Winnaars Morningstar Awards 2012 (beleggingsfondsen)

Aberdeen en Banque de Luxembourg grote winnaars met ieder twee awards.

Maarten van der Pas 21 maart, 2012 | 10:47
Facebook Twitter LinkedIn

Met zijn awards erkent Morningstar beleggingsfondsen die over het afgelopen jaar beter presteerden dan hun concurrenten. De winnende fondsen werden woensdagavond voor het oog van enkele honderden gasten door Morningstar in samenwerking met De Standaard en La Libre in het zonnetje gezet.

Omdat de prijzen elk jaar worden uitgereikt, ligt de nadruk in de eerste plaats op het rendement over het afgelopen jaar, al moeten de winnende fondsen ook een sterk drie- en vijfjarig rendement laten zien (voor risico gecorrigeerd). Naast de prestaties uit het verleden is er ook een kwalitatieve controle door de analisten van Morningstar. Deze combinatie zorgt ervoor, dat fondsen die een Morningstar Award ontvangen over de afgelopen jaren beter presteerden dan gelijksoortige fondsen, met een duidelijke focus op het verleden.
Zoals eerder al aangegeven is een Morningstar Award geen koopsignaal, maar zijn de winnende fondsen wel een nadere bestudering van uw kant waard.

Veel activaklassen en Morningstar-categorieën eindigden 2011 onder water. Dan lijkt het lastig om een award toe te kennen. Dit wordt echter deels ondervangen door ook de prestaties over 3 en 5 jaar(gecorrigeerd voor risico) mee te laten wegen in de uiteindelijke berekening van de winnaar. Daarnaast geldt dat we een fonds ten opzichte van andere fondsen in dezelfde categorie vergelijken. Wie geïnteresseerd is in de achterliggende methodologie leest de International Fund Awards Methodology Paper.

Opvallend
De winaars van de Morningstar Awards 2012 komen uit een grote, brede groep van fondshuizen. Aberdeen en Banque de Luxembourg zijn twee fondshuizen die in meerdere categorieën goed scoren. Hieronder staan alle winnende beleggingsfondsen per categorie met een toelichting van de jury.


Categorie: Aandelen België  
Beleggingsfonds Fondshuis
Hermes Belgian Growth Capfi Delen Asset Management
Uit het juryrapport  
Ondanks het feit dat 2011 niet het beste jaar uit de geschiedenis was voor de aandelenbelegger, heeft dit fonds beleggers op de lange termijn veel gebracht. Daarbij bespeelde het de hele marktkapitalisatierange tegen een beperkt risico.  
   
Categorie: Aandelen Wereldwijd  
Beleggingsfonds Fondshuis
Amundi International Amundi
Uit het juryrapport  
Dit fonds met een Bronze-rating was een van de weinige fondsen in de categorie die 2011 in de plus afsloot, waarmee het bijna 9 procent beter presteerde dan het categoriegemiddelde. Ook op de lange termijn heeft de non-bechmark aanpak goed uitgepakt.  
   
Categorie: Aandelen Europa Large Cap  
Beleggingsfonds Fondshuis
MFS Meridian European Value MFS Meridian Funds
Uit het juryrapport  
Dit fonds, beheerd door Benjamin Stone, dat zich focust op ondergewaarde aandelen, heeft zich - mede geholpen door een defensieve positionering - goed staande gehouden in 2011.  
   
Categorie: Aandelen Europa Small Midcap  
Beleggingsfonds Fondshuis
Franklin European Growth Franklin Templeton Investment Funds
Uit juryrapport  
Binnen een categorie die 18 procent verloor in 2011, was dit fonds een witte raaf met een verlies van 'slechts' 7,3% procent. Ook op 5-jaarsbasis versloeg het fonds de categorie ruimschoots, met een lager dan gemiddeld risico.  
   
Categorie: Aandelen VS Large Cap  
Beleggingsfonds Fondshuis
ING (L) Invest US High Dividend ING Investment Management
Uit het juryrapport  
Fondsbeheerder Sarkissian, die het vak in Brussel leerde, screent zijn universum op aandelen met een minimum dividendrendement van 2%. Aandelenselectie heeft een belangrijke rol gespeeld in de performance van dit als 'Neutral' bestempelde fonds.  
   
Categorie: Aandelen Azië  
Beleggingsfonds Fondshuis
Aberdeen Global Asian Smaller Companies Aberdeen Unit Trust Managers
Uit het juryrapport  
Dit 'kleine zusje' van de winnaar van vorig jaar heeft zich beter staande gehouden in de 'risk-off' omgeving van 2011. Het laat zien dat specialisatie, een langetermijnfocus en een gedisciplineerd proces werken.  
   
Categorie: Aandelen Emerging Markets  
Beleggingsfonds Fondshuis
Aberdeen Global Emerging Markets Equity Aberdeen Asset Managers
Uit het juryrapport  
Dit als Gold gewaardeerde fonds heeft niet geleden onder het vertrek van beheerder Peter Hames. Het laat zien dat specialisatie, een langetermijnfocus en een gedisciplineerd proces werken.  
   
Categorie: Obligaties Euro Overheid  
Fondnaam Fondshuis
KBC Obli Euro KBC Asset Management
Uit het juryrapport  
Dit relatief kleine fonds belegt in eersteklas debiteuren en wordt ook nog op duurzaamheidsaspecten gescreend. Het versloeg de categorie in 2011 met 8.5 procent.  
   
Categorie: Obligaties Wereldwijd  
Fondnaam Fondshuis
Legg Mason Brandywine Global Fixed Income Legg Mason Global Funds
Uit het juryrapport  
Dit wereldwijd beleggende fonds, dat in de afgelopen jaren altijd tot het top-kwartiel heeft behoord, liet in 2011 96 procent van zijn concurrenten achter zich.  
   
Categorie: Obligaties Bedrijven EUR  
Beleggingsfonds Fondshuis
CapitalAtWork Corporate Bonds at Work Capital at Work
Uit het juryrapport  
Bedrijfsobligaties hadden het moeilijk in 2011. Desondanks heeft beheerder Erwin Deseyn met zijn team over 2011 een indrukwekkend 5,5 procent rendement neergezet, deels als gevolg van een kleine blootstelling aan financials.  
   
Categorie: Obligaties Euro High Yield  
Beleggingsfonds Fondshuis
HSBC GIF Euro High Yield Bond HSBC Investment Funds
Uit het juryrapport  
Dit fonds met een Silver rating wordt beheerd door Philippe Igligabel, die veel ervaring heeft in deze relatieve jonge vermogensklasse. Over de lange termijn heeft de beheerder een solide track record neergezet.  
   
Categorie: Obligaties Euro Gediversifieerd  
Beleggingsfonds Fondshuis
AXA WF Euro 5-7 AXA Investment Managers
Uit het juryrapport  
Ondanks een aantal posities in Italiaanse en Spaanse obligaties, versloeg dit fonds zijn categorie in 2011 met bjina 6 procent. Sinds het ontstaan van het fonds heeft het altijd in de bovenste regionen van de categorie gepresteerd.  
   
Categorie: Mixfondsen EUR Offensief  
Beleggingsfonds Fondshuis
BL Global 75 Banque de Luxembourg
Uit het juryrapport  
Dit fonds kan tot 75 procent in aandelen beleggen, maar was vrij defensief gepositioneerd in 2011 en verkocht haar goud-positie gedurende het jaar. Over de lange termijn heeft het fonds bovengemiddeld gepresteerd, tegen een lager dan gemiddeld risisco.  
   
Categorie: Mixfondsen EUR Neutraal  
Beleggingsfonds Fondshuis
Triodos Sustainable Mixed Fund Triodos Investment Management
Uit het juryrapport  
Dit fonds, waarvan het beheer is uitbesteed aan Delta Lloyd, heeft een mandaat om 30-60 procent in aandelen te beleggen en de rest in obligaties. Sinds 2008 heeft het bovengemiddeld gepresteerd.  
   
Categorie: Mixfondsen EUR Defensief  
Beleggingsfonds Fondshuis
BL Global 30 Banque de Luxembourg
Uit het juryrapport  
Net als het geval bij het offensievere 'broertje' heeft de defensieve positionering van dit fonds geholpen bovengemiddelde prestaties neer te zetten tegen een lager dan gemiddeld risico.  

Lees ook
Winnende fondshuizen Morningstar Awards 2012

Genomineerde beleggingsfondsen Morningstar Awards 2012

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten