2020. De onderstaande grafiek laat die beweging duidelijk zien:

ETF March 2020 flows exhibit 1

 

Beheerd vermogen
De maand maart 2020 betekende ook een flinke hap uit het beheerd vermogen van Europese ETF's. Dat dook met 13% omlaag naar 781 miljard euro. Die duikeling met 117 miljard betekent dat na verrekening van de uitstroom het verlies door rendementsdaling 95 miljard euro bedraagt.

Dat is geen verrassing gezien de scherpe dalingen op de aandelen- en obligatiemarkten toen de economieën wereldwijd plotseling tot stilstand kwamen. Niettemin is de omvang ongekend. In één klap is het beheerd vermogen in Europese ETF's teruggevallen naar het niveau dat het rond juni 2019 ook had.  

ETF March 2020 flows exhibit 2

 

Flows per week
Kijken we naar de fund flows per week, dan zijn er duidelijke verschillen waar te nemen. In de eerste drie weken van de maand maart werd de uitstroom steeds groter, daarna stabiliseerde die en vervolgens was er sprake van een voorzichtige opleving met een kleine instroom. Onderstaande tabel maakt de flows per week inzichtelijk:

ETF March 2020 flows exhibit 3

 

Het is waarschijnlijk nog te vroeg om te kunnen spreken van een kantelpunt. Vooralsnog zitten veel economieën in meer of mindere mate op slot en het is nog onduidelijk of het economisch herstel, zodra het begint, een snelle V-curve zal laten zien of dat het een langdurige U-curve gaat worden.

Veel beleggers houden zich daarom nog gedeisd, maar tegelijk zijn er ook die alweer instappen omdat de waarderingen op vele vermogenscategorieën nu zeer aantrekkelijk zijn, terwijl die niet allemaal even hard geraakt worden door de economische neergang.

De categorieën
Als we naar de verschillende categorieën kijken, dan zien we bij aandelen-ETF's een uitstroom van 13 miljard euro en daardoor zakt het beheerd vermogen naar 467 miljard euro, vergelijkbaar met het niveau van januari 2019. In januari 2020 bedroeg het nog 604 miljard euro.

Onderstaande tabel geeft inzicht in de diverse categorieën en hun in- en uitstroom. Duidelijk is dat US Large-Cap Blend Equity hard geraakt is. Daarentegen weet Europe Large-Cap Blend Equity juist nieuw geld op te halen.

ETF March 2020 flows exhibit 4

 

Obligatie-ETF's zagen eveneens 13 miljard euro aan vermogen wegvloeien in de afgelopen maand. Het beheerd vermogen kwam per eind maart uit op 219 miljard euro en is daarmee terug op het niveau van september 2019. In februari 2020 werd nog een record van 245 miljard euro aan beheerd vermogen gevestigd.

De grootste uitstroom was te noteren bij de categorie EUR Corporate Bond en ook USD Government Bond deed het slecht. Ook valt op dat obligaties uit opkomende markten massaal verkocht werden.

Aan de positieve kant zien we onder meer euro staatsobligaties. Bekijk de obligatiecategorieën in onderstaande tabel:

ETF March 2020 flows exhibit 5

 

Aanbieders
Bij de ETF-aaanbieders zijn vooral UBS en iShares hard getroffen als het gaat om uitstroom met respectievelijk 7,2 en 6,6 miljard euro.Bij UBS waren het vooral aandelen-ETF's die het slecht deden, en bij iShares juist de obligatieproducten.

Vanguard was de enige die per saldo instroom van nieuw geld wist te realiseren. De Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF en de Vanguard FTSE All-World ETF waren in trek bij beleggers.

Bekijk hier de Europese ETF-flows per aanbieder, gerangschikt naar beheerd vermogen per ultimo maart 2020:

ETF March 2020 flows exhibit 6

 

 

Lees meer:

ETF's halen record aan nieuw fondsvermogen op in 2019

Duurzame en strategic beta ETF's bijzonder populair in 2019

Europees landschap passieve ESG obligatiefondsen groeit sterk

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jose Garcia Zarate  is an ETF analyst with Morningstar UK.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten