Top 5 Wereldwijde obligatiefondsen: Legg Mason Brandywine domineert

De obligatie bull markt komt ten einde, waarschuwde obligatiegoeroe Bill Gross tegen de achtergrond van stijgende rentes. Het eerste kwartaal van 2018 eindigde inderdaad in mineur, maar de fondsen uit de Top 5 van deze week wisten tegen de stroom in toch zwarte cijfers te schrijven.

Niels Faassen 23 april, 2018 | 9:18
Facebook Twitter LinkedIn

Te midden van stijgende rentes op staatsobligaties riep obligatiegoeroe Bill Gross, medeoprichter van PIMCO en tegenwoordig obligatiebeheerder bij Janus Henderson, begin dit jaar het einde van de obligatie bull market uit. Met een rentestand van 2,95% bereikte het rendement op Amerikaans 10-jaars staatspapier afgelopen februari het hoogste niveau in 4 jaar tijd. Na 25 vette jaren dienen obligatiebeleggers zich volgens Gross op te maken voor de nodige magere jaren.

Het eerste kwartaal van 2018 eindigde dan ook in mineur met een verlies van 1,03% voor de Bloomberg Barclays Global-Aggregate Total Return Index. De verkoopgolf op de aandelenmarkt miste zijn impact op de meer risicovollere segmenten van de obligatiemarkt niet.

Zo eindigden zowel high yield en emerging market debt fondsen gemiddeld genomen in de min met verliezen van respectievelijk 3,05% en 2,63% voor de desbetreffende Morningstar categorieën. Emerging market debt in lokale valuta wisten zich aan het negatieve sentiment te onttrekken met een bescheiden winst van 1,43% voor het Morningstar categoriegemiddelde.

Legg Mason Brandywine domineert
Tegen de stroom in wist de gehele top 5 het kwartaal te eindigen met zwarte cijfers. Legg Mason Brandywine domineerde wederom de top 5 met twee fondsen. Legg Mason Brandywine Global Fixed Income Fund voert de lijst aan met een winst van 1,72% met Legg Mason Brandywine Global Opportunistic Fixed Income Fund in zijn kielzog (1.62%).

Beide fondsen met respectievelijk een Bronze en Silver Morningstar Analyst rating zijn in de capabele handen van Steve Smith en David Hoffman. Sinds de jaren 90 is dit duo al de drijvende kracht achter de obligatiestrategieën van Legg Mason.

Daar waar het Legg Mason Brandywine Global Fixed Income Fund uitsluitend in staats-, staatsgerelateerde en in overheidsgegarandeerde obligaties van investment grade kwaliteit belegt, heeft het Legg Mason Brandywine Global Opportunistic Fixed Income Fund een flexibeler beleggingsmandaat. Zo kunnen de beheerders tactische allocaties opbouwen in bedrijfs- en gesecuritiseerde obligaties beleggen.

Bovendien heeft het team veel vrijheid ten aanzien van hun duratiebeleid met een historische bandbreedte van 3 to 8 jaar. In het eerste kwartaal waren het met name de valutaposities die positief bijdroegen. Zoals de overwegingen in de Mexicaanse peso, de Noorse Krone en het Britse pond.

DPAM hekkesluiter
De top vijf wordt afgesloten door DPAM L Bonds Universalis Unconstrained met en rendement van 0,38%. Dit fonds wordt ondermeer beheerd door Peter de Coensel, CIO Fixed Income bij Degroof Petercam. Het fonds had vooral een sterke maand januari, toen het profiteerde van een overweging in Europese perifere landen en een onderweging in Duits staatspapier.

Top 5 Wereldwijde obligatiefondsen

FN Top 5 week 17 Global Bonds April 2018 tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Niels Faassen

Niels Faassen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten