Dit zijn de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen

Morningstar brengt het maandelijkse overzicht van aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen. De lijst bevat de meest ondergewaardeerde aandelen op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis uit de Morningstar European Market Large-Mid Cap Index. Bekijk welke aandelen de aantrekkelijkst gewaardeerde zijn voor maart.

Robert van den Oever 12 maart, 2020 | 16:48
Facebook Twitter LinkedIn

De Europe Large-Mid Cap Pick List biedt een overzicht van de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen. De lijst bestrijkt de meest ondergewaardeerde mid- en large-cap aandelen op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis uit de Morningstar European Market Large-Mid Cap Index. Deze lijst is niet bedoeld als een modelportefeuille. Wel dient de Europe Large-Mid Cap Pick List als ideeëngenerator voor beleggers met kansrijke aandelen verdeeld over een aantal sectoren.

De Morningstar European Market Large-Mid Cap Index daalde in februari met 8,4% en sloot de maand af op een stand van 2.619,61. Door die daling is de markt momenteel ondergewaardeerd, want de koers/Fair Value ratio van actief gevolgde aandelen uit de Morningstar Europe Market Large-Mid Cap Index indiceert een korting van 7% ten opzichte van de Fair Value. Een maand eerder was de markt fair gewaardeerd met een ratio van precies 100%.

Op relatieve basis is nutsbedrijven nu de duurste sector in de Index. Het gemiddelde nutsaandeel noteert tegen een premie van 10% ten opzichte van de Fair Value die Morningstar ervoor berekent. De sector energie is nog altijd de goedkoopste en die kent een korting van 38% ten opzichte van de Fair Value.

Kijken we naar de Europe Large-Mid Cap Pick List, dan noteert die per ultimo februari tegen een korting van gemiddeld 41% ten opzichte van de Fair Value. De goedkoopste sector is cyclische consumentengoederen met een gemiddelde korting van 59% ten opzichte van de Fair Value.

De nieuwkomers op de Europe Large-Mid Cap Pick List zijn voornamelijk te vinden in de sectoren communciatie, financials, industrie en nutsbedrijven. Nieuw op de lijst zijn onder meer de volgende aandelen:

 

Raiffeisen Bank International
De kwaliteit van de assets van de bank is flink gestegen dankzij een toename van het aantal herstelgevallen in combinatie met langzamere instroom en het verkopen van slechte leningen. De kwaliteitsverbetering is te danken aan Oost- en Zuidoost-Europa. In 2018 stond de non-performing loan ratio, ofwel het percentage slechte leningen in  portefeuille, op 3,8% tegen 5,7% in 2017. Anders dan veel van zijn Europese concurrenten leunt Raiffeisen Bank minder op wholesale financiering. De kapitaalpositie van de bank is de afgelopen tijd verbeterd.

WPP
Deze grote naam in de reclamebusiness is eigenaar van meerdere reclame- en marketingbureaus waaronder de grootste en bekendste merken in deze business en bovendien verspreid over meere bedrijfstakken. Hoewel de advertentiebusiness sterk aan het veranderen is, zal er altijd vraag blijven naar bedrijven die omzet en merkbekendheid kunnen opstuwen via adverteren naar consumenten. WPP heeft een grotere aanwezigheid in opkomende landen dan zijn concurrenten, en daar is de meeste groei voor de toekomst te halen.

Safran
De toonaangevende marktpositie in narrow-body vliegtuigen, waarbij Safran 75% van de markt voorziet van motoren, geeft het een goed uitgangspunt om te profiteren van de lange-termijn structurele groei in deze industrie. De onderhoudsbusiness zal de groei verder versnellen want de komende 5 jaar heeft de reeds geleverde vloot onderhoud nodig. De risico's verminderen nu een periode van hoge investeringen is afgesloten en de winstgevende productie toeneemt.

Naturgy Energy Group
Significante investeringen vanuit Global Infrastructure Partners en CVC Global Partners sturen kapitaalallocatie op basis van aandeelhoudersbeloning. Het bedrijf snijdt verder in de kosten en dat moet het hoofd bieden aan te verwachten tegenwind in de distributie van LNG en gas in Spanje. De grote capaciteit van GNF in Spanje biedt mogelijkheden voor winstgroei op de middellange termijn.

 

De volledige lijst

Bekijk hier de volledige Europe Large-Mid Cap Pick List voor maart:

ECPL 2020 03 tabel 2

ECPL 2020 03 tabel 1

 

Lees meer over aandelen:

- Dit zijn de aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde aandelen

Het effect van het coronavirus op de luxe-goederen sector

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten