Fund flows augustus: aandelenfondsen hard geraakt door uitstroom

Beleggingsfondsen in aandelen hadden het zwaar in augustus. Beleggers stapten massaal uit aandelenfondsen en kozen in plaats daarvan voor obligatie- en allocatiefondsen. Alles bij elkaar kwam de netto-instroom op ruim 50 miljard euro uit. Dit is het overzicht van de fondsstromen over de maand augustus.

Ali Masarwah 27 september, 2019 | 11:27
Facebook Twitter LinkedIn

Zorgen over de wereldwijde handelsoorlog en afnemende economische groei en oplaaiende crisis in Argentinië leidden in augustus tot een duikeling op de aandelenmarkten en ook tot een uittocht uit aandelefondsen.

Beleggers switchten nadrukkelijk van aandelenfondsen naar obligatie- en allocatiefondsen. Ook goud mocht zich verheugen in een toestroom van vermogen dat op zoek ging naar veiligheid en zag bijna 2 miljard euro aan netto-instroom.

Aandelenfondsen verloren 23 miljard euro, waarbij vooral large-cap fondsen uitstroom noteerden. Obligatiefondsen verwelkomden juist 26 miljard euro aan nieuw vermogen. Die instroom was tamelijk breed gespreid, defensief, maar ook high yield. Wel schrokken beleggers terug voor opkomende markten obligaties in lokale valuta uit angst voor de toestanden in Argentinië.

De open-end en ETF lange termijn fondsen zagen alles bij elkaar 3 miljard netto-instroom en geldmarktfondsen waren de echt grote winnaar met per saldo 47 miljard euro aan instroom.

Fund Flows 2019 08 Exh 1 Broad Cat

 

Actief versus passief
Op het eerste gezicht lijkt er in augustus een opmerkelijke draai te hebben plaatsgevonden: passieve fondsen verloren 5,6 miljard euro en actieve boekten 8,3 miljard instroom. Dat beeld is omgekeerd aan wat we de laatste tijd gewend waren, maar er blijkt meer aan de hand.

Want een groot deel van de rotatie van passief naar actief is toe te schrijven aan interne bewegingen bij UBS. De Zwitserse vermogensbeheerder kende een enorme uitstroom van 8,3 miljard euro bij zijn aandelenproducten en zag 7,8 miljard euro instroom bij zijn actieve obligatefondsen.

Passieve obligatiefondsen haalden 4 miljard euro op dankzij USD en EUR staatsobligaties categorieën, maar ook passieve USD high yield en investment grade bedrijfsobligaties kenden fikse instroom.

Dan de actieve zijde van de markt. Actieve aandelenfondsen kenden 11,6 miljard euro uitstroom. Vooral opkomende markten aandelenfondsen werden geraakt, evenals eurozone en Amerikaanse large-cap fondsen.

Actieve obligatiefondsen haalden 21,5 miljard euro op. Ook na correctie voor de bovengenoemde beweging bij UBS, is er nog altijd sprake van een gezonde vraag. 

Alles bij elkaar is het marktaandeel van passieve fondsen uitgekomen op 18,14% per ultimo augustus 2018 tegen 16,5% een jaar eerder.

Fund Flows 2019 08 Exh 2 Broad Cat Active Passive

 

Instroom op fondscategorie-niveau
De categorie diversified USD obligaties voert de lijst over augustus aan, een categorie die voornamelijk actieve fondsen omvat. Van de 6,2 miljard aan instroom is 5,7 miljard toe te schrijven aan de bewegingen bij UBS.

Dat geldt ook voor de categorie EUR diversified bonds, waar UBS het leeuwendeel van de 1,7 miljard euro aan instroom voor zijn rekening nam.

Aan de passieve kant waren grondstoffen de drijfveren achter de instroom. Indexproducten gebaseerd op goud trokken dit deel van de markt.

Fund Flows 2019 08 Exh 3 Fund Level Categories Leaders

 

Uitstroom op fondscategorie-niveau
De eurozone aandelenfondsen categorie was de grootste verliezer en die is al het hele jaar uit de gratie. Dat geldt voor zowel actieve als passieve fondsen. Vooral ETF's van UBS en Xtrackers verloren veel vermogen en KBC leed pijn bij aijn actieve producten.

Door zorgen over Argentinië kenden opkomende markten obligatiefondsen in lokale valuta ook behoorlijke uitstroom. iShares en GAM werden het hardst getroffen.

Fund Flows 2019 08 Exh 4 Fund Level Categories Laggards

 

Instroom per fondshuis
UBS gaat aan kop bij de fondshuizen met de meeste instroom, maar dat komt door de interne herallocatie die we eerder hebben toegelicht. Op ruime afstand volgt AllianceBernstein met bijna 2 miljard euro instroom dankzij USD en EUR obligatiefondsen.

Aan passieve zijde is opnieuw iShares de koploper, gevolgd door Vangaurd. Ieder haalde zo'n 1,9 miljard euro op. Bij iShares was dat te danken aan obligatiefondsen, bij Vanguard juist aan aandelenproducten.

Fund Flows 2019 08 Exh 5 Providers Largest Inflows Active Passive

 

Uitstroom per fondshuis
Aan de actieve kant prijkt Eurizon, de vermogensbeheerder van Intesa Sanpaolo, boven aan de lijst. De allocatiefondsen van deze aanbieder kenden uitstroom. Bij Aviva deden de alternatieve producten het opnieuw slecht.

Standard Life had wederom te lijden onder vlucht uit de Global Absolute Return Strategieë. Die boeken al langere tijd benedengemiddelde rendementen en daarom nemen veel beleggers er afscheid van.

Bij de indexfondshuizen zag UBS veel vermogen wegvloeien uit zijn aandelen-ETF's. Xtrackers zag ook uitstroom uit aandelen-ETF's en dat werd niet gecompenseerd aan de obligatiekant. 

Fund Flows 2019 08 Exh 6 Providers Largest Outflows Active Passive

 

De grootste fondsen
Pimco GIS Income is nog altijd het grootste fonds, maar moest in augustus wel 500 miljoen euro aan uistroom slikken. Dat betekent de eerste negatieve maand voor deze gigant sinds december 2018. 

Nummer drie, het Bronze-rated JPM Global Income, wist als enige uit de top wel nieuwe vermogen aan te trekken, net als in de afgelopen maanden. De aandelenklassen in dollars boekten die instroom, terwijl de euro-aandelenklassen juiste een lichte uitstroom noteerden.

Fund Flows 2019 08 Exh 8 Largest Funds Active

De twee aartsrivalen iShares Core S&P 500 ETF en Vanguard S&P 500 ETF kenden in augustus allebei gezonde instroom en namen samen verder afstand van de rest van de top-5. De Vanguard tracker kende zelfs de hoogste instroom in een maand sinds augustus 2018.

De twee grootste indexfondsen die de MSCI World Index volgen, iShares Core MSCI World ETF en de open-end iShares Developed World Index, kenden beide uitstroom en daarmee droegen ze bij aan de negatieve richting van passieve wereldwijde aandelenfondsen in augustus.

Fund Flows 2019 08 Exh 9 Largest Funds Passive

 

Lees meer:

Fund flows juli: instroom trekt flink aan dankzij obligatiefondsen

- Fund flows juni: obligatiefondsen naar recordinstroom

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ali Masarwah

Ali Masarwah  Ali Masarwah war von 2011 bis Frühjahr 2021 als Chefredakteur für die deutschsprachigen Anleger Websites von Morningstar verantwortlich

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten