Sector gezondheidszorg: kansen door lage waardering bij sterke fundamentals

In de sector gezondheidszorg zijn veel aandelen aantrekkelijk gewaardeerd vanwege recente koersdruk. Terwijl de fundamentals volgens Morningstar-analisten nog altijd goed zijn. Dat biedt kansen voor de belegger.

Jocelyn Jovene 04 oktober, 2016 | 13:20
Facebook Twitter LinkedIn

Sinds het begin van het jaar is de Europese sector gezondheidszorg op de beurs gedaald met gemiddeld 7%. Tijdens die periode hebben analisten hun ramingen voor de toekomstige resultaten naar boven bijgesteld met 0,5%, wat betekent dat de waardering (koers/winstverhouding op 12-maands basis) met 7,4% omlaag gaat, volgens gegevens van Factset.

Wat verklaart dit gebrek aan belangstelling van de beleggers, terwijl - in het huidige klimaat van lage rente - de gezondheidssector veel kenmerken heeft die beleggers zouden moeten bevallen: de groeiscenario’s, hoge winstgevendheid en relatief inzichtelijke kasstromen, vooral voor de farmaceutische bedrijven en de bedrijven in aanpalende diensten en technologie die regelmatig investeren in research & development.

Relatief duur in 2015
Een mogelijke verklaring is dat de sector relatief duur was, met hoge waarderingen (koers/winstverhouding van 20 of meer) in het voorjaar van 2015. Toen begonnen sommige aandelen dusdanige waarderingen (Sanofi bijvoorbeeld) te vertonen, dat beleggers zich zorgen gingen maken over het vermogen om ook in de komende jaren voldoende rendement te genereren.

Dit heeft ook gewogen op groeivoorspellingen voor sectorresultaten. Analisten verwachten voor dit jaar een winststijging van 3% voor volgend jaar 8% volgend jaar. De waarderingen tonen momenteel een koers/winstverhouding van 18,2% voor dit jaar en 16,8% voor volgend jaar.

VS debat over medicijnprijzen
Een andere mogelijke verklaring voor de afwaardering van de sector zijn de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Vroeg in de campagne hebben veel kandidaten, Hillary Clinton in het bijzonder, de wens uitgesproken om de prijzen van geneesmiddelen te verlagen. Verschillende geneesmiddelen en farmaceutische bedrijven kregen vervolgens grote krantenkoppen in buitenlandse media nadat ze prijsverhogingen aankondigden.

Veel analisten zijn van mening dat dit risico uiteindelijk beperkt zal blijven, maar het kan niet helemaal worden uitgesloten, zeker niet omdat het gaat om politiek beleid over de volksgezondheid.

Biosimilars
Een derde risico, en dat is meer structureel van aard, is de opkomst van biosimilars. Farmaceutische bedrijven stappen, soms noodgedwongen en tegen hun zin, over van chemische geneesmiddelen naar middelen van biologische oorsprong, onder druk van generieke geneesmiddelen en het aflopen van hun patenten, de zogeheten patent cliff.

Sommigen van de bedrijven zijn meer gaan innoveren, hebben biotechbedrijven overgenomen of zijn hun activiteiten gaan diversifiëren. Sanofi bijvoorbeeld heeft dat alle drie gedaan. De ontwikkeling van de biotechnologie heeft veel laboratoria geholpen om meer te innoveren en om sterker te worden tegenover de generieke farmabedrijven. Deze situatie kan gaan veranderen als de ‘generieken’ ook meer gaan innoveren.

De biosimilar dreiging is niet nieuw, maar die kan in de komende jaren ernstiger worden, vooral als belangrijke spelers in de industrie (Amgen, Pfizer) en nieuwkomers (Celltrion) dit gaan invoeren. De korte-termijn-omgeving is dus moeilijker voor farmaceutische bedrijven.

Beleggers kunnen desondanks goede beleggingsideeën vinden in deze sector door de sterkste spelers te selecteren. In een aanvullend artikel vindt u enkele voorbeelden van bedrijven in de gezondheidszorgsector die Morningstar goed beoordeelt:

- Zes ideeën voor aantrekkelijk gewaardeerde aandelen in de sector gezondheidszorg

Lees meer:

Koersdruk in gezondsheidszorg biedt koopkansen

Koopjes! Vier consumer cyclicals in de aanbieding

De aantrekkelijkste dividendaandelen volgens de Ultimate Stock Pickers

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jocelyn Jovene

Jocelyn Jovene  is editor van Morningstar in Frankrijk.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten