Dit zijn de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen

Morningstar's overzicht van aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen toont de meest ondergewaardeerde aandelen op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis uit de Morningstar European Market Large-Mid Cap Index. Het gaat daarbij om large-cap en mid-cap aandelen. Bekijk de Europe Large-Mid Cap Pick List voor oktober.

Robert van den Oever 18 oktober, 2019 | 9:03
Facebook Twitter LinkedIn

De Europe Core Pick List is per afgelopen juli gewijzigd door de aandelenanalisten van Morningstar. De belangrijkste verandering is dat mid-cap aandelen nu ook deel uitmaken van de selectie, naast de vertrouwde large-caps. Een belangrijke andere wijziging is dat kandidaten voortaan voortkomen uit Morningstar's eigen indexen en niet meer uit die van derde partijen. De lijst bestrijkt de meest ondergewaardeerde aandelen op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis uit de Morningstar European Market Large-Mid Cap Index.

De lijst is niet bedoeld als een modelportefeuille. Wel dient de Europe Large-Mid Cap Pick List als ideeëngenerator voor beleggers met kansrijke aandelen verdeeld over een aantal sectoren.

De Morningstar European Market Large-Mid Cap Index steeg in september met 3,7% en sloot de maand af op een stand van 2.724,65. De markt lijkt fair gewaardeerd gezien de koers/Fair Value ratio van actief gevolgde aandelen uit de Morningstar Europe Market Large-Mid Cap Index die gemiddeld op 98% staat. Een maand eerder was dat 96%.

Op relatieve basis is nutsbedrijven de duurste sector en die noteert op 108%, dus boven de gemiddelde Fair Value. De grootste korting is er bij de sector energie die op 85% van zijn Fair Value noteert.

Kijken we naar de Europe Large-Mid Cap Pick List, dan noteert die per ultimo september op gemiddeld 71% van de Fair Value. Defensieve consumentengoederen is de goedkoopste sector op 52% van de Fair Value.

De nieuwkomers
Nieuw op de lijst zijn de volgende aandelen:

K + S AG
Dit grondstoffenbedrijf heeft een betere kostenstructuur dan zijn concurrenten, omdat het zelf erts delft in plaats van dat op de markt te kopen van derde partijen. Dat brengt het een belangrijk voordeel in deze branche. De eigen Bethune kaliumcarbonaat mijn betekent een flink kostenvoordeel op de eindproducten waar deze grondstof in verwerkt wordt. Voor de consumentenmarkt is het merk Umbrella Girl van groot belang, want dit is het populairste zoutmerk in de Verenigde Staten.

Millicom International Cellular
De reeks overnames die Millicom heeft gedaan in Zuid-Amerika maken het mogelijk dat het een uitgebreid pakket gebundelde (converged) telecomdiensten aanbiedt in een gebied dat zich uitstrekt van Guatemala tot Colombia. De ongeveer 100 miljoen inwoners van dit gebied zullen in de komende jaren in hoog tempo klanten worden voor dit soort diensten. De investeringen verschuiven volledig naar Zuid-Amerika en het bedrijf trekt zicht erug uit het minder winstgevende Afrika. Naarmate Millicom meer omzet haalt uit zijn klanten zal de kostenbasis gunstiger worden en de winstmarge stijgen.

Renault
De alliantie van Renault en Nissan zorgt voor schaalgrootte en een mate van inkoopmacht die Renault in zijn eentje niet zou kunnen bereiken. Renault is in europa de grootste producent van lichte bedrijfswagens met een marktaandeel van 15%. De budgetmerken van het concern, zoals Dacia, hebben geprofiteerd van de toegenomen vraag naar gunstiger geprijsde modellen door kostenbewuste autokopers.

CYBG plc
De fusie-transactie met Virgin Money zal voor materiële kostenbesparingen zorgen op de middellang termijn. De deal heeft recentelijk de definitieve goedkeuring van de rechter gekregen. Als het management erin slaagt om fikse veranderingen door te voeren, vooral het verlagen van de kosten/inkomsten ratio, dan kan dit een mooi turnaround scenario worden. Er is een mogelijkheid voor verbetering van de operationele efficiency en het rendement op eigen vermogen, maar het succes hangt af van de uitvoering. Het gecombineerde nieuwe bedrijf heeft uitgebreide deskundigheid in huis, voldoende schaalgrootte en een nationaal distributienetwerk. Virgion Money staat bekend om zijn service, uitgebreide aanbod en innovatieve technologie.

 

 

De afvallers
Hieronder volgt een overzicht van de aandelen die per oktober van de lijst zijn verdwenen:

Europe okt afvallers

 

De volledige lijst
Bekijk hier de volledige Europe Large-Mid Cap Pick List voor oktober:

Europe okt 1

Europe okt 2

 

Lees meer over aandelen:

Amazon is meer waard dan huidige beurskoers

Vestas goed gepositioneerd voor aanstaande veranderingen in windenergie

Disruptor Adyen schudt de betalingsindustrie grondig op

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten