Top 5 Vastgoed US: Neuberger Berman aan kop

De Verenigde Staten zijn de oudste en meest ontwikkelde markt voor indirect vastgoed. Het vormt bij afstand de grootste markt wereldwijd met een grote verscheidenheid aan verschillende soorten vastgoed. Toch kiezen Europese beleggers er nauwelijks voor om directe blootstelling aan Amerikaanse REITs op te nemen. Europese beleggers hebben met name een voorkeur voor wereldwijde fondsen in indirect vastgoed. Deze week de top 5 best presterende fondsen in Amerikaanse REITs.

Ronald van Genderen 18 september, 2019 | 13:15
Facebook Twitter LinkedIn

De Amerikaanse markt voor beleggingen in indirect vastgoed, ook wel REITs (Real Estate Investment Trust) genaamd, is wereldwijd veruit het grootst in termen van marktkapitalisatie met een marktaandeel van circa 50%. Azië (32%) en Europa (18%) volgen op gepaste afstand.

Meest ontwikkelde markt
De Verenigde Staten waren in 1960 dan ook het eerste land waar REITs werden geïntroduceerd en verhandeld. Sindsdien is de markt volwassen geworden en inmiddels is de markt vergeleken met andere landen het meest ontwikkelt. Beleggers treffen hier een grote verscheidenheid aan REITs die blootstelling bieden aan doorsnee vastgoed zoals logistiek vastgoed, woningen, hotels en winkelcentra. Maar ook in meer specialistisch vastgoed, zoals zelfopslag, datacenters en ziekenhuizen, kan via REITs eenvoudig worden belegd.

Het heeft beleggers in Amerikaans vastgoed geen windeieren gelegd op lange termijn. Zo verslaat de FSTE EPRA Nareit United States index over zowel 5 als 10 jaar met gemak iedere ander land en regio in de wereld.

Weinig interesse
Desondanks hebben Europese beleggers maar weinig interesse voor beleggingsfondsen in Amerikaans indirect vastgoed. In de Morningstar categorie Aandelen Sector Onroerend Goed - Noord-Amerika Indirect is slechts 2 miljard euro belegd. Een bedrag dat in de schaduw staat van de 30 miljard euro voor de wereldwijde categorie en zelfs de 8 miljard euro voor Europa en de 11 miljard euro voor het Verenigd Koninkrijk.

Europese beleggers hebben daarmee een duidelijke voorkeur om hun blootstelling aan indirect vastgoed vooral via wereldwijd beleggende vastgoedfondsen te verkrijgen. Ook al maakt de Verenigde Staten voor circa de helft de dienst uit in wereldwijde portefeuilles, hebben ze voor specifieke landen allocaties nauwelijks oog voor de belangrijkste wereldwijde markt.

In de top 5 van deze week de best presterende fondsen binnen de Morningstar categorie Aandelen Sector Onroerend Goed - Noord-Amerika Indirect (waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland), waarbij de rangschikking is gebaseerd op het rendement over het eerste half jaar van 2019.

Neuberger Berman US Real Estate Securities Fund
Aan kop van de top 5 gaat het Neuberger Berman US Real Estate Securities Fund. Eén van de twee actief beheerde fondsen onder de vijf genoemde fondsen. Het fonds wordt beheerd door het ervaren duo Steve S. Shigekawa en Brian C. Jones. Zij staan reeds aan het roer van dit fonds sinds het werd geïntroduceerd in 2006. Zij beleggen in een geconcentreerde portefeuille van circa 35 namen, waarin American Tower met een weging van ruim 8% veruit de grootste positie heeft. Met een rendement van 52% dit jaar tot en met augustus 2019 een goede keuze. Echter, met onder andere SBA Communication (69%) en Equinix (66%) heeft het fonds enkele aandelen die nog beter presteren dit jaar en het de koppositie bezorgt.

Invesco Real Estate S&P US Select Sector UCITS ETF
De tweede plaats is voor Invesco Real Estate S&P US Select Sector UCITS ETF, één van de drie ETFs in deze lijst. De synthetisch ETF volgt de S&P Select Sector Capped 20% Real Estate Total Return (Net) Index, een index die blootstelling biedt aan de vastgoed sector binnen de S&P 500 index. Dit leidt tot een compacte portefeuille van circa 30 aandelen.

iShares US Property Yield en Lyxor FTSE EPRA/NAREIT US ETF
Op de plekken vier en vijf vinden we de ETFs van respectievelijk iShares en Lyxor. De fysieke iShares tracker volgt de FTSE EPRA/NAREIT United States Dividend+ Index, die samengesteld wordt uit vastgoedaandelen die een verwacht dividendrendement bieden van minimaal 2%. De portefeuille kent een brede spreiding over ruim 120 namen, waarbij de bekende namen Prologis, Simon Property en Public Storage de grootste posities vormen. De ETF van Lyxor is wederom synthetisch en volgt de FTSE EPRA/NAREIT United States Index Net Total Return Index, oftewel dezelfde index als de iShares ETF, maar dan zonder het dividendvereiste. De Lyxor ETF kent daardoor een grote gelijkenis met de iShares ETF.

Top-5 Vastgoed US

Fondsnieuws Top 5 Vastgoed US BE

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten