Morningstar Rating versus de Morningstar Analyst Rating

Morningstar analyseert en waardeert beleggingsfondsen via twee methoden: kwantitatief op basis van historisch rendement en kwalitatief met het oog op toekomstig resultaat. De een geeft sterren aan een beleggingsfonds, de ander kent het oordeel Gold, Silver, Bronze, Neutral of Negative toe. Hoe een belegger beide waarderingen kan gebruiken.

Jeffrey Schumacher, CFA 29 juli, 2013 | 8:10
Facebook Twitter LinkedIn

Veel beleggers zijn bekend met de Morningstar Rating. Die is bekend van de sterren als maatstaf voor de prestaties van een beleggingsfonds. Er bestaat daarnaast echter nog een andere waardering van beleggingsfondsen: de Morningstar Analyst Rating. Deze twee waarderingen zijn gebaseerd op totaal verschillende methoden waarbij de sterren rating kwantitatief van aard is en resultaten uit het verleden beoordeelt en de analisten rating een kwalitatieve grondslag heeft en iets over toekomstig rendement zegt. Dit artikel laat zien hoe beide waarderingen tot stand komen, hoe ze van elkaar verschillen en hoe ze door beleggers toegepast kunnen worden bij het selecteren van beleggingsfondsen.

Morningstar Rating
De Morningstar Rating komt voort uit een kwantitatieve methode waarbij vergelijkbare beleggingsfondsen in hun specifieke Morningstar-categorie worden gerangschikt op hun rendement (gecorrigeerd voor risico en kosten). De Morningstar Rating neemt dus ook het risico dat een beleggingsfonds neemt om resultaat te boeken mee in de toekenning van het aantal sterren. Kosten zijn een ander belangrijk aspect, waardoor het voor relatief dure fondsen moeilijker wordt om een hoge sterren rating te krijgen. Er zijn uiteraard altijd uitzonderingen, zoals bijvoorbeeld Templeton Global Total Return en ETHNA Aktiv die beide tot de duurdere fondsen in hun categorie behoren, maar wel beschikken over vijf Morningstar-sterren.

Voor het toekennen van het aantal sterren wordt gekeken naar de prestaties van een beleggingsfonds over drie, vijf en tien jaar. De uiteindelijke sterrenwaardering is een gewogen gemiddelde van het rendement in deze perioden. Bij een fonds met een rendementshistorie van tien jaar weegt het resultaat in de periode van tien jaar voor 50 procent mee, in de periode van vijf jaar voor 30 procent en in de periode van drie jaar voor 20 procent. Voor beleggingsfondsen met vijf jaar historie weegt het vijfjarige track record voor 60 procent mee en de driejarige rendementsgeschiedenis voor 40 procent. Voor fondsen met een driejarig track record is de sterren rating volledig op deze periode gebaseerd. Beleggingsfondsen die korter dan drie jaar bestaan komen niet in aanmerking voor een Morningstar Rating.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookies