Dit zijn de finalisten van de Morningstar Awards

Morningstar presenteert u de finalisten voor de Morningstar Awards België van 2019. Het is ieder jaar weer een bijzonder moment waar vooral fondsbeheerders en fondshuizen naar uitkijken. Kijk snel wie er meedingen naar deze prestigieuze prijs.

Jeffrey Schumacher, CFA 04 februari, 2019 | 15:16
Facebook Twitter LinkedIn

Ieder jaar gaat Morningstar op zoek naar fondsen en fondshuizen die excelleerden binnen hun categorie. Fondsen die niet alleen het afgelopen jaar een sterke prestatie hebben geleverd, maar ook over de afgelopen vijf jaar overtuigende cijfers kunnen overleggen.

Uiteraard kijken we hierbij niet alleen naar rendement, maar ook naar het genomen risico. Hoewel de Morningstar Awards in de basis kwantitatief van aard zijn, voeren de fondsanalisten ook een aantal kwalitatieve checks uit om de rechtmatige winnaars aan te wijzen. Voor een volledige uitleg van onze methodologie verwijzen we naar het methodologie document dat u hier kunt vinden:

 

De Morningstar Awards zijn onderverdeeld in twee groepen. De eerste groep behelst de Morningstar categorie-awards, waar we de best presterende fondsen en ETFs binnen vijf categorieën belonen, te weten Aandelen België, Aandelen Europa, Aandelen Wereldwijd, Euro-Obligaties en Allocatiefondsen.

De tweede groep bevat de fondshuis-awards, waarbij we fondshuizen de maat nemen op basis van de prestaties van hun aandelen en/of obligatie-aanbod. We onderscheiden hierbij drie awards, te weten beste fondshuis aandelen, beste fondshuis fixed income en beste fondshuis alle assetcategorieën.

Ook dit jaar zijn we weer tot een selectie van interessante finalisten gekomen. Deze maken we dan ook vandaag met trots bekend, om vervolgens op 13 februari de winnaars van de Morningstar Awards in het zonnetje te zetten. Aan alle finalisten is een felicitatie zeker op zijn plaats, want in dit competitieve landschap is een podiumplaats een prestatie van formaat!

Aandelen België
In deze categorie duikt AXA B Equity Belgium,weer op als kanshebber. Het is al de vierde keer op rij dat dit fonds meestrijdt om de prijzen, maar tot dusver is het met lege handen gebleven.

Ook de Lyxor Bel-20 ETF is weer van de partij. Dat geeft aan dat de strijd tussen actief en passief onverminderd voortgaat. 

Deze twee oude bekende krijgen gezelschap van uitdager NN (B) Invest Belgium.

Aandelen Europa
De eerste finalist in deze categorie is MFS Meridian European Value en dat is de winnaar van vorig jaar. Ook dit jaar is dit fonds goed voor het podium waar het wordt uitgedaagd door twee nieuwkomers.

Dat zijn Natixis AM - Seeyond Europe MinVol en Uni-Global Equities Europe, dat voorzien is van een Gold-rating. Beide zijn tegenstanders van formaat.

Aandelen Wereldwijd
Net als vorig jaar doet Comgest Growth World mee voor de Award voor wereldwijde aandelen. Het fonds heeft een sterke voorkeur voor groeiaandelen, en dat heeft goede resultaten opgeleverd. Dit in combinatie met het relatief lage risiconiveau maakt het fonds een sterke kandidaat voor deze award.

Het zal echter moeten opboksen tegen twee goede tegenstanders. De ene is AllianceBernstein Low Volatility Equity Portfolio en de andere is Pictet-Global Defensive Equities.

Euro-Obligaties
Voor de Euro-Obligatie award hebben drie sterke fondsen het podium bereikt die alle drie voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating. BGF Euro Bond Fund heeft een Gold-rating, de hoogst mogelijke.

Voor de tweede finalist, Kempen (Lux) Euro Credit Fund, is een Silver-rating weggelegd. De derde kanshebber is Pimco GIS Euro Bond Fund en die heeft een Bronze-rating toegekend gekregen van Morningstar's fondsanalisten.

Allocatie
De eerste finalist bij de allocatiefondsen is BL-Global 75 van Banque de Luxembourg.

Degroof Petercam is in deze categorie vertegenwoordigd, waar het vorig jaar nog meedeed om de prijzen in de categorie Aandelen België. Het fonds DPAM Horizon B Balanced Conservative is de tweede finalist bij de mixfondsen.

De laatste finalist is nieuwkomer Tikehau Income Cross Assets.

Fondshuis-awards
Ook bij de fondshuis-awards belooft het weer spannend te worden. Comgest, oud-winnaar in 2016, 2017 én 2018, dingt opnieuw mee naar de award voor beste fondshuis aandelenfondsen. De concurrentie is echter fors, met MFS en Unigestion als mede-finalisten.

Bij de kanshebbers voor de award voor beste fondshuis obligatiefondsen vinden we de winnaar van vorig jaar terug: T. Rowe Price is weer op het podium vertegenwoordigd en neemt het op tegen Capital Group en Pimco.

T. Rowe Price was ook de winnaar in de 'koningsklasse', de fondshuis award voor alle asset categorieën, en scoorde een hattrick want de winst in 2018 was het derde jaar op rij. Ook nu strijdt T. Rowe Price weer mee en de tegenstanders in deze categorie zijn Capital Group en Fidelity.

Uitreiking
De uitreiking van de Morningstar Awards zal plaatsvinden tijdens een feestelijke avond op 13 februari aanstaande in Brussel.

Alle finalisten vindt u hier bij elkaar in een handzaam overzicht:

 

De Morningstar Awards zijn bedoeld om fondsen en fondshuizen een blijk van waardering te geven voor de geleverde prestaties in de afgelopen vijf jaar. De prijs vormt geen advies of aanbeveling tot aankoop, of houdt op enige manier verband met de opinies van de fondsanalisten die tot uiting komt in de Morningstar Analyst Rating.

Awards 2019 banner 600x225

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten