'Smart beta','alternative beta', 'enhanced indexes', 'quantamental indexes' - ondertussen is de lijst van namen om het snel groeiende midden van het actieve tot passieve spectrum bijna lang genoeg om een encyclopedie te vullen. Deze nieuwe beleggingscategorie heeft de lijnen tussen actief en passief fondsbeheer verder doen vervagen (zie figuur 1), en voert de meest recente golf van producten aan die over het ETF-landschap spoelt.
Wat Morningstar beschouwt als ‘strategische bèta’ is een brede en snel groeiende categorie van benchmarks en beleggingsproducten die deze tracken. Ze hebben één ding gemeen: ze hebben tot doel hun rendementsprofiel te verbeteren of hun risicoprofiel te veranderen ten opzichte van meer traditionele marktbenchmarks. Voor aandelenproducten, die de overgrote meerderheid van de fondsen binnen dit domein uitmaken, is het resultaat meestal één of meer zogenaamde 'factor tilts' ten opzichte van standaard marktindices. Dat de nadruk ligt op een bepaalde rendementsfactor zoals kwaliteit, waarde, omvang, momentum, dividend of liquiditeit.
(klik op figuur voor vergroting)
Omdat vermogensbeheerders heel wat nieuwe producten hebben geïntroduceerd en nog steeds introduceren, zijn hun verkoop- en marketingafdelingen druk in de weer om deze nieuwe beleggingsfondsen te positioneren binnen een almaar competitiever veld. Het resultaat is dat de indices die het basismateriaal vormen van deze benchmarkgerelateerde beleggingsfondsen er steeds complexer op worden en dat in sommige gevallen een groeiende kloof ontstaat tussen de verkoopargumenten van de fondshuizen en de effectieve resultaten die ze opleveren. De belegger die zich een weg moet banen door deze jungle staat voor een complexe taak. Morningstar doet zijn best om hen hiervoor het juiste kompas te bieden.
Even terugblikken
Het gezegde ‘Niets nieuws onder de zon’ is van toepassing op dit ‘verse’ segment binnen vermogensbeheer. Academici distilleerden decennia geleden al factoren die samen het rendement bepalen.