Top 5 Euro Credits: Schroders domineert

Beleggers in Europese bedrijfsobligaties kunnen terugkijken op een mooi jaar, mede dankzij het opkoopprogramma van de ECB. Dat was bepalend voor de instroom in deze categorie. Actieve managers moesten hun meerdere erkennen in passieve concurrenten die sterk opkwamen. Opvallend is dat fondsen van Schroders alom vertegenwoordigd zijn in de top 5.

Niels Faassen 30 januari, 2017 | 9:46
Facebook Twitter LinkedIn

Een van de belangrijke thema’s in 2016 was het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB) dat voor een sterke impuls zorgde. Dit programma ging in januari 2015 van start en omvatte in de eerste instantie alleen staatsobligaties. Vervolgens werd het programma in maart 2016 uitgebreid met investment-grade bedrijfsobligaties, uitgezonderd de financiële sector. Dat zorde voor veel instroom in deze categorie. De positieve impact kalfde tegen het jaareinde wat af. 

Ook andere gebeurtenissen deden het obligatieklimaat kantelen: de onverwachte uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, het Italiaanse nee tegen het hervormingsreferendum en twijfels over de voortzetting van het opkoopprogramma van de ECB zorgden voor stijgende rentes op staatspapier en een lichte stijging van de spread op bedrijfsobligaties. Hierdoor eindigde het laatste kwartaal van 2016 in mineur met een negatief rendement van 0,9% voor de Morningstar categorie Obligaties EUR Bedrijven. Desondanks boekte de categorie een gemiddeld rendement van ruim 4% over geheel 2016.

Recordinstroom bij passief
Afgelopen jaar was ook het jaar van de passieve bedrijfsobligatiefondsen. Deze fondsen boekten een recordinstroom van ruim EUR 5,7 miljard. Het merendeel van deze instroom kwam ten goede aan de ETF’s van iShares met netto instroom van EUR 3,5 mrd. Ze versloegen daarmee de actieve fondsen, want die kampten met een netto uitstroom van EUR 337 miljoen.

In de afgelopen jaren heeft passief zijn marktaandeel binnen deze categorie gestaag uit weten te bouwen, van 9% eind 2007 naar 29% eind 2016. Dit komt neer op een totaal belegd vermogen in passief van EUR 33,5 mrd tegenover EUR 115,4 mrd voor actieve fondsen.

Hoger rendement
Passief boekte ook een hoger rendement dan het gemiddelde actieve fonds. Zo bleef het rendement van het categoriegemiddelde (4,11%) achter bij de grootste bedrijfsobligatie ETF, de iShares Core € Corp Bond (4,27%). Het merendeel van de fondsen met een positieve Morningstar rating wist echter beter te presteren dan hun benchmark en hun passieve concurrenten.

Er waren echter ook uitzonderingen. Het Invesco Euro Corporate Bond Fund (Silver) belandde in het laagste rendementskwartiel van de categorie met een rendement van 2.55%. De verkorte duratie van het fonds in combinatie met de aanhoudende dalende rente op Duits staatspapier leidde tot een underperformance. Morningstar blijft echter vertrouwens hebben in het ervaren beheerduo Paul Read en Paul Causer die het fonds al sinds de oprichting in 2006 beheren. Read en Causer hanteren een flexibel beleggingsproces dat hen veel vrijheden biedt om met convictie te beleggen. Zo kunnen ze ondermeer tot 30% in high yield papier beleggen. Deze vrijheden kunnen tot een verhoogde volatiliteit leiden op de korte termijn maar de beheerders hebben aangetoond dat dit fonds bij hen in goede handen is gelet op het sterke lange termijn track record.

Schroders feestje
De top 5 van deze week is grotendeels een Schroders feestje. Het Britse fondshuis neemt maar liefst plek 1, 2 en 3 in. Het Schroder ISF Euro Credit Conviction fonds voert de lijst aan met een rendement van 7,45% over 2016. Het wordt gevolgd door Schroder ISF Euro Corporate Bond (Bronze) en ABN-AMRO Multi-Manager Funds Schroder Euro Corporate Bonds. Al deze fondsen worden beheerd door Patrick Vogel en zijn team, volgens een vrijwel identiek beleggingsproces. Schroders reorganiseerde zijn bedrijfsobligatieteam in 2012, met wijzigingen in het beleggingsproces en het team tot gevolg. De onafhankelijke credit teams werden samengevoegd tot één wereldwijd team waarvan de analisten het hele credit spectrum volgen.

Patrick Vogel werd hoofd van het Europese bedrijfsobligatieteam. Hij werd in augustus 2012 weggeplukt bij Legal & General om het nieuwe gestroomlijnde team te leiden. Vogels jarenlange carrière omvat een tijd als portefeuillebeheerder voor Deutsche Bank, en een rol als co-hoofd van het credits team van Legal & General. Het beleggingsproces kreeg een thematische benadering. De thema's worden geformuleerd en besproken tijdens de wekelijkse beheervergaderingen en geïmplementeerd via de kredietselectie van de analisten. De wijzigingen in de samenstelling van het team en de beleggingsbenadering misten hun uitwerking niet. De consistente outperformance sinds fondsmanager Patrick Vogel het beheer overnam in 2012, is voornamelijk te danken aan de thematische benadering en de kredietselectie.

Morgan Stanley
De top 5 wordt afgesloten door het Morgan Stanley Euro Corporate Bond Fund (Bronze) dat met een rendement van 5,9% zowel zijn benchmark als de meeste van zijn categoriegenoten voor wist te blijven. Met de beheerders Richard Ford, Leon Grenyer en Alice La Trobe-Weston is dit fonds in ervaren handen. Het beleggingsproces combineert top-down macro economische analyses met bottom-up credit research met een gedegen risicobewustzijn.

Top 5 Euro Credits

FN Top 5 week 5 credits tabel vrijstaamd

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van deze fondsenbeoordelaar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Niels Faassen

Niels Faassen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten