Introductie van een 'onconventioneel' energie-ETF

Van Eck introduceert een energie-ETF dat belegt in ondernemingen die aan 'onconventionele' en vaak controversiële olie- en gaswinning doen.

Robert Goldsborough 28 maart, 2012 | 12:37
Facebook Twitter LinkedIn

Hoewel er erg veel energiegerelateerde ETFs bestaan, heeft Market Vectors Unconventional Oil & Gas ETF (FRAK) een uniek beleggingsmandaat. Het begrip 'onconventioneel' verwijst deels naar exploratie- en extractiemethoden en heeft als dusdanig betrekking op teerzanden, schalie-olie, dichtzand, methaan uit steenkoollagen en schaliegas. Winningsmethoden die de afgelopen jaren allemaal wat gebruikelijker zijn geworden. 

Omdat het hier gaat om aardolie- en -gas in afgelegen en uitgestrekte gebieden en/of olie en gas dat diep in ondergrondse steenlagen opgesloten zit, maken de winningsmethoden gebruik van nieuwe, onconventionele technieken zoals hydraulisch kraken (fracking) en horizontaal boren. De ondernemingen in dit olie- en gas-ETF maken passen deze technieken toe.

Maar de technieken zijn vaak ook controversieel. Vooral het kraken kent veel tegenstand van milieuactivisten en het Amerikaanse Environmental Protection Agency. Zij klagen dat het fracking proces het grondwater kan besmetten met arsenicum of koper. Bij fracking wordt een vloeistof van water en chemicaliën onder druk de grond in gepompt om scheuren in de ondergrondse steenlagen te maken of deze groter te maken zodat er olie of aardgas vrijkomt voor extractie. Milieuactivisten hebben ook geklaagd dat het proces ervoor kan zorgen dat chemische stoffen die bij het kraken worden gebruikt, naar de oppervlakte stijgen. De energiesector heeft deze aantijgingen betwist en verklaart dat het kraakproces geen bronnen heeft vervuild die in drinkwater voorzien.

De VS heeft onlangs aanzienlijke binnenlandse olie- en gasreserves vrijgemaakt, grotendeels dankzij de onconventionele exploratie- en extractiemethoden die worden gebruikt door het soort bedrijven dat deel uitmaakt van FRAK. Enkele belangrijke namen uit het nieuwe ETF zijn Occidental Petroleum (OXY), Canadian Natural Resources (CNQ) en EOG Resources (EOG).

FRAK volgt een door Van Eck beheerde index van 43 bedrijven. Het nieuwe ETF heeft een kostenratio van 0,54.


Bezoek ook Morningstar's ETF Center met artikelen over ontwikkelingen op de ETF-markt en ETF-strategieën. De ETF Bibliotheek staat vol artikelen over beleggen in en met ETFs.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert Goldsborough  Robert Goldsborough is an ETF Analyst at Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten