Top 5 Wereldwijde Duurzame Aandelen: Baillie Gifford aan kop

Duurzame aandelenfondsen lijken hun bestaansrecht in de eerste vier maanden van 2020 definitief verworven te hebben

Ronald van Genderen 03 juni, 2020 | 11:01
Facebook Twitter LinkedIn

world

De eerste maanden van 2020 zullen de boeken ingaan als buitengewoon volatiel. Tot medio februari leek er geen vuiltje aan de lucht en zetten aandelenbeurzen wereldwijd hun opmars uit 2019 gestaag voort. Echter, nadat duidelijk werd dat het corona virus niet beperkt bleef tot een Chinese provincie, maar zich ontwikkelde tot een snel om zich heen grijpende pandemie, werden beleggers nerveus en begonnen massaal te verkopen. Als gevolg daarvan stortten aandelenkoersen in en in dat beursgeweld lijken duurzame aandelenfondsen hun bestaansrecht definitief verworven te hebben.

Hoewel er weinig plekken zijn voor beleggers om te schuilen, blijken duurzame aandelenfondsen het beter te doen dan hun conventionele concurrentie. Althans, zij lijden minder grote verliezen.

Een eerste reden voor die betere prestaties staat los van de coronacrisis, maar heeft te maken met de olieprijsoorlog tussen Rusland en Saoedi-Arabië die de olieprijs deed kelderen, met eenzelfde gevolg voor de koersen van oliemaatschappijen. Aangezien duurzame fondsen vaak niet of minder zijn belegd in de energiesector scheelt hen dat flink wat verliezen.

Wereldwijde Duurzame Aandelen

Een sector die wel te leiden heeft onder de coronacrisis is de financiële wereld. Duurzame aandelenfondsen beleggen niet per se minder in deze sector dan fondsen zonder duurzaam beleggingsmandaat. Het is eerder dat zij vaak voor andersoortige bedrijven binnen de sector kiezen. De bedrijven die het het zwaarste te verduren kregen tijdens de marktcorrectie waren de grootbanken, zoals het Amerikaanse Citigroup of het Nederlandse ABN Amro. Daarentegen hielden duurzame fondsen vooral posities aan in bijvoorbeeld kleinere en conservatievere banken (zoals Scandinavische banken), aandelenbeurzen, onine-betalingsplatformen en creditcardmaatschappijen. Al deze subindustrieën hebben beter gepresteerd dan de bredere sector in zijn geheel.

Wellicht ondersteund door deze prestaties, zetten duurzame fondsen ook hun sterke opwaartse trend in termen van belegd vermogen voort. De laatste jaren vertoont het vermogen dat is belegd in duurzame fondsen een sterke groei. Die trend is door de coronacrisis niet gebroken, in tegendeel. Over de eerste drie maanden van het jaar staken beleggers opnieuw meer geld in duurzame fondsen. Ondanks de door COVID-19 ingegeven marktdalingen trok het Europese universum van duurzame fondsen in het eerste kwartaal van 2020 USD 33 miljard aan kapitaal aan. Dit staat tegenover de USD 163 miljard die uit het totale Europese fondsuniversum stroomde¸ zo blijkt uit het laatste Morningstar Global Sustainable Fund Flows Report.

In de top 5 van deze week de vijf best presterende wereldwijde duurzame aandelenfondsen over de eerste vier maanden van 2020 (waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland). Het universum waar naar gekeken is omvat alle fondsen in de Morningstar categorieën Aandelen Wereldwijd Large-Cap Waarde, Aandelen Wereldwijd Large-Cap Gemengd en Aandelen Wereldwijd Large-Cap Groei, waarbij officiële fondsdocumenten aangaven dat duurzaamheid of ESG criteria onderdeel vormen van het beleggingsbeleid.

top 5

De eerste en tweede plaats worden ingenomen door fondsen van Baillie Gifford. De hoogste trede van het podium is voor het Worldwide Positive Change Fund. Het fonds heeft een geconcentreerde portfeuille met 25 tot 30 aandelen van bedrijven met uitzonderlijke groei die kunnen bijdragen aan een duurzamere wereld voor de huidige en toekomstige generaties. Het vijfkoppige beheerteam heeft in de portefeuille ondermeer een plek ingeruimd voor Moderna. Het Amerikaanse biotech bedrijf werkt op dit moment aan een vaccin voor COVID-19 en was met een rendement 140% (tot en met eind april) het best presterende aandeel uit de portefeuille. Het was daarmee echter niet de enige reden voor het succes van het fonds dit jaar. Ook de grootste positie van het fonds, Tesla met een weging van meer dan 8%, steeg in de eerste vier maanden met meer dan 90%.

Topfondsen

Runner-up is het Worldwide Global Stewardship Select Fund. Dit fonds belegt in de beste verantwoordelijke bedrijven ter wereld. Het acht-koppige team maakt bij hun zoektocht naar dergelijke bedrijven gebruik van de diverse regionale teams binnen de onderneming. Het fonds biedt met 70 tot 100 posities aanzienlijk meer diversificatie dan het Worldwide Positve Change Fonds. Bovendien is de overlap tussen de twee fondsen met 10 posities beperkt. Onder de doublures treffen we onder andere Tesla aan, wat hier maar slechts een weging van 4% heeft. Zo is er met Zoom Video Communications een aandeel dat duidelijk als winnaar uit de huidige crisis tevoorschijn is gekomen en de beste prestaties in de portefeuille heeft laten zien. Echter, Shopify behoort ook tot de aandelen met de sterkste prestaties en mag bovendien tot de grootste posities gerekend worden.

Op de vijfde plaats in dit overzicht staat DPAM INVEST B Equities NewGems Sustainable. Dit fonds van Degroof Petercam belegt in wat de beheerders beschouwen als de bedrijven van de toekomst. Het beheerteam bestaande uit Alexander Roose, Quirien Lemey en Dries Dury, identificeren dergelijke bedrijven aan de hand van het acroniem NEWGEMS (trends en thema's van activiteiten met betrekking tot nanotechnology, ecology, well-being, generation Z, E-society, Industry 4.0 and security) en op basis van ESG criteria. Onder de grootste posities in de circa 75 namen tellende portefeuille vinden we enkele bekende namen, zoals Microsoft, Apple, Alphabet en Amazon. Echter, onder de aandelen met uitblinkede koersprestaties dit jaar vinden we minder bekende juweeltjes zoals Teladoc Health, Livongo Health, Zscaler en Everbridge.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten