Amerikaanse overheid moet oppassen voor schuldenlast

Economie onder de loep

Pieter Bailleul 08 juni, 2009 | 17:53
Facebook Twitter LinkedIn
Het blijft maar verbazen. Ondanks het slechte nieuws houden de aandelenmarkten vast aan hun opwaartse trend. Een aantal grote landen publiceerden deze week hun bruto binnenlands product over het eerste kwartaal die er duidelijk op een verder ineenzakken van de economie wezen. In het Verenigd Koninkrijk was er deze week wel enige vorm van opluchting. Hoewel de macro-economische cijfers over het algemeen slecht blijven, steeg het Britse PMI – de vertrouwensindicator van de ondernemingen – in de dienstensector deze maand boven de grens van 50. Daarmee komt het vertrouwen terug in positief territorium. Het Europese PMI lag in mei nog onder deze grens, maar steeg wel opmerkelijk ten opzichte van een maand geleden.

De centrale banken willen verder positief nieuws eerst afwachten voor.

Zowel in Europa, Engeland, Australië en Canada werden de interestvoeten daarom onveranderd gelaten en werden er geen bijkomende maatregelen genomen of aangekondigd.

Hoewel er alweer wat vleugjes hoop tussenzaten, blijft het nieuws over het algemeen nog erg somber en wordt een snelle heropleving van de economie voorlopig nog niet verwacht. Daarvoor zal de economie eerst positieve groeicijfers en een sterk verbeterd sentiment moeten laten zien, bovendien zijn vele overheden op dit moment zwaar overladen met schulden.


Amerika
Het belangrijkste nieuws uit Amerika kwam helemaal niet onverwacht. En toch was het even slikken toen het “Chapter 11” werd aangevraagd door ’s werelds grootste autobouwer General Motors. Dat geeft de onderneming de tijd om zich opnieuw te organiseren en verlieslatende onderdelen af te stoten. Vaak is een faillissement de volgende stap na het “Chapter 11”, dat is erg onwaarschijnlijk voor GM. President Obama pompt 50 miljard dollar in het bedrijf, beschermt de duizenden banen, maar wordt zo – tegen wil en dank - de belangrijkste aandeelhouder.

Kort daarna liet Ben Bernanke, voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank, van zich horen. Hoewel de Federal Reserve op dit moment zelf een opkoopprogramma van schuldcertificaten afwerkt om zo opnieuw de nodige zuurstof aan de economie te geven, laat Bernanke zich kritisch uit. In zijn toespraak voor het Congres liet hij verstaan dat fiscale stabiliteit essentieel is voor het herstel van de Amerikaanse economie en dat de Amerikaanse overheid dus niet kan blijven lenen om de tekorten op te vullen. Verwacht wordt dat de schuldenlast in de VS zal oplopen tot 1.800 miljard dollar, of 13% van het bruto binnenlands product. Hoewel de centrale bank officieel nog steeds uitgaat van een geleidelijk herstel van de economie later dit jaar, kan deze uitspraak gezien worden als een voorbode voor minder goed nieuws. Volgens de voorzitter van de Federal Reserve staat het financiële systeem nog steeds onder druk en beperkt de kredietschaarste de investeringen.

Verder stond er heel wat arbeidsnieuws op het macro-economische verlanglijstje. Tijdens de afgelopen maand mei verloren ruim 532.000 Amerikanen hun baan. Dat is al beter dan het gemiddelde verlies van 639.000 banen per maand tijdens het eerste kwartaal van dit jaar, maar het blijft moeilijk verteerbaar. Alles bij elkaar komt de werkloosheid in de Verenigde Staten hiermee op 9,4%, het hoogste cijfer sinds 1983.


Deze week
In Europa is het voornamelijk uitkijken naar de cijfers over de industriële productie. Naast Duitsland krijgen we deze week ook meer zicht op de productie in Italië, Frankrijk en sluiten we de week af met de Europese industriële productie.

In Amerika worden deze week cijfers over de toestand van de consumenten gepubliceerd. Naast het consumentenvertrouwen staan ook de consumentenverkopen op het menu, samen met enkele toespraken van leden van de Amerikaanse centrale bank en het ondernemersvertrouwen op het menu.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Pieter Bailleul

Pieter Bailleul  is Marketing Manager for Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten