Zo verschillend zijn dividendfondsen: de factoren ontleed

Dividendfondsen hebben één ding gemeen: het dividendrendement moet hoger zijn dan de markt als geheel biedt. Maar behalve die ene gezamenlijke karakteristiek kennen de wereldwijde dividendfondsen ook grote onderlinge verschillen. Morningstar onderzoekt die verschillen aan de hand van het Global Risk Model.

Jeffrey Schumacher, CFA 27 september, 2017 | 10:00
Facebook Twitter LinkedIn

Het Global Risk Model onderscheidt een reeks factoren die diverse beleggingsstrategieën en –filosofieën vertegenwoordigen. Jeffrey Schumacher, Associate Director Manager Research Morningstar Benelux, onderzocht de rol die deze factoren spelen bij de diverse dividendfondsen en in welke mate ze bijdragen aan hun rendement. In dit artikel leest u de bevindingen uit Jeffreys studie ‘Dividend Funds Unraveled - Global Dividend Funds Through the Lens of the Morningstar Global Risk Model’.

Uiteenlopende strategieën
De diverse strategieën van de verschillende fondsen lopen nogal uiteen. Zo stelt het Kempen Global High Dividend fonds een absolute drempel van 3% voor het dividendrendement. Anderen stellen een relatieve eis. Fidelity Global Dividend mikt op een portefeuille rendement dat minstens 125% van de MSCI ACWI Index bedraagt, maar het kan ook aandelen opnemen met een lager dividendrendement dan de markt, mits het doel van de portefeuille maar gehaald wordt.

Sommige fondsen staan zichzelf wat meer flexibiliteit toe. Zoals NN Global High Dividend dat in 2014 zijn beleid heeft gewijzigd. Het stapte af van een absolute dividenddrempel en koos in plaats daarvan voor een relatieve sector en regio minimum vereiste. Daardoor kan dit fonds beleggen in aandelen met een lager of zelfs geen dividendrendement, mits de fondsbeheerders van mening zijn dat het dividend in de toekomst verhoogd of weer hervat zal worden.

Het landschap
We bekijken het landschap aan dividendfondsen vanuit het perspectief van het dividendrendement. Onze dataset bevat 91 fondsen. De mediaan voor het driejaars gemiddelde dividendrendement van onze voorbeeldset is 3,81%, en dat betekent een premie van 115 basispunten ten opzichte van de MSCI World Index, maar het is 16 basispunten lager dan het gemiddelde driejaars dividendrendement van de MSCI World High Dividend Yield Index.

Dividend Funds Unraveled Exhibit 1

(klik op grafiek voor vergroting)

Aan de linkerzijde van het spectrum bevindt zich het fonds met het laagste dividendrendement: United Global Dividend Equity met 2,64%. Aan de andere kant, onder de fondsen met het hoogste dividendrendement, bevindt zich Lazard Global Equity Income met een gemiddeld driejaars dividendrendement van 5,8%.

Analyse met factoren
De verschillen zijn uit te drukken in factoren. Het Global Risk Model van Morningstar omvat 11 factoren. Daarvan zijn er 5 traditionele factoren en 6 zijn specifiek door Morningstar ontwikkeld voor het Global Risk Model. In onderstaande afbeelding staat de 11 factoren opgesomd en toegelicht:

Dividend Funds Unraveled Exhibit 2

(klik op tabel voor vergroting)

De strategie van dividendfondsen is doorgaans gericht op waarde, ofwel value-aandelen. Een lage waardering leidt tot een verhoudingsgewijs hoog dividendrendement. Maar dat dividendrendement moet wel voldoende stabiel zijn. Daarom is er de factor Value-Growth die de balans tussen waarde en groei weergeeft. Als het cijfer van die factor onder nul is, dan geeft dat aan dat er een neiging is naar waarde-aandelen. Lees over de verschillen tussen kwaliteit en waarde ook deze twee eerdere columns:

 

Daarnaast zijn er andere factoren. Bijvoorbeeld Size, ofwel omvang. Het Global Risk Model bevestigt de aanname dat wereldwijde dividendfondsen een voorkeur hebben voor grote, volwassen bedrijven. Een duidelijk voorbeeld is DWS Top Dividende dat zich bij uitstek richt op large-cap aandelen. De score voor de Size-factor is over drie jaar gemiddeld -1,47. 

Een uitzondering is Artemis Global Income. De fondsbeheerder mijdt de typische dividendaandelen die in de portefeuilles van de meeste van zijn concurrenten te vinden zijn. De gemiddelde driejaars score van -0,85 impliceert een sterke neiging naar small- en midcaps. Dit fonds heeft binnen de categorie de hoogste weging in mid- en smallcaps.
Bekijken we de 5 traditionele factoren voor dividendfondsen die een Morningstar Analyst Rating hebben, dan leidt dat tot de volgende tabel:

Dividend Funds Unraveled Exhibit 4

(klik op tabel voor vergroting)

Door de lens van Morningstar
In aanvulling op de 5 traditionele factoren zijn er dus ook de 6 specifiek door Morningstar ontwikkelde factoren. Het begrip ‘Economic Moat’ kent de geoefende Morningstar-gebruiker al. De aandelenanalisten van Morningstar gebruiken dit om aan te geven of en hoeveel concurrentievoordeel een bedrijf heeft ten opzichte van zijn tegenstrevers en hoe houdbaar dit voordeel is op de langere termijn. De gemiddelde blootstelling aan de factor Economic Moat is bij de dividendfondsen hoog te noemen. Het gemiddelde van de voorbeeldset is 0,84, waarbij 31% van de fondsen hoger dan 1 scoort.

De factor Valuation Uncertainty geeft aan hoeveel onzekerheid er gepaard gaat met de geschatte Fair Value. Een lage score op Valuation Uncertainty betekent een betere voorspelbaarheid van omzet en beter inzicht in hoe de winsten zich zullen ontwikkelen.
Veel dividendfondsen beleggen in aandelen met een lage Valuation Uncertainty. Maar sommige fondsen, zoals Artemis Global Income, Lazard Global Equity Income en NN Global High Dividend, hebben relatief lage blootstelling aan bedrijven met Economic Moat en sterke Financial Health. Zij zijn meer belegd in bedrijven met een hogere Valuation Uncertainty en Ownership Risk.

In onderstaande tabel zijn de scores van de voorbeeldset met dividendfondsen ten aanzien van de 6 Morningstar-specifieke factoren weergegeven:

Dividend Funds Unraveled Exhibit 6

(klik op tabel voor vergroting)

Dit was het eerste deel over de Morningstar-studie naar wereldwijde dividendfondsen. In een volgend deel gaan we dieper in op het verband tussen de factoren en het rendement van de dividendfondsen.

 

Lees meer over dividendbeleggen:

Lees ook onze driedelige serie over passief dividendbeleggen:

 

Lees meer columns van Jeffrey Schumacher:

8 waarschuwingssignalen voor fondsbeleggers

De werkelijke rol van opkomende markten onthuld

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten