Opkomende markten obligatie ETF's zijn populair, maar let op deze risico's

Obligaties uit opkomende markten behoren momenteel tot de populairste ETF-categorieën. Dat komt door het lage en soms negatieve renteklimaat in ontwikkelde landen. Beleggers gaan op zoek naar categorieën die nog wel rendement kunnen opleveren. Maar de risico's zijn navenant, zo laat Morningstar zien.

Jose Garcia Zarate 24 september, 2019 | 8:55
Facebook Twitter LinkedIn

Obligaties uit opkomende markten behoren tot de populairste ETF-categorieën in 2019 tot dusver. De netto-instroom van nieuw vermogen in opkomende markten obligatie-ETF’s die in dollars genoteerd zijn, bedraagt 2,7 miljard euro per eind augustus, terwijl zulke ETF’s die in lokale valuta noteren, 1,3 miljard euro aan nieuw vermogen wisten op te halen.

De aantrekkingskracht van deze categorie is begrijpelijk. Veel obligatiemarkten voor staatsobligaties van ontwikkelde landen zakken steeds dieper weg in negatieve rentes, en daarom gaan beleggers op zoeken naar obligatiecategorieën die nog normaal functioneren. Daarbij komt dat ETF’s zo makkelijk te verhandelen zijn dat beleggers eenvoudig posities in deze vermogenscategorie aan hun beleggingsportefeuille kunnen toevoegen.

Verschillen en risico's
Wel zijn obligaties uit opkomende markten risicovoller dan hun tegenhangers uit ontwikkelde landen, minder liquide, en kennen ze vaak hogere transactiekosten.

Een ander verschil is dat opkomende markten obligaties geen homogene categorie vormen, terwijl obligaties uit ontwikkelde landen vaak wel zo gezien worden. Bij opkomenden landen is het verstandig om landen steeds nadrukkelijk als separate obligatie-uitgevers te benaderen.

Actief versus passief
Dat vraagt om een actieve beleggingsaanpak, want actieve beheerders zouden het best in staat moeten zijn om de juiste keuzes te maken tussen de landen die tot de categorie behoren. Dat brengt ook weer risico met zich mee.

Een passieve, geografisch brede aanpak tegen lage kosten kan dat risico op lange termijn juist weer balanceren. Het is dus op voorhand geen uitgemaakte zaak of de categorie actief of passief benaderd moet worden.

Uiteenlopende indices
De markt voor opkomende markten obligatie-ETF’s is zeer divers en de producten van de diverse aanbieders volgen vaak verschillende indices. Zelfs de producten van een en dezelfde aanbieder kunnen zijn gevormd rond uiteenlopende indices. Dat blijkt uit onderstaande tabel:

EM bond ETFs Argentina (Sep 2019) Exhibit 1

De diversiteit aan indices betekent dat de verschillende producten ook zeer verschillende blootstelling bieden, zelfs als het gaat om zelfde obligatiemarkt. In het geval van opkomende markten obligatie ETF’s kent iedere index een eigen, specifieke set criteria.

Sommige indices hebben bijvoorbeeld hoge drempels wat liquiditeit betreft. Dat maakt een groot verschil mer ETF’s die zulke drempels niet hebben. Sommige ETF’s gaan daar veel flexibeler mee om, juist om zich te onderscheiden en om het rendementspotentieel te vergroten.

Verschillende regels voor de samenstelling van ETF’s resulteert in heel verschillende mandjes van componenten en dat kan weer leiden tot uiteenlopende patronen in het rendement, zeker op korte en middellange termijn.

De kwestie Argentinië
Dat bleek eens te meer in augustus toen de obligatiemarkt in Argentinië een plotselinge duikeling maakte door vrees bij beleggers over binnenlandse politieke onrust. Altijd als Argentinië de voorpagina’s haalt, dan worden beleggers nerveus. Het land volgens een rapport van de Wereldbank van eerder dit jaar al eenderde van de tijd sinds 1950 in recessie gezeten. Het is al vaak voorgekomen dat de overheid zijn verplichtingen niet kon nakomen.

In augustus werden beleggers op het verkeerde been gezet doordat president Macri onverwachts verloor van zijn rivaal Alberto Fernandex tijdens de voorverkiezingsronde. Die vond plaats op 11 augustus en nu maakt Fernandex grote kans om ook de hoofdronde op 27 augustus te winnen. Fernandez toont zich een ware populist en scherpslijper die bereid is om het hard te spelen met het Internationaal Monetair Fonds. Ook wil hij de overheidsuitgaven flink verhogen. Beleggers ruiken onraad.

In augustus liep de allocatie naar Argentinië in de opkomende markten obligatie indices uiteen van 0% in de JP Morgan Risk Aware index die gevolgd wordt door de JPM USD Emerging Mkts Sov Bd ETF, tot 6,2% in de Markit iBoxx USD Liquid EM Sovereign index die wordt gevolgd door de Amundi IS Global Emerging Bond Market IBOXX ETF en de Lyxor iBoxx $ Liquid EM Sovereign ETF.

Dat resulteerde in verschillende rendementspatronen gedurende de maand, zoals blijkt uit onderstaande grafiek:

EM bond ETFs Argentina (Sep 2019) Exhibit 2

De index met de grootste blootstelling aan Argentinië kende hogere winsten in aanloop naar de voorverkiezingsdatum en beleefde een fikse duikeling toen de verkiezingsuitslag bekend werd. Die was zelfs zo sterk, dat het rendement de hele rest van de maand op negatief terrein bleef.

Uitbalanceren op lange termijn
Deze verschillen in rendement tussen indices op de korte termijn kunnen op de lange termijn echter uitgebalanceerd worden. Want zaken die de ene maand zorgen voor het achterblijven van het rendement, kunnen en maand later juist weer positief uitwerken.

Het bewijst eens te meer dat indices zeer verschillend kunnen zijn en dat onderstreept de noodzaak voor beleggers om goed te begrijpen hoe een index in elkaar zit, waar die blootstelling aan biedt, wat de risico’s zijn en wat dat kan betekenen voor het te verwachten rendement.

 

Lees meer:

- Instroom in Europese ETF flink teruggevallen in tweede kwartaal

Productontwikkeling Europese ETF's is gericht op ESG, multifactor en thema's

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jose Garcia Zarate  is an ETF analyst with Morningstar UK.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten