De nieuwste ratingwijzigingen door de fondsanalisten van Morningstar

De fondsanalisten van Morningstar hebben wederom beleggingsfondsen opnieuw beoordeeld en voorzien van een upgrade of een downgrade, of van een nieuwe Morningstar Analyst Rating. Bekijk in dit overzicht de meest recente ratingwijzigingen van de afgelopen periode.

Robert van den Oever 25 maart, 2020 | 10:44
Facebook Twitter LinkedIn

Upgrades

Uni-Global Equities Japan - van Silver naar Gold

Dit fonds is een sterke optie voor Japanse aandelen dankzij het ervaren en toegewijde team en de robuuste aanpak die is gestoeld op laag risico. Risicobeheer vormt de kern van het beleggingsproces. De strategie mikt op het diversifieren van risico en op lagere volatiliteit en beperkte drawdowns in vergelijking met de brede Japanse markt. 

Het fonds heft zijn effectiviteit in de Japanse aandelenmarkt inmiddels bewezen, en daardoor is de overtuiging van Morningstar-analist Ronald van Genderen toegenomen. De nieuwe methodologie achter de Morningstar Analyst Rating, die meer nadruk legt op het effect van kosten en op de prestaties ten opzichte van concurrenten, leidt tot een verhoging van de Morningstar Analyst Rating van Silver naar Gold.

 

JPM Asia Growth - van Bronze naar Silver

Dit fonds heeft vele sterke punten, waaronder solide leiderschap, een stabiel ondersteunend team en een goed gedefinieerde beleggingsaanpak. Als gevolg van de nieuwe methodologie achter de Morningstar Analyst Rating, die meer nadruk legt op het effect van kosten en op de prestaties ten opzichte van concurrenten, gaat de Morningstar Analyst Rating voor de fondsklasse die voor beleggers in Nederland van belang is, omhoog van Bronze naar Silver.

 

JPM Asian Smaller Companies - van Bronze naar Silver

Dit fonds wordt sinds april 2013 beheerd door Joanna Kwok en zij is al sinds 2009 co-beheerder. Zij wordt ondersteund door backup-beheerder Mark Davids en twee opkomende markten small-cap analisten, plus de sector en landenspecialisten van het 100-koppige opkomende-markten en Asia-Pacific aandelenteam. Kwok toont zich een solide beheerder die goede ideen heeft over individuele aandelen en de industrieen waar die onder vallen. Ze maakt goed gebruik van alle analysemiddelen die haar ten dienst staan.

Het beleggingsproces volgt JP Morgan's kwaliteits-groei aanpak. Daarbinnen zoekt Kwok 80-110 bedrijven met marktkapitalisaties tussen 100 miljoen en 6 miljard dollar die de large-cap van de toekomst zouden kunnen worden. Ondanks de goed toegepaste en consistente benadering, hadden we toch vraagtekens bij de small-cap coverage door het team. Inmiddels wordt bijna 85% van de portefeuille afgedekt door specialisten, waar dat eerder nog maar 65% was. Die verbetering heeft ons vertrouwen vergroot dat het team een voorsprong in small-cap kennis kan opbouwen ten opzichte van concurrenten. Alles bij elkaar voldoende reden om de Morningstar Analyst Rating te verhogen van Bronze naar Silver.

 

JPM Latin America Equity - van Bronze naar Silver

De twee beheerders van dit fonds hebben beide en lange staat van dienst en ze passen een bewezen kwaliteitsstrategie toe voor de regio Latijns-Amerika. Het proces is consistent, goed gestructureerd en gericht op kwaliteits-groeiaandelen die gunstig gewaardeerd zijn. De People en Process Pillar krijgen allebei de beoordeling Above Average. 

De nieuwe methodologie achter de Morningstar Analyst Rating, die meer nadruk legt op het effect van kosten en op de prestaties ten opzichte van concurrenten, leidt ertoe dat de Morningstar Analyst Rating voor de fondsklasse die voor beleggers in Nederland van belang is, omhoog gaat van Bronze naar Silver. 

 

iShares Euro Stoxx 50 ETF - van Neutral naar Bronze

De focus van dit fonds op mega-caps betekent dat het niet de perfecte manier is om eurozone aandelen te volgen, maar de ultralage kosten geven het een voorsprong op zijn concurrenten. De Euro Stoxx 50 index is een breed gevolgde index als het gaat om eurozone aandelen. De ETF volgt echter selchts 50 componenten, ofwel 60% van de marktkapitalisatie van de eurozone, en dat is wat aan de krappe kant, zodat deze ETF niet de volledige mogelijkheden van dit universum benut.

Het fonds mist met name de meewind die small-caps kunnen bieden. Tegelijk zijn de kosten met 0,10% zo laag dat het een van de goedkoopste opties in zijn soort is. Het kostenverschil moet de gemiste kansen compenseren. En dat kan, is Morningstar van mening. Daarom gaat de Morningstar Analyst Rating omhoog van Neutral naar Bronze.

 

Downgrades

BlackRock Fixed Income Global Opportunities - van Bronze naar Neutral

Het fondshuis heeft besloten om dit fonds te sluiten per juni 2020 omdat het beheerd vermogen niet de kritische ondergrens heeft weten te halen. Daarom verlaagt Morningstar-analist Louise Babin de Morningstar Analyst Rating voor alle fondsklassen naar Neutral.

De onderliggende beleggingsstrategie is nog altijd verkrijgbaar, maar dan via het in Luxemburg gevestigde fonds BGF Fixed Income Global Opportunities dat veel groter is, met omstreeks 8 miljard euro aan beheerd vermogen per ultimo februari 2020. 

  

Lees meer:

- De nieuwe ratingwijzigingen van Morningstar - 4 t/m 16 maart

- Zo werkt de vernieuwde Morningstar Analyst Rating

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten