Instroom in ETF's zwakt af in april

De netto-instroom in ETF's is in april duidelijk afgezwakt ten opzichte van het eerste kwartaal dit jaar, toen de inflow nog verdrievoudigde ten opzichte van het voorafgaande vierde kwartaal 2016. Opvallend is dat aandelen-ETF's het desondanks toch goed deden.

Ali Masarwah 15 mei, 2017 | 16:38
Facebook Twitter LinkedIn

Beleggers in ETF's zijn in de afgelopen maand april voorzichtiger geworden in vergelijking met het eerste kwartaal van dit jaar. Toen verdrievoudigde de instroom nog ten opzichte van het voorafgaande vierde kwartaal van 2016.

Bijna alle vermogenscategorieën hadden te kampen met een teruglopende instroom. Aandelen-ETF's zagen de instroom afnemen van 6,1 miljard euro in maart naar 2,2 miljard euro in april. Obligatie-ETF's deden ook een stap terug met 760 miljoen euro waar een maand eerder nog 2,8 miljard euro aan nieuw geld binnenkwam. Grondstoffen ontkwamen evenmin aan het gedraaide sentiment: 420 miljoen euro waar het een maand eerder nog 1,3 miljard euro was. Bekijk in onderstaande tabel de ETF-stromen per vermogenscategorie:

Asset class april etf

(klik op tabel voor vergroting)

Fondscategorieën
Bekijken we de fondscategorieën op gedetailleerder niveau, dan ontstaat een wat merkwaardig gemengd beeld. Want de fondscategorie met de meeste instroom is Eurozone large-cap aandelen. Terwijl dus de brede categoriegroep aandelen flink terugliep, was deze specifieke fondscategorie juist in trek.

Dat geldt ook voor de fondscategorieën in opkomende markten en Amerikaanse bedrijfsobligaties houdt aan. Bij opkomende markten is het opvallend dat zowel aandelen- als obligatie-ETF's gewild zijn. In onderstaande ranglijst prijken ze samen vlak bij elkaar in de top vier.

Fund cat april etf

(klik op tabel voor vergroting)

Fondshuizen
Bij de fondshuizen deed zich een ongebruikelijke ontwikkeling voor. Marktleider iShares moest voor het eerst sinds mei 2015 toezien hoe er netto geld wegvloeide: bijna 700 miljoen euro uitstroom, maar desondanks gaat het fondshuis nog stevig aan kop als het gaat om beheerd vermogen.

Op grote afstand volgt nummer twee, Lyxor, en is naar de tweede plaats geklommen ten kosten van db X-trackers dankzij een forse toestroom van nieuw vermogen: Lyxor mocht in april netto 819 miljoen euro bijschrijven.

Opvallend zijn verder de hoge instroom bij Amundi en UBS. Dat kwam bij beide vooral door hun aandelenproducten, met name die op het gebied van opkomende markten en de Verenigde Staten. Bekijk hier de ranglijst van fondshuizen, gerangschikt op omvang van het beheerd vermogen:

Providersapril

(klik op tabel voor vergroting)

Strategic beta
Bij de strategic beta ETF's was het een magere maand. Rendement-georiënteerde strategic beta ETF's kenden een veel geringere instroom dan in de voorafgaande drie maanden. De risico-georiënteerde variant bleef zo goed als stabiel, en dat is juist een opsteker na de uistroom die er in de voorbije maanden te noteren was.

Sbapril

(klik op tabel voor vergroting)

Top en flop per fonds
De netto-instroom in Eurozone aandelen-ETF's ging voor een belangrijk deel naar de aandelenproducten van iShares en zodoende prijkt de iShares Euro Stoxx 50 ETF boven aan de lijst van fondsen met de hoogste netto-instroom.

Saillant is dat onder aan de lijst een fonds van eveneens iShares bungelt, Sterker nog, de onderste drie fondsen uit de lijst zijn van iShares. Onderstaande lijst geeft de details:

ETF april

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees meer:

ETF instroom verdrievoudigd in eerste kwartaal

Europese ETF-markt verdubbeld in 5 jaar, op weg naar 1.000 miljard

- Morningstar introduceert Analyst Rating voor ETF's

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ali Masarwah

Ali Masarwah  Ali Masarwah war von 2011 bis Frühjahr 2021 als Chefredakteur für die deutschsprachigen Anleger Websites von Morningstar verantwortlich

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten