Veelbelovende telecom-ETFs

ETF-beleggers die de Amerikaanse markt afspeuren naar opwaarts potentieel moeten eens naar telecom-ETFs kijken.

Robert Goldsborough 02 november, 2011 | 16:09
Facebook Twitter LinkedIn

ETFs op de telecomsector bieden immers een aantrekkelijke combinatie van hoge dividenden, interessante waarderingen en grote steun aan ondernemingen met een positief concurrentievoordeel.

Hoewel het Amerikaanse ministerie van Justitie een rechtszaak heeft aangespannen om de geplande overname van de Amerikaanse poot van T-Mobile (onderdeel van Deutsche Telekom) door AT&T tegen te houden, waardoor de hele telecomsector een afwachtende houding aanneemt en dus aan enige onzekerheid onderhevig is, heeft de branche zich tot een volwassen sector ontwikkeld.

Overdreven hefboomeffecten, een lage rendabiliteit en een onzeker groeipotentieel behoren definitief tot het verleden. Ze zijn vervangen door cashgenererende machines zoals AT&T en Verizon die hun sector reeds geruime tijd domineren en de basisinfrastructuur opgebouwd hebben om de huidige diensten te leveren, tezamen met tower-bedrijven (de eigenaren van de masten en de grond waar deze op staan, die deze leasen aan de providers) en kleinere providers van vaste en draadloze netwerken. 

Aangezien de bestaande activiteiten op het vaste netwerk sterk in omvang afnemen, concentreert de sector zich steeds meer op de het toenemende gebruik van draadloze toestellen en internet. Voor de grote providers zijn de groeiperspectieven uitstekend. De vraag naar smartphones en mobiele breedbandoplossingen stijgt nog steeds in rap tempo.

Het telecomlandschap
Momenteel wordt de telecomsector gedomineerd door twee giants, namelijk AT&T en Verizon. Daarnaast zijn er ook enkele kleinere midcap-spelers, zoals:

  • CenturyLink, Windstream en Frontier,
  • een aantal kleinere providers van draadloze verbindingen zoals MetroPCS, Leap Wireless, en Clearwire,
  • en voorts tower-bedrijven zoals American Tower, Crown Castle en SBA Communications.
  • Tenslotte telt de sector nog enkele buitenbeentjes zoals Sprint Nextel en Level 3.

Ondanks deze op het eerste zicht grote verscheidenheid, is de dominantie van AT&T en Verizon op de rest van de sector zo groot dat in zekere zin de telecomindustrie is op gedeeld tussen enerzijds "AT&T en Verizon" en "de rest".

Op middellange termijn zijn onze aandelenanalisten ervan overtuigd dat de kleinere actoren zoals Sprint, Leap Wireless en MetroPCS hun financiële en logistieke krachten zullen moeten bundelen om te investeren in de netwerktechnologieën van de toekomst. Die nieuwe technologieën zijn van het allergrootste belang om netwerkcapaciteit uit te kunnen breiden en concurrerend te blijven met AT&T en Verizon. En zelfs als de overname van T-Mobile door AT&T uiteindelijk niet door zou gaan, dan staat er wellicht een andere operator klaar om T-Mobile in te pikken.

Verscheidene telecomondernemingen hebben recentelijk zwakke winstcijfers gepubliceerd, en de telecomsector presteerde in 2011 in zijn geheel minder goed dan de bredere markt. De sector heeft duidelijk aan populariteit ingeboet en het wachten is dus op de oplossing van het T-Mobile-probleem.

ETFs gebruiken om te beleggen in telecombedrijven
Beleggers die de recente achteruitgang van de markt hebben waargenomen (en met name de recente afstraffing van de telecomondernemingen) maar de risico's verbonden aan een belegging in één enkel aandeel willen vermijden, moeten zeker een telecom-ETF in overweging nemen. Momenteel zijn er drie ETFs voorhanden die uitsluitend op Amerikaanse telecombedrijven focussen. Ze worden alle drie significant onder de reële-waarderamingen van Morningstar voor de ETFs verhandeld, berekend door de reële-waarderamingen van onze aandelenanalisten voor de onderliggende componenten van de ETFs samen te voegen en er de juiste weging aan toe te kennen.

Er zijn echter grote verschillen tussen de drie ETFs waarvan men zich ter dege bewust moet zijn vooraleer men beslist om te beleggen. Dit zijn de belangrijkste kerngegevens met betrekking tot de drie fondsen:

IShares Dow Jones US Telecom (IYZ)
IYZ, het grootste en meest liquide ETF uit de telecomsector, omvat 30 telecomondernemingen. Het volgt een naar marktkapitalisatie gewogen index van bedrijven die vaste en/of draadloze verbindingen aanbieden, evenals tower-bedrijven. Dit ETF heeft een zware top: de top-10 posities vertegenwoordigen meer dan 71 procent van de activa. AT&T is alleen al goed voor 19 procent van de activa, en Verizon voor 14 procent. IYZ wordt momenteel tegen 86 procent van zijn reële waarde verhandeld. Het is ook het duurste ETF uit de telecomsector: het rekent 0,47 procent kosten aan.

Vanguard Telecom Services ETF (VOX)
VOX volgt een gewijzigde, naar marktkapitalisatie gewogen index van 36 telecombedrijven. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat het eveneens meer dan 70 procent van zijn activa in zijn top-10 posities belegt. AT&T en Verizon zijn elk goed voor 23 procent van dit ETF.

Potentiële beleggers moeten dus goed weten dat deze twee posities samen bijna de helft van de activa van het fonds uitmaken. De lagere kostenratio van VOX (0,24 procent) is uiteraard goed nieuws. En hoewel VOX beduidend minder liquide is dan IYZ, zouden beleggers toch geen probleem mogen ondervinden om een positie bijeen te brengen. Bovendien mogen beleggers niet uit het oog verliezen dat het rendement van dit ETF over de laatste drie jaren voor 98 procent gecorreleerd was met dat van IYZ. Naar waardering bekeken is VOX het minst aantrekkelijke van de drie telecom-ETFs (toegegeven, het verschil is niet groot); het wordt aan 92 procent van zijn reële waarde verhandeld.

Focus Morningstar Communications Services ETF (FCQ)
Het recentelijk uitgebrachte FocusShares ETF blijft een bescheiden fonds (minder dan 5 miljoen USD aan activa) en wordt nauwelijks verhandeld. Beleggers moeten de spreads tussen bied- en laatprijs zorgvuldig monitoren. FCQ rekent een supergoedkoop TER-basistarief aan van 0,19 procent, het laagst onder de telecom-ETFs. In tegenstelling tot de twee eerder vermelde fondsen, heeft FCQ ook posities in kabelmaatschappijen zoals Time Warner Cable, Comcast, Cablevision Systems en DirectTV.

Het fonds telt 30 ondernemingen en op basis van zijn gewijzigd naar kapitalisatie gewogen schema belegt het meer dan 74 procent van zijn activa in de top-10 posities. AT&T is goed voor 21 procent van zijn activa, Verizon voor 14 procent. Een aantrekkelijk kenmerk van dit ETF is zijn zware belang in hoogwaardige bedrijven, zoals beschreven door de aandelenanalisten van Morningstar. IYZ en VOX wijzen respectievelijk 63 en 65 procent van hun activa toe aan ondernemingen met een economische slotgracht -- door onze analisten gedefinieerd als duurzaam concurrentievoordeel -- terwijl FCQ meer dan 88 procent van zijn activa belegt in bedrijven met een smalle of brede economische slotgracht. FCQ wordt momenteel aan 90 procent van zijn reële waarde verhandeld.

Alternatieven: binnen en buiten het ETF-universum
Wie wil beleggen in ETFs met wereldwijde topbedrijven uit de telecomsector zoals Vodafone en Telefonica mogen zeker iShares S&P Global Telecommunications (IXP) (met een kostenratio van 0,48 procent) niet over het hoofd zien. Het belegt ongeveer een derde van zijn activa in Amerikaanse telecomondernemingen, de rest in niet-Amerikaanse marktspelers. Daarnaast is er ook SPDR S&P International Telecom Sector (IST) (met een kostenratio van 0,50 procent), dat uitsluitend niet-Amerikaanse telecombedrijven bezit, en het kleinere en minder populaire iShares MSCI ACWI ex US Telecommunication Services Index (AXTE) (kostenratio van 0,48 procent).

Een alternatief is natuurlijk een belegging in individuele aandelen. Daarbij moet men steeds de eerder vermelde reuzen uit de telecom zoals AT&T en Verizon in overweging nemen. Een laatste mogelijkheid is een belegging in traditionele beleggingsfondsen met variabel kapitaal (zoals SICAV's); verscheidene grote fondsaanbieders zoals Fidelity, Putnam, Rydex, T. Rowe Price en Wells Fargo bieden heel wat mogelijkheden, weliswaar met een hogere kostenstructuur.

Disclaimer/licentieovereenkomst: Morningstar verleent aan bepaalde ETF- en ETN-aanbieders waaronder BlackRock, Invesco, Merrill Lynch, Northern Trust en Scottrade, de toelating om zijn indices te gebruiken in het kader van hun exchange-traded funds of exchange-traded notes. Deze ETFs en ETNs worden niet gesponsord, uitgegeven of verkocht door Morningstar. Morningstar spreekt zich niet uit met betrekking tot de geraadzaamheid om al dan niet te beleggen in ETFs of ETNs die gebaseerd zijn op Morningstar-indices.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert Goldsborough  Robert Goldsborough is an ETF Analyst at Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten