België is niet echt beleggersvriendelijk

Met een score C is behoort België tot de landen met een gemiddeld beleggingsklimaat voor beleggers in beleggingsfondsen. Dat blijkt uit de Morningstar Global Fund Investor Experience waarvoor het beleggingsklimaat in 25 landen is onderzocht. De Verenigde Staten en Zuid-Korea noteren het beste, China is de meest beleggersonvriendelijke markt.

Maarten van der Pas 09 juni, 2015 | 14:42
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar onderzoekt elke twee jaar het klimaat voor beleggers in beleggingsfondsen in 25 landen in Noord-Amerika, Europa, Azië en Afrika. De landen worden beoordeeld op basis van vier categorieën: regelgeving en fiscaliteit, publicatieplicht en informatievoorziening, tarieven en kosten en verkoop en media. In het algemeen is Morningstar een voorstander van actieve regulering van beleggingsfondsen, lage belastingen voor beleggers, publicatieplicht, lage tarieven, een gevarieerd systeem voor het aanbieden van en de mogelijkheid tot beleggen in beleggingsfondsen en een vrije pers die helpt om beleggers te informeren en keuzes te maken.

Voor elke categorie geeft Morningstar het land een letter en die bepalen bij elkaar opgeteld de totaalscore. De analyse is gebaseerd op publiekelijk beschikbare informatie, gegevens van Morningstar en de expertise van de analisten van Morningstar over de hele wereld.

Hoogtepunten van België

  • De totaalscore van België is een C, wat gemiddeld is in vergelijking met andere landen uit het onderzoek. Beleggers in België ondervinden relatief lage belasting. Maar het vrijwillig publiceren van de posities in de portefeuille van een beleggingsfonds is een terrein waar de Belgische fondsensector zich kan verbeteren.

  • België scoort iets bovengemiddeld op het gebied van belasting voor beleggers. De inkomstenbelasting en dividendbelasting zijn bovengemiddeld in vergelijking met andere landen in het onderzoek, maar dat wordt gecompenseerd door een vrijstelling van belasting op de waardestijging van die langer dan één jaar worden aangehouden.

  • België scoort in lijn met het wereldwijde gemiddelde in de categorie 'publicatieplicht en informatievoorziening'. Maar beleggers zouden beter bediend worden als de posities van een beleggingsfonds frequenter - vrijwillig - gepubliceerd worden door fondshuizen. Hierdoor kunnen beleggers de specifieke beslissingen van een fondsmanager beoordelen. Wat ook verbeterd kan worden is de publicatie van de kosten van een beleggingsfonds.

  • Voor de categorie 'tarieven en kosten' scoort België een C vanwege de iets bovengemiddelde kosten voor de in België verkrijgbare aandelen- en geldmarktfondsen. Er is een veel groter universum met beleggingsfondsen beschikbaar voor België door de Europese interne markt voor beleggingsproducten, maar buitenlandse fondsen zijn duurder dan lokale fondsen.

    Morningstar ziet dat de meeste adviseurs in België betaald krijgen op basis van vermogen onder beheer. Het is voor Belgische beleggers vrijwel onmogelijk om fondsen te kopen die geen ingebedde adviesvergoeding bevatten. Dit is een belangrijk punt waar verbeteringen nodig zijn.

  • België noteert een B in de categorie 'verkoop en media', grotendeels door de zogenaamde gesloten architectuur van de markt voor beleggingsfondsen. Banken en verzekeraars domineren het aanbod en verkoop van beleggingsfondsen en die neigen naar het aanbieden van alleen eigen fondsen

  • Dat België in deze categorie desondanks toch een B scoort, komt door de vrije pers die beleggers informeert over beleggingsfondsen. En komt door de regulering van de distributie en verkoop van beleggingsfondsen door de Markets in Financial Instruments Directive (Mifid), een richtlijn van de Europese Commissie. Die gaat ver in het voorkomen van ongehoorde verkooppraktijken van beleggingsfondsen in de Europese Unie.


De score per land (van hoog naar laag)

Verenigde Staten: A

Zuid-Korea: A

Nederland: A-

Taiwan: A

Verenigd Koninkrijk: B+

Zweden: B

Australië: B

Denemarken: B

Finland: B

Noorwegen: B

Zwitserland: B

Canada: C+

Duitsland: C+

India: C+

Nieuw-Zeeland: C+

Thailand: C+

België: C

Frankrijk: C

Hong Kong: C

Singapore: C

Zuid-Afrika: C

Spanje: C

Italë: C

Japan: C-

China: D+*

*In het onderzoek van 2013 gebruikte Morningstar per ongeluk verkeerde gegevens over de kosten van Chinese beleggingsfondsen. In het onderzoek van 2015 is dat gecorrigeerd waardoor de score van China in de categorie 'tarieven en kosten' lager uitpakte. Dat is de voornaamste reden voor de verlaging van de totaalscore van China van B- naar D+.


Lees hier de volledige Global Fund Investor Experience Study

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten