Zo werken de Ratings van Morningstar

Morningstar beoordeelt beleggingsfondsen aan de hand van twee verschillende ratings: de kwantitatieve Morningstar Rating, ofwel de sterren, en de kwalitatieve Morningstar Analyst Rating, ofwel de medals. Jeffrey Schumacher geeft inzicht in de kenmerken van de twee beoordelingen én in de verschillen tussen beide.

Robert van den Oever 13 juni, 2017 | 9:14
Facebook Twitter LinkedIn

De manier waarop de fondsanalisten van Morningstar beleggingsfondsen beoordelen, valt uiteen in twee delen: de Morningstar Rating en de Morningstar Analyst Rating. De eerste is een kwantitatieve rating op basis van historische koersprestaties en blikt dus terug in de tijd. De tweede is een kwalitatief oordeel op basis van inhoudelijke analyse door de fondsanalist en kijkt vooruit.

De Morningstar Rating wordt uitgedrukt in sterren. Een fonds kan 1 tot en met 5 sterren krijgen aan de hand van de rendementen over 1, 3 en 5 jaarsperioden.

Jeffrey Schumacher, associate director manager research Morningstar Benelux, vertelt in deze video hoe de methodiek van de Morningstar Rating in elkaar zit. Klik op de link en de video opent:

 

De Morningstar Analyst Rating kent u als het predikaat Gold, Silver of Bronze, ofwel de medals. Die medals zijn het resultaat van een analyse aan de hand van vijf pijlers: Process, Performance, People, Parent en Price. Deze 5 P's worden ook aangeduid als proces, prestatie, beheerteam, fondshuis en kosten. De fondsanalisten kunnen ook een oordeel Neutral, Negative of Under Review voor een fonds afgeven. Hoe deze kwalitatieve rating precies tot stand komt, legt Jeffrey Schumacher uit in de volgende video:

 

Lees meer over de Ratings van Morningstar in de columns van fondsanalist Ronald van Genderen:

Ook de kwaliteit van het fondshuis is van belang

- Hoe uw geld wordt beheerd

- Wie is het

- Speld in een hooiberg

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten