Morningstar verlaagt rating Triodos Sustainable Bond naar Negative

Aanhoudende personele onrust in combinatie met een zeer restrictief mandaat maakt het Triodos Sustainable Bond fonds er niet aantrekkelijker op volgens Morningstar. Het gebrek aan overtuiging leidt ertoe dat Morningstar de rating van het fonds verlaagt van 'Neutral' naar 'Negative'.

Niels Faassen 22 maart, 2017 | 14:03
Facebook Twitter LinkedIn

Twee partijen zijn betrokken bij het beheer van het Triodos Sustainable Bond fonds. Triodos Investment Management is verantwoordelijk voor het bepalen van het duurzame beleid. Het Triodos Research Team houdt zich daarentegen bezig met de duurzaamheidsscreening van landen en bedrijven en staat sinds 2002 onder leiding van de ervaren Rosl Veltmeijer. Het portefeuillebeheer is door Triodos uitbesteed aan het credits en renteteam van Delta Lloyd.

Personeel verloop Delta Lloyd
Na het vertrek van diverse prominente beheerders maakte Delta Lloyd begin februari 2017 bekend dat ook Arnold Gast het fondshuis heeft verlaten. Samen met voormalig hoofd van het renteteam Sandor Steverink was hij de drijvende kracht achter Delta Lloyd’s ooit zo succesvolle obligatieteam. Gast werd door zijn aanstelling als hoofd van Delta Lloyd’s Investment Office begin 2016 opgevolgd door Wee Mien Cheung als hoofd credits.

Die overdracht viel samen met het vertrek van Sandor Steverink. Hij werd opgevolgd door Hicham Zemmouri (medebeheerder sinds 2010). Rond de zomer van 2016 heeft Cheung het fondshuis verlaten. Zeer opmerkelijk aangezien hij na een dienstverband van 10 jaar begin 2016 nog werd bevorderd tot hoofdbeheerder credits. Gast nam samen met Leroy Tujeehut (sinds 2010 medebeheerder) tot januari 2017 op interimbasis waar, tot Tujeehut werd gepromoveerd tot hoofdbeheerder credits en Gast het fondshuis heeft verlaten.

Een andere opvallende ontwikkeling is het aanstaande vertrek van Hicham Zemmouri, hoofd van het renteteam van Delta Lloyd per 1 april. Begin 2016 volgde hij Sandor Steverink nog op als hoofdbeheerder. Zemmouri zal zijn carrière voortzetten bij Anthos Fund & Asset Management, het family office van de familie Brenninkmeijer, als hoofd van het obligatieteam. Met de naderende overname van Delta Lloyd door NN Group verwachten wij niet dat er een vervanger zal worden aangetrokken voor Zemmouri. Zijn werkzaamheden zullen worden opgevangen door het renteteam.

Restrictief mandaat
Naast alle personele tumult ondervindt het Triodos Sustainable Bond fonds ook nadeel van de vergaande mandaatsrestricties en de duurzame insteek. Deze factoren leidden tot een sterk geconcentreerde en relatief defensieve portefeuille waar er nauwelijks ruimte is voor actief portefeuillebeheer. Het beleggingsuniversum voor staatsobligaties bijvoorbeeld is beperkt tot slechts vijf kernlanden, waarbij de Europese periferie (Spanje, Italië en Ierland) uitgesloten is. Door deze mandaatsbeperkingen is Morningstar er niet van overtuigd dat dit beleggingsproces effectief kan worden toegepast.

Teleurstellend rendement
De obligatieteams van Delta Lloyd beheren dit fonds sinds januari 2008. Tot het einde van februari 2017, overtrof het fonds met een rendement van 3,91% de Morningstar-categorie (3,35%), maar bleef het aanzienlijk achter bij de samengestelde benchmark (60% iBOXX EUR Non-Sovereigns index en 40% iBOXX EUR Sovereigns index) (4,96%). Het fonds stelde ook teleur ten opzichte van vergelijkbare passieve fondsen, zoals de iShares € Aggregate Bond EUR ETF (3,15% versus 4.58% over de afgelopen 5 jaar).

Ondanks de vele mutaties in de obligatieteams van Delta Lloyd, achten wij het historische trackrecord van het fonds niet volledig irrelevant. Het restrictieve mandaat en de duurzame insteek heeft namelijk een sterke invloed op het risico- en rendementsprofiel van het fonds.

Nieuwe ontwikkelingen
De publicatie van ons fondsrapport met de nieuwe 'negative' rating viel samen met de aankondiging van Triodos om het aan Delta Lloyd uitbestede portefeuilebeheer van vier SRI-fondsen voortaan zelf uit te gaan voeren. Het betreft hier de fondsen Triodos Sustainable Pioneer Fund, Triodos Sustainable Mixed Fund, Triodos Sustainable Equity en Triodos Sustainable Bond Fund. De verwachting is dat Triodos de integratie van het duurzame en financiële beheer binnen het beleggingsproces begin 2018 zal hebben afgerond.

Voor het beheer van het obligatiefonds is William de Vries inmiddels aangetrokken, voormalig Head of Core Fixed Income bij Kempen Capital. Gezien Morningstar’s gebrek aan overtuiging over de teams en het beleggingsproces van Triodos Sustainable Bond, handhaven wij echter de huidige rating.

Lees meer:

- Triodos gaat beheer van SRI-fondsen zelf doen

- Arnold Gast verlaat Delta Lloyd Asset Management

Aanhoudende personele strubbelingen bij Delta Lloyd Asset Management

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Niels Faassen

Niels Faassen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten