ETF-stromen tweede kwartaal: instroom zakt iets terug

De netto-instroom in ETF's in Europa lag in het tweede kwartaal op een iets lager niveau dan in het eerste kwartaal. Beleggers keren zich af van de Amerikaanse aandelen ETF's en gaan in Europese en opkomende markten aandelen. Amerikaanse obligatie-ETF's deden het juist weer wel goed.

Jose Garcia Zarate 21 juli, 2017 | 9:06
Facebook Twitter LinkedIn

De Europese markt voor Exchange Traded Funds (ETF's) kende in het tweede kwartaal van dit jaar een netto-instroom van 24 miljard euro. Dat is minder dan de 33,4 miljard euro die in het eerste kwartaal te noteren was.

Nu was dat eerste kwartaal bijzonder sterk in vergelijking met eerdere driemaandsperiodes. Uit onderstaande grafiek blijkt dat de terugval in het afgelopen tweede kwartaal resulteert in een nog altijd bovengemiddelde instroom, afgezet tegen de meeste driemaandsperioden in de voorbije jaren:

ETFFlows Europe 2017 Q 2a


(klik op grafiek voor vergroting)

Het beheerd vermogen groeide van 600,5 miljard naar 613,1 miljard euro. Dat die groei lager was dan het niveau van de netto-instroom, geeft aan dat er sprake was van verliezen op de portefeuille. Het verschil tussen de netto-instroom en de groei van het beheerd vermogen impliceert een kapitaalverlies van 11,3 miljard euro in het kwartaal.

Binnen de brede categoriegroepen kenden aandelen-ETF’s de grootste instroom, gevolgd door obligaties en alternatives. Een overzicht van de netto-instroom cijfers per categoriegroep vindt u in onderstaande tabel:

ETFFlows Europe 2017 Q 2b

(klik op tabel voor vergroting)

Aandelen-ETF’s
De grootste instroom ging naar de categoriegroep aandelen-ETF’s: 13,3 miljard euro. In het eerste kwartaal wist die categorie nog 19,4 miljard euro nieuw geld aan te trekken. Het beheerd vermogen steeg naar 404 miljard euro ultimo tweede kwartaal ten opzichte van 396 miljard euro drie maanden eerder. Die groei afgezet tegen het instroomcijfer impliceert een kapitaalverlies van circa 5 miljard euro over het kwartaal.

Met name ETF’s in Amerikaanse aandelen waren beduidend minder gewild dan in de voorafgaande periode. Dat is een belangrijke verschuiving ten opzichte van eerdere kwartalen, waarin Amerikaanse aandelen-ETF’s juist sterk groeiden. Dat heeft te maken met het weggeëbde effect van de post-Trump rally en de depreciatie van de dollar ten opzichte van met name de euro in de afgelopen tijd.

De aandacht van aandelen ETF-beleggers verschoof naar Europese large cap aandelen en opkomende markten. Beide categorieën kenden 3,1 miljard euro netto-instroom in het tweede kwartaal, en dat was voor beide méér dan de instroom in het eerste kwartaal.

De hernieuwde belangstelling voor Europese aandelen hangt samen met het afbouwen van risico-reductie na de grote politieke gebeurtenissen: de verkiezingen in Nederland, Duitsland en Frankrijk. Met andere woorden: beleggers laten hun voorzichtigheid varen en stappen weer in Europese aandelen.

Bekijk hier de top-5 in- en uitstroom categorieën binnen aandelen-ETF’s:

ETFFlows Europe 2017 Q 2c

(klik op tabel voor vergroting)

Obligatie-ETF’s
De netto-instroom in obligatie-ETF’s steeg licht naar 7,4 miljard euro ten opzichte van 7,2 miljard euro. Het beheerd vermogen steeg eveneens licht naar 143,6 miljard euro van 138,4 miljard, hetgeen een kapitaalverlies van 2,3 miljard euro impliceert.

Kijken we in detail naar de categorieën, dan valt op dat zowel Amerikaanse staats- als bedrijfsobligaties in de top-5 van hoogste instroom prijken. Samen trokken die twee categorieën 2 miljard euro nieuw geld aan, en dat compenseerde ruimschoots de uitstroom uit Amerikaanse aandelenfondsen. Die verschuiving duidt op een klassieke risico-averse benadering door obligatiebeleggers.

Bekijk hier de top-5 in- en uitstroom categorieën binnen obligatie-ETF’s:

ETFFlows Europe 2017 Q 2d

(klik op tabel voor vergroting)

Grondstoffen
ETF’s in grondstoffen trokken in het tweede kwartaal per saldo 1,6 miljard euro aan nieuw geld aan, en dat is fors minder dan de 4,9 miljard euro die er in het eerste kwartaal nog in stroomde. Het beheerd vermogen daalde licht van 49,7 miljard naar 47,8 miljard euro.

Het leeuwendeel van de instroom, ofwel 1,1 miljard euro, ging naar ETF’s die blootstelling bieden aan goud. Wel was die instroom naar goud iets kleiner dan in het eerste kwartaal.

Strategic beta-ETF’s
Strategic beta ETF’s kenden 2,3 miljard euro netto-instroom, lager dan de 3,2 miljard van het eerste kwartaal. Het beheerd vermogen steeg naar 48,5 miljard ten opzichte van 47,5 miljard euro. Inmiddels zijn strategic beta ETF’s goed voor 8% van de totale Europese ETF-markt, gemeten naar beheerd vermogen.

Net als in het eerste kwartaal ging het merendeel van de instroom (1,9 miljard euro) naar rendement georiënteerde aandelen ETF’s. Het beheerd vermogen van dit type steeg naar 36 miljard van 35 miljard euro.

ETFFlows Europe 2017 Q 2e

(klik op tabel voor vergroting)

Meer dan de helft van de 51 nieuwe ETF’s die in het tweede kwartaal in Europa op de markt zijn gekomen, zijn van het type strategic beta.

Stromen per fondshuis
De koppositie op de lijst van grootste Europese ETF-aanbieders, gemeten naar omvang van het beheerd vermogen, is onveranderd in handen van iShares. Dit fondshuis haalde 7,3 miljard euro nieuw geld op, en dat is minder dan de 9,7 miljard van het eerste kwartaal.

Dat was met afstand de grootste instroom, want nummer 2 qua instroom was UBS met 3,5 miljard nieuw geld, gevolgd door Amundi met 3,4 miljard. Bekijk hier de hele lijst:

ETFFlows Europe 2017 Q 2f

(klik op tabel voor vergroting)

Bekijk hier de video waarin José Garcia Zarate de ETF-flows over het tweede kwartaal toelicht in gesprek met Morningstar's Emma Wall:

 

 

 

Lees meer:

- ETF stromen mei: record-instroom bij aandelen ETF's

- ETF instroom verdrievoudigd in eerste kwartaal

- Europese ETF-markt op weg naar 1.000 miljard euro

- Een ETF kent meer kosten dan u denkt

TAGS
ETF
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jose Garcia Zarate  is an ETF analyst with Morningstar UK.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten