Top 5 Japanse smallcaps: Klein maar fijn

Waar aandelen van grote Japanse bedrijven al een uitzonderlijk goed jaar kenden, is het rendement op kleine aandelen zelfs nog beter. De MSCI Japan Small-Cap index staat year-to-date op een winst van meer dan 30 procent.

External Writer 14 december, 2015 | 14:15
Facebook Twitter LinkedIn

'Hoe kleiner, hoe fijner', stelt fondsanalist Ronald van Genderen van Morningstar vast op basis van de data-analyse die hij maakte op verzoek van Fondsnieuws. Hierin heeft hij niet alleen de beste smallcapfondsen gerangschikt, maar ook gekeken naar mid- en largecaps en de fundflows.

Topprestatie
De MSCI Japan Large-Cap index staat op een plus van 24,6 procent. Dit fraaie rendement wordt nog eens overtroffen door indices die zijn samengesteld uit bedrijven van geringere omvang. Zo plust de MSCI Japan Mid-Cap index 27,0 procent en de MSCI Japan Small-Cap index zelfs 31,0 procent.

De outperformance van mid- en smallcaps blijft overeind wanneer gekeken wordt naar de afgelopen vijf jaar, wijst de Morningstar-analist. Het gemiddeld jaarrendement van smallcaps over deze periode van 14,3 procent en dat van midcaps van 12,4 procent ligt beduidend hoger dan dat van largecaps, dat blijven steken op 9,9 procent.

'De goede prestaties van Japanse aandelen lijkt beleggers in Europa niet te zijn ontgaan', constateert Van Genderen bij de beschouwing van de fundflows. 'Over de afgelopen drie jaar stroomde er vrijwel elke maand per saldo nieuw geld in Japanse aandelenfondsen.'

In slechts twee maanden werd geld onttrokken, maar dit betreft dan alleen de largecapfondsen, valt de analist hierbij op.

Abenomics
Drie jaar terug lanceerde de regering van premier Shinzo Abe haar 'drie pijlen' programma. Het beleid, dat de bijnaam 'Abenomics' meekreeg, is erop gericht de economie na jaren van stagnatie uit het slop te trekken. De eerste twee pijlen richtten zich op maximale monetaire en budgettaire stimulatie, terwijl de derde pijl als doel heeft structurele hervormingen op gang te brengen.

Nadat de eerste pijlen hun beslag hadden gekregen, groeide de scepsis over de derde pijl van structurele hervorming. Maar uiteindelijk zijn significante stappen in de goede richting gezet en maken Japanse bedrijven een inhaalslag in winstgroei doordat de economische dynamiek is toegenomen en aandeelhouders meer centraal zijn gesteld, aldus Goldman Sachs recent nog.

Sterke yen
Vooral het monetaire experiment miste zijn weerslag niet op de wisselkoers van de Japanse yen. Het aanzetten van de virtuele geldpers door de Bank of Japan zette de yen onder druk ten opzichte van andere valuta.

Dit jaar kwam echter ook het verruimingsprogramma van de Europese Centrale Bank op gang en stonden de valuta van tal van opkomende landen onder druk. Zo kwam de yen er weer sterker voor te staan.

Bij de prestaties van Japanse aandelenfondsen plaatst analist Van Genderen dan ook de kanttekening dat 'meer dan de helft van de performance wordt veroorzaakt door de sterke yen'.

Gecorrigeerd voor het valuta-effect bedragen de rendementen namelijk 11,8 procent voor largecaps, 13,9 procent voor midcaps en 17,6 procent voor smallcaps, meldt hij. 'Daarmee is het huidige jaar overigens wel een uitzondering, want over de genoemde vijfjaars periode liggen de rendementen gemeten in Japanse yen (zonder hedge) juist zo'n 4 procent per jaar lager.'

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

External Writer  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten