Top 5 outflow: Obligatiepijn voor fondsen Templeton

Voor obligatiefondsen was 2016 een roerig jaar. Templeton-obligatiemanager Michael Hasenstab moest zijn contraire keuzes zwaar bekopen. Beleggers onttrokken ruim 12,5 miljard euro uit zijn fondsen.

External Writer 30 december, 2016 | 10:54
Facebook Twitter LinkedIn

Dit blijkt uit een inventarisatie door Morningstar op verzoek van Fondsnieuws. De fondsbeoordelaar zette de fondsen met de grootste uitstroom year-to-date op een rijtje.

Wissel aan kop
Aan Franklin Templeton Investments valt de twijfelachtige eer ten deel qua uitstroom boven aan de lijst te eindigen met de twee vlaggenschipfondsen Templeton Global Bond en Templeton Global Total Return. Als gevolg van de outflow mogen deze fondsen zich niet langer de grootste obligatiefondsen in het Europese fondsenuniversum noemen.

Beleggers trokken 7,1 miljard euro terug uit het Global Bond fonds, dat per eind november op een fondsvermogen van 17,2 miljard euro staat. Ze haalden 6,4 miljard euro weg bij Global Total Return, dat daarmee op 17,7 miljard bleef steken.

Daarmee komen ze nu achter Pimco GIS Income Fund, dat nu het grootste obligatiefonds in Europa is met een fondsvermogen van ruim 19 miljard euro. Dit fonds mocht afgelopen jaar maar liefst 6,8 miljard euro aan instroom verwelkomen.

Lange horizon
'De outflows van de Templeton-fondsen gaan gepaard met tegenvallende rendementen', licht Morningstar-analist Niels Faassen toe. 'De belangrijkste beleggingsthema's van de fondsen hebben tegengewerkt sinds medio 2015 door de zwakkere dollar versus de yen en de euro, met dalende rentes en de sell-off van emerging markets.'

De duratie van het Global Bond fonds is al sinds 2011 lager dan 2 jaar en is momenteel zelfs nipt negatief, wijst de fondsanalist. 'Hasenstab er van uit gaat dat het ruime monetaire beleid van centrale banken zal leiden tot een oplopende inflatiedruk. Ook was Hasenstab fors onderwogen in de Japanse yen en de euro - min 40 procent van de portefeuille.'

Dergelijke substantiële en contraire posities zijn geen uitzondering voor Hasenstab en passen binnen de filosofie van de door hem beheerde fondsen, aldus Faassen. Zo paste de fondsmanager dezelfde tactiek eerder succesvol toe bij Ierland op het dieptepunt van de crisis in de eurozone. 'Deze fondsen zijn zeker niet geschikt voor de enigszins neurveuze belegger.'

Faassen benadrukt echter dat beleggingsstrategieën volgens Morningstar een langere horizon moet worden genomen ter beoordeling. 'Over de afgelopen 10 jaar wisten beide fondsen meer dan 90 procent van hun categoriegenoten te verslaan.'

Matige prestaties
'Ook het M&G Optimal Income Fund had de nodige outflow te verduren', vervolgt de analist. De uitstroom voor dit fonds was year-to-date 4,1 miljard euro op een totaal vermogen van 18,1 miljard euro.

'Ook M&G had te kampen met tegenvallende resultaten de afgelopen jaren na een sterke performance van sinds inceptie in 2006. Met een Silver rating blijft Morningstar vertrouwens houden in de bewezen strategie en diens manager Richard Woolnough met zijn expertise in macro-economische analyses en allocatie binnen het obligatieuniversum.'

De lijst wordt afgesloten door Ethna-AKTIV. Dit fonds zag 3,6 miljard wegvloeien op een fondsvermogen van 7,4 miljard euro per eind november, mede veroorzaakt door tegenvallende rendementen.

Het fonds dat wordt beheerd door de ervaren beheerders, wijst de Morningstar-analist. Luca Pesarini en Arnoldo Valsangiacomo zijn al verantwoordelijk voor het fonds sinds de oprichting in 2002. Guido Barthels trad in 2008 toe tot het beheerteam.

Faassen: 'Bij Ethna-AKTIV zijn wij momenteel nog niet geheel van overtuigd. Dit is vooral te wijten aan de grillen van het zeer pragmatische beleggingsproces en onze twijfels in hoeverre de managers in staat zijn dit proces met hetzelfde succes in de toekomst toe te passen. In het lopende jaar 2016 bleef het achter bij maar liefst 97 procent van zijn categoriegenoten.'

Top 5 uitstroom

FN Top 5 week 1 bond outflows tabel vrijstaand v2

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van deze fondsenbeoordelaar. De in deze tabel opgenomen fondsen zijn gerangschikt op grond van de uitstroom sinds het begin van dit jaar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

External Writer  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten